Ψάχνω μεταπτυχιακό στη Βοσκή Αόρατων Μονόκερων (ομοιοπαθητική)

Facebook Twitter
24

Από το μπλογκ clopy.wordpress.com

Δεν το λες και μυστικό πως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα ζητηματάκια του όσον αφορά στη σχέση του με τη μεταφυσική και το διαφωτισμό. Είχαμε τα 11 χρόνια θρησκευτικών (που στην ελληνική πραγματικότητα είναι χριστιανική κατήχηση) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είχαμε και σχολές όπως η Θεολογική του Πανεπιστημίου Αθηνών που μόνο θεολογική δεν θα την έλεγε κανείς αν έριχνε μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών. Γενικώς έχουμε κάποια ζητηματάκια να λύσουμε ως χώρα, που κρατάνε από την περίοδο του Διαφωτισμού.

Λίγο πολύ όμως αυτά τα χουμε συνηθίσει και συχνά τα παραβλέπουμε λιγότερο ως μεταφυσική και περισσότερο ως ζητήματα πολιτικής και εξουσίας ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος. Εξάλλου το τι είναι παράλογο και τι όχι, κρίνεται με βάση τις κοινωνικές συνήθειες και όχι με βάση επιστημονικές θεωρίες. Έτσι, σε μια χριστιανική χώρα είναι τρελός όποιος κυκλοφορεί με κεραία από αλουμίνιο κι επιμένει πως υπάρχουν εξωγήινοι με τους οποίους επικοινωνεί, αλλά απολύτως λογικός (και μάλιστα κοινωνικό πρότυπο) κάποιος που κυκλοφορεί με χρυσό σταυρουδάκι στο λαιμό για προστασία από το κακό και πιστεύει πως επικοινωνεί με ανώτερα πνεύματα. Λογικό, αφού η πλειοψηφία καθορίζει το ποιος θεωρείται τρελός και ποιος όχι.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μια καινοτομία, αυτή τη φορά από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εγκαινίασε πριν 4 χρόνια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα – Κλασική Ομοιοπαθητική”.  Πριν συνεχίσω, δυο λόγια για την ομοιοπαθητική καθώς συχνά υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το τι ακριβώς αυτή περιλαμβάνει και πολύ συχνά συγχέεται με άλλες, παραδοσιακές θεραπείες, θεραπείες με βότανα κ.α.

Η ομοιοπαθητική μετράει κοντά στους δύο αιώνες ζωής. Τον όρο έδωσε ο ιδρυτής της,  Samuel Hahnemann το 1807, όμως ο ίδιος είχε αρχίσει τα σχετικά πειράματα από το 1796. Εν συντομία, η θεωρία του είναι πως ουσίες που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με μια ασθένεια, μπορούν να τη γιατρέψουν. Έτσι εφόσον το κρεμμύδι προκαλεί πονοκέφαλο, μια χαμηλή δόση της δραστικής ουσίας του κρεμμυδιού θα γιατρέψει τον πονοκέφαλο. Μέχρι εδώ όλα καλά και φυσιολογικά για την εποχή. Ας μην ξεχνάμε ότι η φαρμακολογία τότε ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και πολλές φορές οι ουσίες που χορηγούσαν οι γιατροί περισσότερο κακό κάνανε παρά καλό.

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία της ομοιοπαθητικής, όσο πιο πολύ αραιώνεις μια ουσία σε νερό, τόσο πιο δραστική αυτή γίνεται, χάνοντας μόνο τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ακόμα και σήμερα, οι ομοιοπαθητικοί δεν έχουν κάποια σοβαρή θεωρία για το λόγο που γίνεται αυτό, πέραν του ότι το νερό έχει “μνήμη”. Η διαδικασία της αραίωσης στην ομοιοπαθητική ονομάζεται “δυναμοποίηση” και για να γίνει, πρέπει κάθε φορά που αραιώνει κάποιος την ουσία σε εκατονταπλάσια ποσότητα νερού, να χτυπάει το αποτέλεσμα 10 φορές σε ένα ελαστικό αντικείμενο.

