Κοράσιν Ετραγούδαγε

Κοράσιν Ετραγούδαγε Facebook Twitter
0

 Από τον Πάνο Μιχαήλ

 

 

 

Η Δόμνα Σαμίου τραγουδούσε για να μην ξεχάσουμε.

 

 

Αυτό έχω την αίσθηση πως αποκομίζει κάποιος άμα σταθεί για λίγη ώρα και μελετήσει τη περιπτωσή της. 

Τραγουδώ, για την Σαμίου σήμαινε πρώτα απ' όλα ξεφυλλίζω το μεγάλο βιβλίο της ανθρώπινης  μνήμης (και περιπέτειας) με τον τρόπο που του αρμόζει.  Σαν γιορτή προτίστως. Όπως γινόταν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα άλλωστε.

Αλλά και για να μη περπατήσω και χαθώ στις πυκνές διακλαδώσεις του μοντέρνου κόσμου χωρίς τη κυτταρική προγονική σκεύη, συμπιεσμένος από τη βουλιμία του αγχωτικού καθορισμού του μέλλοντος μου, γυμνός και μεταλλαγμένος. 

Γνώριζε, σχεδόν διασθητικά, πως το τραγούδι ως στιγμή φώτισης,  τροφή ονειροπόλησης και  βασική ανάγκη έκφρασης αφουγκράζεται και αφηγείται με τον πιο καθοριστικό αλλά και με τον πιο ποιητικό τρόπο όλες τις λύπες και τις χαρές, σαρώνει πυκνά και διαπερνά κάθε κοινωνία που το γέννησε και καθρεφτίζει χωρίς να γνωρίζει περιορισμούς και όρια ένα αίσθημα κοινό ανέγγιχτο από το πυρετό του χρόνου.

Όπως γνώριζε επίσης πως οι μουσικές που συνέλεγε, τα αρωματικά ηχοτοπία, οι λαικοί ιριδισμοί πάντα ακίνητοι αλλά και πάντοτε ζωντανοί όσο υπήρχαν μέσα στο πλαίσιο μιας κοινότητας που συνδεόταν στέρεα με το παρελθόν μπορούσαν να αποκτάνε ξανά υπόσταση.

Ήταν το διαφαινόμενο και αναποφεύκτο ξέφτισμα εκείνου του τρόπου ζωής που την έκανε ως σάρκινος σκληρός δίσκος να αρχίσει την διαδικασία της διαφύλαξης αλλά και της διάδοσης του για να μη διαβρώσει η λήθη τη συλλογική μνήμη.

Δεν ήταν εύκολο, όπως κάθε τι που στηρίζεται σε επίκεντρα του ψυχικού βίου. Το ενστικτό της όμως, το αίσθημα αποστολής που την διακατείχε και η πυρετική της θέληση κατάφεραν παρ' όλα τα εμπόδια  και τις κακοτοπιές να συντελέσουν σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που αυτή το έφερε εις πέρας.

Και άλλοι δραστηριοποιήθηκαν στο πεδίο της και πριν και μετά. Έχω την αίσθηση όμως πως αυτή υπήρξε ιδανική θεματοφύλακας και αγγελιοφόρος της πολυσυκοφαντημένης παράδοσης πέρα από ακαδημαϊκούς εγκιβωτισμούς και περιχαρακώσεις.

Διαισθανόταν πως αν όλο αυτό που έκανε ξέπεφτε σε μια στείρα συλλογή, μελέτη και αποδελτίωση θα νεκρωνόταν οριστικά. Έπρεπε να ξανασυναντηθεί με το κοινωνικό σώμα, να μπολιαστεί με την ανθρώπινη ψυχή του τώρα για να συνεχίσουν οι χυμοί του να ρέουν. Και το έκανε να συμβεί. Σχεδόν πυρετικά.

Όπως όλοι όσοι διαφυλάσουν στη ψυχή τους έναν μόνιμο πυρήνα  παιδικής ηλικίας ως αντίβαρο . Αυτό ένιωθα όποτε την παρατηρούσα να μιλάει, να τραγουδάει, να φλέγεται.

 Πως τραγουδούσε για να μη ξεχάσουμε. Το παιδί.

 

 Αντίο κυρία Δόμνα*

 

Αρχείο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