Η γυναίκα ανεβασμένη στο πεζούλι με τη φωτογραφική μηχανή είναι η  Domini (Ηλιάδη) Crosfield, φίλη και οικοδέποινα στο γάμο του Ελευθερίου Βενιζέλου με την 'Ελενα Σκυλίτση (βλ. "Venizelos bed retires to Greece" by Andrew Leech, Feb 2009. Hellenic Communication Service, LLC).

 

Η θρησκευτική τελετή του γάμου πραγματοποιήθηκε στο "Witanhurst", την έπαυλη των 90 δωματιών που ανήκε στον Sir Arthur Henry Crosfield και την Ελληνίδα γυναίκα του Domini (Ηλιάδη). Είναι ακόμη και τώρα η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στην Αγγλία μετά το Buckingham Palace. Οι οικοδεσπότες του ζεύγους Βενιζέλου ήταν αυτοί που κανόνισαν χάρη στις υψηλές τους γνωριμίες τις συναντήσεις με τους Arthur Balfour, David Lloyd George και τον έμπορο όπλων Basil Zaharoff  (Βλ. Mavi Boncuk, Cornucopia of Ottomania and Turcomania και για τις φωτογραφίες το αρχείο του Ιδρύματος Ιστορίας Ελευθερίου Βενιζέλου).

 

Φωτογραφίες μετά το γάμο.

 

Το σημείο της φωτογράφισης στους κήπους του Witanhurst ;

 

Sir Arthur Crosfield, Lady Domini Crosfield. Μετά το θάνατο του Sir Arthur σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και παρά τη μερική χρεοκοπία του λόγω μιας αποτυχημένης σύμπραξης με ελληνική επιχείρηση εξόρυξης, η Domini Crosfield συνέχισε να μένει στο ανάκτορο του Witanhurst και να διοργανώνει δεξιώσεις μέχρι που της τελείωσαν τα (πολλά) χρήματα. Κληροδότησε την περιουσία της στον θετό της γιο, ο οποίος πούλησε μετά από μερικά χρόνια την έπαυλη και τα κτήματα σε μία εταιρεία.

 

Επιστολή του Ελ. Βενιζέλου προς τη γυναίκα του μέσω του Sir Arthur Crosfield (Μουσείο Μπενάκη).

"Επέστρεψα την Πέμπτη και ξαναφεύγω απόψε για την Κρήτη απ' όπου θα ξαναγυρίσω την Τετάρτη. Εδώ και μια εβδομάδα δεν έχω καθόλου νέα σας, ελπίζω να πάνε όλα καλά. Τρυφερά, Ελευθέριος."

 

Η Βασιλομήτωρ επισκέπτεται το 1948 το Manor Gardens Centre μαζί με τη  Lady Crosfield (αριστ.). Τennis party to 1936 στην κατοικίa των Crosfield. Η Lady, παλιά πρωταθλήτρια η ίδια του τένις, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή Fred Perry

 

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ήταν συχνοί επισκέπτες στο Witanhurst. Παρακολουθούν εδώ στη δεξιά πλευρά ένα από τα πολλά τουρνοί τένις που διοργάνωνε η Lady Crosfield. Φωτ. Mike Floyd.

 

Domini Crosfield, "Οι χοροί της Ελλάδας", Νέα Υόρκη, 1948.

 

Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927, μία ταινία του Παντελή Βούλγαρη (1980).

 

Η Μαρία Κατελούζου, η πρώτη γυναίκα και ο μεγάλος έρωτας του Ελ. Βενιζέλου. Μαζί της απέκτησε δυό παιδιά, τον Κυριάκο και τον Σοφοκλή. Πέθανε το 1895, στο δεύτερο τοκετό.

 

Στη μικρή φωτογραφία η Παρασκευούλα Μπλουμ. 'Ενα κρητικό ειδύλλιο -μετά το θάνατο της πρώτης γυναίκας του Ελ. Βενιζέλου- που κράτησε τέσσερα χρόνια.

 

'Ελενα Σκυλίτση-Βενιζέλου.

 

  

Ευχετήριες επιστολές των Σ.Σπυρομήλιου, J.Guillemin και Θ. Πενθερουδάκη προς τον Ε. Βενιζέλο για το γάμο του (Μουσείο Μπενάκη).

 

 

Οικογενειακή συγκέντρωση σε εθνική γιορτή.

 

   

 

Στα εγκαίνια του Μαιευτήριου "Μαρίκα Ηλιάδη".

 

Το ταξίδι στην Τουρκία. Με τον Inonu αριστερά και τον Kemal Atatürk δεξιά. Από τη φωτογραφία φαίνεται σα να έχει ορίσει το τούρκικο πρωτόκολλο ανταλλαγή συζύγων.

 

Μετά το αποτυχημένο κίνημα της 1ης  Μαρτίου του 1935, ο Βενιζέλος επιβιβάστηκε στη Σούδα στο Θ/Κ Αβέρωφ με προορισμό τα ιταλοκρατούμενα τότε Δωδεκάννησα. Ο πρώτος σταθμός ήταν η Κάσος (απ' όπου μάλλον και η φωτογραφία). Στη συνέχεια  μεταφέρθηκε στη Ρόδο με ιταλικό πλοίο κι από εκεί έφυγε για τη Νάπολη με το ιταλικό υπερωκεάνιο "Rex". 

 

Ο Βενιζέλος σε παραλία της Δωδεκανήσου (ίσως της Κάσου).

 

Στο σαλόνι του ιταλικού  ατμόπλοιου "Rex".

 

Η Πακάρ του ζεύγους Βενιζέλου μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον τους το 1933 καθώς γύριζαν από ένα βραδινό γεύμα στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά.  Στη διάρκεια της επίθεσης είχε σκοτωθεί ένας φρουρός και τραυματιστεί ελαφρά η 'Ελενα Βενιζέλου. Το αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε στη Μαλακάσα.

 

Ο Ελ. Βενιζέλος με τη νύφη του Μαρίκα και τον εγγονό του.

 

Αριστ.:Η Έλενα Βενιζέλου λίγο μετά την αποβίβασή της από το πολεμικό πλοίο με το οποίο είχε μεταφερθεί στην Κρήτη η σορός του Ελευθερίου Βενιζέλου (αριστερά ο Θεμιστοκλής Σοφούλης και δεξιά ο Στυλιανός Γονατάς). 

Δεξ.:Η Έλενα Βενιζέλου την ημέρα της κηδείας (δεξιά ο Σοφοκλής Βενιζέλος και αριστερά ο Στυλιανός Γονατάς).

 

 

Δύο ριζίτικα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

 

Ο τάφος των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι Χανίων πριν καταστραφεί το 'Αγαλμα της Ελευθερίας , έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου. Βλ. Magic Circus, ποστ 24-9-2011.