Η μονάδα μέτρησης της αραίωσης στην ομοιοπαθητική είναι το C και το Χ (ή D μερικές φορές). Το C που αναγράφεται  συχνότερα στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, σημαίνει φορές αραίωσης σε 100πλάσιο διάλυμα (νερό). Έτσι, 1C σημαίνει ότι πήρα ένα γραμμάριο κρεμμυδιού και το αραίωσα σε 100 γραμμάρια νερού. 2C σημαίνει ότι πήρα το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, το χτύπησα σε ένα ντίλντο δέκα φορές και μετά πήρα 1 γραμμάριο από αυτό και το ξαναέριξα σε 100 γραμμάρια νερού.

Το διάλυμα που χρησιμοποιούν οι ομοιοπαθητικοί συχνά για τη γρίπη (Oscillococcinum), έχει υποστεί “δυναμοποίηση” 200C. Αυτό σημαίνει αναλογία δραστικής ουσίας προς νερό, 10−400

Στο ορατό σύμπαν, θεωρείται πως υπάρχουν περίπου 10^80 άτομα. Αν όλα αυτά ήταν νερό και μέσα σε όλο αυτό το νερό ρίχναμε 1 μόριο oscillococcinum, το διάλυμά μας θα ήταν 40C. Για να πάρουμε λοιπόν ένα σκεύασμα των 200C και να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ένα μόριο δραστικής ουσίας στο διάλυμά μας, πρέπει το σκεύασμα να έχει μέγεθος περίπου 10^320 σύμπαντα νερό.

Όπως καταλαβαίνετε, για να αποκτήσει οποιαδήποτε επιστημονική βάση η ομοιοπαθητική πρέπει να διαγράψουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης γνώσης ως λάθος. Κάτι το οποίο ευτυχώς δεν χρειάζεται να κάνουμε καθώς όσα σοβαρά πειράματα έχουν γίνει, έχουν αποδείξει πως η χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη χορήγηση εικονικών φαρμάκων (placebo). Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και ο ασθενής που παίρνει εικονικά φάρμακα (ή τέλος πάντων που νομίζει ότι παίρνει φάρμακα) παρουσιάζει μερικές φορές βελτίωση σε σχέση με έναν ασθενή που δεν παίρνει τίποτα. Το λάθος της δυτικής ιατρικής του να παραβλέψει για αρκετά χρόνια τον ψυχοσωματικό παράγοντα, οφείλεται σε ένα βαθμό και για την αναβίωση της ομοιοπαθητικής  τα τελευταία χρόνια, αφού άφησε χώρο στους ομοιοπαθητικούς για να ισχυρίζονται πως τα σκευάσματά τους είχαν αποτέλεσμα.

Την ομοιοπαθητική πάντως την εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα οι υποστηρικτές της και μέχρι το 1920 είχε κλείσει και η τελευταία σχολή. Η αναβίωση ήρθε το 1970, με τη γενικότερη αναβίωση “εναλλακτικών θεωριών” και ατομικών αναζητήσεων. Οι φαρμακοβιομηχανίες είδαν πολύ σύντομα τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης της ομοιοπαθητικής ιδιαίτερα απέναντι σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που έψαχνε διέξοδο από τα προϊόντα τους και πολύ σύντομα η ομοιοπαθητική άρχισε και πάλι να εξαπλώνεται. Πράγμα που επίσης είναι ακατανόητο γιατί κουνημένο νερό μπορεί να βρει κανείς και στα περίπτερα με 50 λεπτά.

Για να μην είμαι άδικος, η ομοιοπαθητική έχει κι ένα θετικό που θα έπρεπε να ακολουθεί και η δυτική ιατρική (αν και πλέον αρχίζει να κινείται κι αυτή προς αυτή την κατεύθυνση). Ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση, που συνήθως σημαίνει πλήρης καταγραφή του ιστορικού και των συνηθειών του ασθενή. Έτσι, μπορεί το ομοιοπαθητικό σκεύασμα να είναι καθαρό νερό, αλλά π.χ. η καφεΐνη την οποία ο ασθενής μπορεί να διακόψει με την ομοιοπαθητική, να είναι επιβαρυντική για τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν κάνει την ίδια την ομοιοπαθητική θεωρία περισσότερο σοβαρή ή πραγματική. Το πραγματικά όμως περίεργο, είναι με ποια λογική το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε ένα τέτοιο μεταπτυχιακό; Επειδή έχουν πέραση οι ομοιοπαθητικοί στην αγορά φέτος; Τι νόημα θα έχει ένας τέτοιος τίτλος σε 10 χρόνια που θα έχει περάσει πάλι η μόδα; Αν αρχίσουν να πουλιούνται οι αόρατοι ροζ μονόκεροι σαν ζεστά ψωμάκια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα φτιάξει μεταπτυχιακό Βοσκής Αόρατων Μονόκερων;

