Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Αποθήκη ΙΙ

Ψάχνω μεταπτυχιακό στη Βοσκή Αόρατων Μονόκερων (ομοιοπαθητική)

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εγκαινίασε πριν 4 χρόνια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα – Κλασική Ομοιοπαθητική”. Γιατί;

Από το μπλογκ clopy.wordpress.com

 

Δεν το λες και μυστικό πως το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα ζητηματάκια του όσον αφορά στη σχέση του με τη μεταφυσική και το διαφωτισμό. Είχαμε τα 11 χρόνια θρησκευτικών (που στην ελληνική πραγματικότητα είναι χριστιανική κατήχηση) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είχαμε και σχολές όπως η Θεολογική του Πανεπιστημίου Αθηνών που μόνο θεολογική δεν θα την έλεγε κανείς αν έριχνε μια ματιά στο πρόγραμμα σπουδών. Γενικώς έχουμε κάποια ζητηματάκια να λύσουμε ως χώρα, που κρατάνε από την περίοδο του Διαφωτισμού.

 

Λίγο πολύ όμως αυτά τα χουμε συνηθίσει και συχνά τα παραβλέπουμε λιγότερο ως μεταφυσική και περισσότερο ως ζητήματα πολιτικής και εξουσίας ανάμεσα στην εκκλησία και το κράτος. Εξάλλου το τι είναι παράλογο και τι όχι, κρίνεται με βάση τις κοινωνικές συνήθειες και όχι με βάση επιστημονικές θεωρίες. Έτσι, σε μια χριστιανική χώρα είναι τρελός όποιος κυκλοφορεί με κεραία από αλουμίνιο κι επιμένει πως υπάρχουν εξωγήινοι με τους οποίους επικοινωνεί, αλλά απολύτως λογικός (και μάλιστα κοινωνικό πρότυπο) κάποιος που κυκλοφορεί με χρυσό σταυρουδάκι στο λαιμό για προστασία από το κακό και πιστεύει πως επικοινωνεί με ανώτερα πνεύματα. Λογικό, αφού η πλειοψηφία καθορίζει το ποιος θεωρείται τρελός και ποιος όχι.

 

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μια καινοτομία, αυτή τη φορά από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εγκαινίασε πριν 4 χρόνια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα – Κλασική Ομοιοπαθητική”.  Πριν συνεχίσω, δυο λόγια για την ομοιοπαθητική καθώς συχνά υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το τι ακριβώς αυτή περιλαμβάνει και πολύ συχνά συγχέεται με άλλες, παραδοσιακές θεραπείες, θεραπείες με βότανα κ.α.

 

Η ομοιοπαθητική μετράει κοντά στους δύο αιώνες ζωής. Τον όρο έδωσε ο ιδρυτής της,  Samuel Hahnemann το 1807, όμως ο ίδιος είχε αρχίσει τα σχετικά πειράματα από το 1796. Εν συντομία, η θεωρία του είναι πως ουσίες που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με μια ασθένεια, μπορούν να τη γιατρέψουν. Έτσι εφόσον το κρεμμύδι προκαλεί πονοκέφαλο, μια χαμηλή δόση της δραστικής ουσίας του κρεμμυδιού θα γιατρέψει τον πονοκέφαλο. Μέχρι εδώ όλα καλά και φυσιολογικά για την εποχή. Ας μην ξεχνάμε ότι η φαρμακολογία τότε ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και πολλές φορές οι ουσίες που χορηγούσαν οι γιατροί περισσότερο κακό κάνανε παρά καλό.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία της ομοιοπαθητικής, όσο πιο πολύ αραιώνεις μια ουσία σε νερό, τόσο πιο δραστική αυτή γίνεται, χάνοντας μόνο τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ακόμα και σήμερα, οι ομοιοπαθητικοί δεν έχουν κάποια σοβαρή θεωρία για το λόγο που γίνεται αυτό, πέραν του ότι το νερό έχει “μνήμη”. Η διαδικασία της αραίωσης στην ομοιοπαθητική ονομάζεται “δυναμοποίηση” και για να γίνει, πρέπει κάθε φορά που αραιώνει κάποιος την ουσία σε εκατονταπλάσια ποσότητα νερού, να χτυπάει το αποτέλεσμα 10 φορές σε ένα ελαστικό αντικείμενο.