Δε λέω, ελεύθερη αγορά έχουμε και έχει το δικαίωμα ο καθένας να πουλάει νερό και να ισχυρίζεται ότι γιατρεύει κόσμο. Εξάλλου τη διαδικασία αυτή κάποιοι θα την ονόμαζαν και “απελευθέρωση του επαγγέλματος του διαφημιστή”. Από τα δημόσια πανεπιστήμια έχω όμως λίγο μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Ακολουθεί ο Tim Minchin με το εξαιρετικό Storm (μπορείτε να πατήσετε cc και να επιλέξετε αγγλικούς υπότιτλους):

Αρχείο
24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

15 σχόλια
Και πού ξέρεις εσύ αν αυτό το υπερβολικά διαλυμένο μοριακή δεν φτάνει όντως στην κυκλοφορία και στον υποδοχέα; Το ότι δεν υπάρχουν ευαίσθητα τεστ να το αποδείξουν δεν σημαίνει πως δεν ισχύει.. Και θα μου πεις, δίνουμε στον οργανισμό το ίδιο πράγμα που προκαλεί την παθολογική κατάσταση. Βεβαίως. Και με τα εμβόλια αυτό κάνουμε. Ίσως κάποιοι υποδοχείς να ενεργοποιούνται με αυτόν τον τρόπο και να αναπτύσσει το κύτταρο/ ο οργανισμός μηχανισμούς εξοικίωσης στον παθολογικό παράγοντα, σε κυτταρικό πάντα επίπεδο (όχι τόσο ως πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού). Το ότι δεν έχουν φτιαχθεί ακόμα οι τεχνολογίες που να μπορούν να αποδείξουν κάτι τέτοιο, ή γενικότερα να αποδείξουν κάποιο μηχανισμό δράσης, δεν σημαίνει πως το απορρίπτουμε εξολοκλήρου.Θα συμφωνήσω πως η θεωρία για μνήμη του νερού είναι αρκετά 'χαζή'. Ίσως μια προσπάθεια των υπέρμαχων της ομοιοπαθητικής να δικαιολογήσουν..Χρειάζεται να γίνει αρκετή έρευνα ακόμα για να αποδειχτεί αν όντως είναι αποτελέσματα δραστικής ουσίας ή αποτέλεσμα placebo. Αλλά ακόμα και λόγω placebo effect να είναι, βοηθάει πολύ. Πόσα αντικαταθλιπτικά έχουν χειρότερα αποτελέσματα από placebo?
Από μικρή έκανα ομοιοπαθητική (νομίζω 3 χρονών όταν μου πρωτοεκδηλώθηκε ωτίτιδα). Βλακεία των γονιών μου; Μπορεί. Από τότε κ μέχρι τώρα (στα 25 μου) έχω πάρει 3 φορές αντιβίωση. Στο σχολείο είχα αρρωστήσει συνολικά 4 φορές (από 5-17 χρονών). Μιλάμε για ίωση ή γρίπη. Και οι συμμαθητές μου 1 φορά τον χρόνο. Στην ενήλικη ζωή μου να έχω αρρωστήσει 1-2 φορές, και η τελευταία φορά που πήρα ομοιοπαθητικά πρέπει να ήταν στα 16 μου. Οι μόνες φορές που πήρα αντιβίωση ήταν σε μια βρογχίτιδα στα 8 μου, όταν έβγαλα τους φρονιμήτες και για κάποια γυναικολογικά θέματα.Είμαι φαρμακοποιός και πραγματικά παραδέχομαι πως όντως ο μηχανισμός δράσης που προτείνεται είναι εξωπραγματικός. Όμως για πολλά πράγματα μέχρι πολύ πρόσφατα δεν καταλαβαίναμε τον μηχανισμό δράσης. Βλέπε ντεπόν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν λειτουργούν. Πιστεύω πολύ στην δύναμη του placebo. Ίσως στα 3 μου, να μου μιλούσε η παιδίατρός μου πολύ όμορφα και να μου εξηγούσε, οπότε να μην με βοηθούσε εξολοκλήρου το ομοιοπαθητικό. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν χρειάζεται να απορρίπτουμε και να μαχόμαστε κατά κάποιας πρακτικής η οποία ΔΕΝ κάνει κακό, και δείχνει να βοηθάει κόσμο, έστω και ψυχοσωματικά. ΑΝ έκανε κακό, θα έλεγα πως είμαστε βλάκες και τα χρησιμοποιούμε. Αλλά πραγματικά προτιμώ να παίρνω κάτι το οποίο μπορεί να μην ξέρω πως λειτουργεί, αλλά η εμπειρία μου έχει δείξει πως με βοηθάει και πιστεύω σε αυτό (πείτε με χαζή). Παρά να παίρνω αντιβίωση με ψύλλου πήδημα. Δεν είμαι κατά των εμβολίων ούτε των φαρμάκων γενικά. Έχουν σώσει κόσμο και κοσμάκη. Αλλά όταν φτάνουμε σε τόση πολυφαρμακία, τα φάρμακα αρχίζουν και κάνουν κάποιο κακό. Μην πάρεις φάρμακο για χολιστερίνη, κάνε ειδική δίαιτα. Μην δώσεις στον γέρο xanax, προκαλεί φοβερή εξάρτηση και αν δεν το πάρει τρελαίνεται...
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με το άρθρο, ειδικά ως ειδικός αφού είμαι γιατρός. Το άρθρο συμπυκνώνει την αλήθεια. Με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ενα μεγάλο κομμάτι της χημείας και της φυσικής πρέπει να ξεχαστεί. Στην πράξη οι περισσότεροι ομοιοπαθητικοί μόλις δουν τα σκούρα στέλνουν τα περιστατικά στους κανονικούς γιατρους. Δεν λέω ότι η κλασσική ιατρική είναι αλάθητη ή οτι αντιμετωπίζει όλες τις αρρώστειες. Βασίζεται όμως σε επιστημονικές βάσεις και εξελίσεται - βελτιώνεται. Από εκεί και πέρα ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του. Όσον αφορά τα πειράματα για την παρασκευή των φαρμάκων υπάρχουν αυστηροί παγκόσμιοι κανόνες για τους ανθρώπους και πρωτόκολλα ασφαλείας.
απαραδεκτο και ισοπεδωτικο το αρθρο με περισση ειρωνεια,απο τον τιτλο της κιολας- δεν περιμενα να διαβασω μια τετοια ανυποστατη μπουρδα στη Λαιφο.Η ομοιοπαθητικη βασιζεται στον Ιπποκρατη και μετραει μερικες χιλιετιες-Νομιζω οτι σκοπος του αρθρου ειναι να χλευασει την εναλλακτικη ιατρικη που κερδιζει ολο και μεγαλυτερο εδαφος μετα απο τις αποκαλυψεις των αδιστακτων φαρμακοβιομηχανιων και τα εγκληματα της κατα της ανθρωποτητας. ..Φαινεται οτι χανουν "πελατες" και αγχωνονται.. Ο Ιπποκρατης υποστηριζε οτι η αρρωστια οπως και το αντιδοτο της βρισκονται στη φυση, ασχετα που εμεις εχουμε αποξενωθει απο αυτην και καταναλωνουμε χημικα στην καθημερινοτητα μας με το κιλο. Επισης συνεδεε την αρρωστια του σωματος, με αυτην της ψυχης(οταν η ψυχη υποφερει, το σωμα νοσεί) Η συμβατικη ιατρικη δεν λαμβανει την μοναδικοτητα του καθενα μας υποψιν, αλλα μας στοιβαζει ολους στον σωρο και δωστου τα φαρμακα και τα εμβολια και τα χημικα και τα δηλητηρια. Τις φαρμακοβιομηχανιες και την φοβερα κερδοφορα "μπιζνα" της υγειας δεν την συμφερει να ειμαστε υγιεις. Ουτε να γιατρευομαστε με φυτικα παρασκευασματα και νερο, οπως πολυ ισοπεδωτικα αναφερεστε.
σε αυτή τη χώρα έχουν δημιουργηθεί όλα τα πιθανά τμήματα εκτός από ένα πανεπιστημιακό τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, καθώς είναι και το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί, δεν μας αφορά καθόλου και δεν συνδέεται καθόλου με την οικονομία μας.
Δυστυχως εγινε καποιο λαθος και αναρτηθηκε το μισο κειμενο μου. Για να εχει το νοημα που ηθελα το υπολοιπο κειμενο, θα συμπληρωσω οτι λειπει.. Ασκω την κτηνιατρικη τα τελευταια 7 χρονια και παντα δουλευα με αντιβιοτικά, αντιφλεγμονωδη, κορτιζονη και λοιπα χημικα σκευασματα. Υστερα απο μελετη μηνων της ομοιοπαθητικης νιωθω πολυ τυχερη που ανακαλυψα ενα φοβερο συμμαχο που με εκανε σιγουρα καλυτερο επιστημονα. Πλεον ειμαι περηφανη που σπουδαζω την ομοιοπαθητικη και διακρινω τη μεγαλη διαφορα της αντιμετωπισης του ασθενους με αυτη σε σχεση με την κλασικη ιατρικη. Νομιζω οτι οσοι ασχολουνται με τις ιατρικες επιστημες και εχουν ασχοληθει σοβαρα και με τις δυο μεθοδους μπορουν να κρινουν πραγματικα τα αποτελεσματα τους. Για μενα, τα αποτελεσματα της ομοιοπαθητικης ειναι ακομα πιο εντκυπωσιακα μιας και δεν αποδιδονται σε πλασεμπο αποτελεσμα.
Απαράδεκτο άρθρο που προσεγγίζει τελείως λάθος την ομοιοπαθητική και ακόμα χειρότερα που δεν λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις της κλασικής ιατρικής στον άνθρωπο. Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει την ασθένεια έχοντας ως κέντρο βάρους τον οργανισμό και όχι την ασθένεια καθ αυτή : Αν έχεις πονοκέφαλο δεν θα πάρεις φάρμακο που θα μειώσει τον πονο, αλλά φάρμακο που θα δυναμώσει τον οργανισμό ώστε να αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλο με το ανοσοποιητικό σύστημα που ήδη διαθέτει. Η φιλοσοφία της ομοιοπαθητικής είναι ότι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζει τον ανθρώπινο οργανισμό συνολικά και όχι εν μέρει. Η αντιβίωση και η κορτιζόνη είναι τα δύο πιο επικίνδυνα και ταυτόχρονα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν στις αγορές αλλά παρ όλα αυτά οι γιατροί τα δίνουν λες και είναι καραμέλες. Προσωπικά ευτυχώς δεν έχω καμία σχέση με κλασική ιατρική η οποία αν δεν γνώριζα την ομοιοπαθητική, θα με είχε καταστρέψει από θέμα υγείας από μικρή ηλικία και θα είχα πλέον μόνιμο πρόβλημα. Προφανώς δεν απορρίπτω την κλασική ιατρική (δεν γίνεται κάτι τέτοιο) αλλά πρέπει να μπει ένα μέτρο και φρένο στους γιατρούς της παλαιάς σχολής που δεν δέχονται την καινοτομία και εκεί που υπάρχει ξεκάθαρη ίαση βλέπουν μονόκερους και παραμύθια με placebo. Τουλάχιστον οι νέοι γιατροί ας ανοίξουν τα μάτια τους λίγο παραπάνω κι ας μην απορρίπτουν τα πάντα τόσο εύκολα
Με εκπλήττει που βλέπω τόσο υποτηρικτικά σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο. Δεν έχω σχολιάσει άλλη φορά σε άρθρο της lifo αλλά είπα να κάνω μια εξαίρεση για το συγκεκριμένο. Κατ' αρχάς μπράβο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για αυτή του την ενέργεια. Συνεχίζοντας θέλω να τονίσω ότι η ομοιοπαθητική ουδέ ποτέ ήταν τσαρλατανισμός. Αντιθέτως είναι αναγνωρισμένη ως εναλλακτική ιατρική θεραπεία. Δεν είναι θέμα μόδας, είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και πειθαρχείας του ατόμου.Τέλοσπαντων εγώ θα θέσω ένα ερώτημα: Έχετε κοιτάξει ποτέ τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που απερίσκεπτα καταναλώνετε? (ακόμα και του πιο απλού Depon). Όταν τις διαβάσετε απλά σκεφτείτε την εξής φράση ενός ιατρού (ξένου νομίζω ψυχιάτρου που συγχωρέστε με μου διαφεύγει το όνομα του):"Τα φάρμακα αγαπητοί μου δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, έχουν μόνο ενέργειες." Οι εταιρείες φαρμάκων τις ονόμασαν έτσι για να μη θορυβηθούν οι χρήστες.Εγώ πάντως προτιμώ να παίρνω τα φάρμακα που έχουν μόνο νερό όπως λέτε. Και ναι, σε ό,τι μου έχει προκύψει με έχει θεραπεύσει.
.. ξαφνικά με την ομοιοπαθητικη αυθυποβαλλεται κ εχει αμεση βελτιωση; Πως αυθυποβαλλεται ο γατος μου με χρονιο προβλημα το οποιο ΕΘΑΒΑ κατα διαστηματα με κορτιζονη και αντιβίωση και πλεον με την ομοιοπαθητικη δεν εχει παρει χημικο φαρμακο για μηνες; Γιατι η αυθυποβολη δε λειτουργησε σε μενα 21 χρονια που εκανα διαφορες κλασικες θεραπειες για εκζεμα που με ταλαιπωρουσε απο παιδι και λειτουργησε μονο με την ομοιοπαθητικη που με απαλλαξε μεσα σε δυο μηνες; Γιατ Placebo effect φυσικα υπαρχει και στα κλασικα φαρμακα ως γνωστον. Ας μην κλεινομαστε στα στενα ορια σκεψης που μας οριζει η κοινωνια και η διαφορες φαρμακοβιομηχανιες. Το οτι δεν εχει αποδειχθει ακομα το πως δουλευει η δυναμοποιηση των ομοιοπαθητικων σκευασματων δε σημαινει οτι δε δουλευει. Οταν τον 17ο αιωνα ο Γαλιλαίος μιλησε για την ηλιοκεντρικη θεωρία θεωρηθηκε αιρετικος γιατι η θεωρια του δε μπορουσε να αποδειχθει τοτε. Κι ομως η γη γυριζε γυρω απο τον ηλιο ακομα και πριν ο ανθρωπος το αποδειξει!Τελος απλα να αναφερω για οσους ανεφεραν οτι ο Γ.Βυθουλκας απλως εκμετελλευεται οικονομικα το ολο θεμε, οτι απο φετος διενεργει διετη δωρεν μαθηματα ομοιοπαθητικης στην Αθηνα και την Θεσσαλονικη.
σε μία ανθρωπότητα που είναι αρκετά τεχνολογικά εξελιγμένη για να έχει κάτι ακίδες, από διαμάντι, με απόληξη μεγέθους ενός ατόμου άνθρακα, και να ψηλαφεί επιφάνειες, να τις χαράσσει κλπ νομίζω δε χωράει τίποτα παραπάνω. μπορούμε δηλαδή πλέον να φωτογραφίσουμε όλα τα χημικά στοιχεία του οργανισμού, πως αλληλεπιδρούν και τί προκαλείται. Να έρθει τώρα ο άλλος να σου πει: "πάρε δάκρυα πεταλούδας στα 200C", ε, πάω να μουλιάσω φασόλια για τη φασολάδα. Και πάμε και σ' ένα ακραίο παράδειγμα: τρέχεις με 180, παραβιάζει ένα subaru το στοπ στη διασταύρωση, συγκρούεστε, τα αμάξια ένα μάτσο λαμαρίνες και κείτεσαι με τα πόδια μισοαποσπασμένα, τα χέρια κυμά με τα κόκκαλα θρυμματισμένα, την κοιλιά ανοιγμένη και τα έντερα χυμένα έξω. Θα σε σώσουν 15 ώρες χειρουργείου ίσως. Το χειρουργείο αναπτύχθηκε με τη μέθοδο της κλασσικής ιατρικής -την επιστημονική μέθοδο. Δε σας προβληματίζει που δεν τολμάει κανείς να μιλήσει για "εναλλακτικές προσεγγίσεις";
Αγαπητε κωστα σ κανενας σοβαρος ομοιοπαθητικος δεν αφοριζει την κλασικη ιατρικη. Σαφως υπαρχουν πολλες περιπτωσεις που η ομοιοπαθητικη λειτουργει επικουρικα των κλασικων μεθοδων ή και καθολου. Στοχος του επιστημονα πρεπει να ειναι το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα για τον ασθενη.
Εγώ έχω να πω ότι η ομοιοπαθητική με έσωσε από μια ανυπόφορη χρόνια επιπεφυκίτιδα που μου είχε χαλάσει την ποιότητα ζωής και που με βασάνιζε όλο το χρόνο για πολλά χρόνια όταν ο,τιδήποτε ιατρικό (με φάρμακα, κορτιζόνες και επισκέψεις σε κορυφαίους αλλεργιολόγους και οφθαλμιάτρους και νοσοκομεία) είχε πλήρως αποτύχει... Όπως επίσης ότι για πρώτη φορά και αφού ο οργανισμός μου είναι πλέον καθαρός από φάρμακα ξεπέρασα φαρυγγίτιδα και γρίπη χωρίς ούτε ένα αντιπυρετικό και χωρίς ούτε ένα κουταλάκι αντιβίωση, παρά μόνο με φυσικές μεθόδους.
Στη Γερμανία οι ομοιοπαθητικές κλινικές είναι ενσωματωμένες στα κανονικότατα, κλασσικότατα νοσοκομεία εδώ και 30 χρόνια και συνυπάρχουν αρμονικά με τη κλασσική ιατρική. Αλλά όόόόχι, στην Ελλάδα η ομοιοπαθητική ειναι μαγικό ματζούνι, βγαλμένο από τη φαντασία της Joanne Rowling!! Αντε να δούμε πότε θα πάρουμε μπρος στη Μπανανία μας, που νομίζουμε ότι πρόοδος είναι το iphone 5!! A! και μπράβο βρε παιδιά στη Lifo που αναδημοσιεύετε τόσο "καλά τεκμηριωμένα, επιστημονικά" άρθρα!
1. επειδή το κάνουν στη Γερμανία δε σημαίνει ότι υποχρεούμαστε να το φέρουμε εδώ2. για κάποιον που υπερασπίζεται την ομοιοπαθητική, το "καλά τεκμηριωμένο επιστημονικά" πάει να πει: "μου χαϊδεύει τ' αυτιά, μου αρέσει, δε μου καταρρίπτει την πίστη και δε με βάζει να ξαναδιαβάσω πράματα γιατί βαριέμαι και θέλω να βγαίνω για καφέ και να κάνω γιόγκα αντί να μαθαίνω επιστήμη"
ειδικά στη Γερμανία ο όρος "ομοιοπαθητική" αναφέρεται στις θεραπείες με φυσικά βότανα. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στο εκπαιδευμένο νερό όπως όντως συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.
Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι τέτοιου είδους ρητορική βρίσκει απήχηση μόνο στη χώρα μας, πρόκειται για παγκόσμια πρακτική. Σε κάθε τόπο υπάρχει ένας μεγάλος επιστήμονας γκουρού, στον δικό μας ηγείται η φυσιογνωμία του Γ. Βυθούλκα. Το ευρύ marketing του χώρου τον υμνεί σαν "τον μοναδικό Έλληνα επιστήμονα που κέρδισε το Nobel Εναλλακτικής Ιατρικής" (ασφαλώς τέτοιο Nobel δεν υφίσταται, πρόκειται απλά για ένα βραβείο που απονέμεται στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κύκλους) και φυσικά του επιτρέπει να διάγει σεμινάρια ομοιοπαθητικής με υψηλότατο κέρδος.Προσωπικά έχω πάψει να χλευάζω την ομοιοπαθητική γιατί έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στο φαινόμενο placebo. Eχοντας σχετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, μειδιώ όταν η συζήτηση πάει στη "δυναμοποίηση", τη "μνήμη" και τα ppm της διαλυμένης ουσίας, αλλά πάλι ο κάθε ασθενής πρέπει να είναι ελεύθερος να επιλέγει τη δική του θεραπεία. Περιορίζομαι στις επισημάνσεις. (Βέβαια με ενοχλεί που ένα κρατικό Παν/μιο χρηματοδοτούμενο από τους πολίτες κόβει μέρισμα από κονδύλια του Υπ. Παιδείας για να ιδρύσει ένα τέτοιο πρόγραμμα, στερώντας τα από αλλού.)Με τη σειρά μου να προτείνω ένα εξαιρετικό βιβλίο για τους φίλους σκεπτικιστέςhttp://www.amazon.co.uk/Bad-Science-Ben-Goldacre/dp/0007240198
Θεωρω μαλλον αφελες να ασχολουνται ατομα που δεν ανηκουν στον ιατρικο τομεα να ασχολουνται τοσο επιφανειακα και να θεωρουν οτι μπορουν να κρινουν τοσο δυσκολα θεματα. Ασκω την κτηνιατρικη αρκετα χρονια και τα αντιβιωτικα, αντιφλεγμονωδη , τα κορτιζονουχα και λοιπα σκευάσματα ηταν και ειναι ακομα σημαντικοτατα οπλα μου. Μετα ομως απο μελετη μηνων της ομοιοπαθητικης θεωρω τον εαυτο μου πολυ τυχερη που εχω επιπλεον μεσα θεραπειας των ασθενων μου, χωρις παρενεργειες. Ξεκινησα πλεον να σπουδαζω την ομοιοπαθητικη και θεωρω πως ηδη εχω γινει καλυτερη επιστημονας. Ας μου εξηγησει καποιος απο τους "ειδικους" πως λειτουργει το placebo effect στα ζωα! Πως ενα ζωο που παιρνει βδομαδες αντιβιοτικά χωρις ουσιαστικο αποτελεσμα ξαφνικα με την ομοιοπαθητικη θεραπεια
Με το να αναλύεις την διαδικασία παρασκευής των ομοιοπαθητικών φαρμάκων τι νομίζεις ότι πετυχαίνεις, αλήθεια; Εκτός αν είσαι χημικός και μου διαφεύγει. Γνωρίζεις τη διαδικασία παρασκευής των κλασικών φαρμάκων και είσαι σε θέση να κρίνεις ως γελοία την αντίστοιχη των ομοιοπαθητικών; Μήπως εσένα σου διαφεύγουν τα πειράματα που γίνονται σε βρέφη με ομοιοπαθητικά φάρμακα, που δεν είναι σε θέση να αυθυποβάλλονται, και τα οποία έχουν αποτέλεσμα; Όλα τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν τμήμα ομοιοπαθητικής στην Ιατρική τους σχολή.Φαντάζομαι ότι παρόμοια άποψη έχεις και για τον βελονισμό και άλλες αρχαίες ολιστικές θεραπείες. Άποψή σου. Συνέχισε να παίρνεις αντιφλεγμονώδη και αντιβίωση κάθε φορά που είσαι άρρωστος-η.
Οτι ολα τα πανεπιστημια του εξωτερικου εχουν τμημα ομοιοπαθητικης δεν σημαινει και τιποτα,τα μεγαλυτερα πανεπιστημια εντασσουν διαφορα τμηματα οχι απο επισημη αποφαση καποιας γενικης συνελευσης των καθηγητων αλλα απο ενα συγκεκριμενο θεσμο που εχουν πολλλα χρονια που λεει πως αν μαζευτει ενας ορισμενος αριθμος σπουδαστων που επιθυμει να δημιουργηθει ενα τμημα τοτε αυτο γινεται και το αναλαμβανουν να το στησουν οι ιδιοι οι σπουδαστες.Για αυτο βλεπουμε οτι στο Harvard υπαρχει τμημα που ασχολουνται με μεταφυσικα φαινομενα,δεν σταματησαν ξαφνικα να ειναι ορθολογιστες και ξεκινησαν να κυνηγανε φαντασματα στο Harvard. Kατα τα αλλα συμφωνω οτι υπαρχουν αρχαιες θεραπευτικες μεθοδοι ομως σε πιο ελαφριες μορφες ασθενειων ,προσωπικα οταν αρρωσταινω ελαφρια δεν παιρνω ουτε ασπιρινη,το αφηνω να περναει μονο του με καλη διατροφη και ξεκουραση,εχω να αρρωστησω σοβαρα πανω απο 15 χρονια.Ομως οταν αρρωστησει καποιος βαρια (π.χ.σοβαρες λοιμωξεις) δεν νομιζω πως εχει να προσφερει κατι η ομοιοπαθητικη.
"Οτι ολα τα πανεπιστημια του εξωτερικου εχουν τμημα ομοιοπαθητικης"Όλα;;; Δεν θυμάμαι να υπάρχει τμήμα ομοιοπαθητικής ούτε στο Cambridge αλλά ούτε και στην Οξφόρδη. Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει ούτε και σε άλλα πανεπιστήμια της ίδιας κλάσης. Τα μοναδικό τμήματα που βρήκα είναι ένα στο Johannesburg και ένα σε ένα Durban....