 

Η μονάδα μέτρησης της αραίωσης στην ομοιοπαθητική είναι το C και το Χ (ή D μερικές φορές). Το C που αναγράφεται  συχνότερα στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, σημαίνει φορές αραίωσης σε 100πλάσιο διάλυμα (νερό). Έτσι, 1C σημαίνει ότι πήρα ένα γραμμάριο κρεμμυδιού και το αραίωσα σε 100 γραμμάρια νερού. 2C σημαίνει ότι πήρα το αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, το χτύπησα σε ένα ντίλντο δέκα φορές και μετά πήρα 1 γραμμάριο από αυτό και το ξαναέριξα σε 100 γραμμάρια νερού.

 

Το διάλυμα που χρησιμοποιούν οι ομοιοπαθητικοί συχνά για τη γρίπη (Oscillococcinum), έχει υποστεί “δυναμοποίηση” 200C. Αυτό σημαίνει αναλογία δραστικής ουσίας προς νερό, 10−400

 

Στο ορατό σύμπαν, θεωρείται πως υπάρχουν περίπου 10^80 άτομα. Αν όλα αυτά ήταν νερό και μέσα σε όλο αυτό το νερό ρίχναμε 1 μόριο oscillococcinum, το διάλυμά μας θα ήταν 40C. Για να πάρουμε λοιπόν ένα σκεύασμα των 200C και να είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε ένα μόριο δραστικής ουσίας στο διάλυμά μας, πρέπει το σκεύασμα να έχει μέγεθος περίπου 10^320 σύμπαντα νερό.

 

Όπως καταλαβαίνετε, για να αποκτήσει οποιαδήποτε επιστημονική βάση η ομοιοπαθητική πρέπει να διαγράψουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης γνώσης ως λάθος. Κάτι το οποίο ευτυχώς δεν χρειάζεται να κάνουμε καθώς όσα σοβαρά πειράματα έχουν γίνει, έχουν αποδείξει πως η χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη χορήγηση εικονικών φαρμάκων (placebo). Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και ο ασθενής που παίρνει εικονικά φάρμακα (ή τέλος πάντων που νομίζει ότι παίρνει φάρμακα) παρουσιάζει μερικές φορές βελτίωση σε σχέση με έναν ασθενή που δεν παίρνει τίποτα. Το λάθος της δυτικής ιατρικής του να παραβλέψει για αρκετά χρόνια τον ψυχοσωματικό παράγοντα, οφείλεται σε ένα βαθμό και για την αναβίωση της ομοιοπαθητικής  τα τελευταία χρόνια, αφού άφησε χώρο στους ομοιοπαθητικούς για να ισχυρίζονται πως τα σκευάσματά τους είχαν αποτέλεσμα.

 

Την ομοιοπαθητική πάντως την εγκατέλειψαν πολύ γρήγορα οι υποστηρικτές της και μέχρι το 1920 είχε κλείσει και η τελευταία σχολή. Η αναβίωση ήρθε το 1970, με τη γενικότερη αναβίωση “εναλλακτικών θεωριών” και ατομικών αναζητήσεων. Οι φαρμακοβιομηχανίες είδαν πολύ σύντομα τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης της ομοιοπαθητικής ιδιαίτερα απέναντι σε ένα κομμάτι του πληθυσμού που έψαχνε διέξοδο από τα προϊόντα τους και πολύ σύντομα η ομοιοπαθητική άρχισε και πάλι να εξαπλώνεται. Πράγμα που επίσης είναι ακατανόητο γιατί κουνημένο νερό μπορεί να βρει κανείς και στα περίπτερα με 50 λεπτά.

 

Για να μην είμαι άδικος, η ομοιοπαθητική έχει κι ένα θετικό που θα έπρεπε να ακολουθεί και η δυτική ιατρική (αν και πλέον αρχίζει να κινείται κι αυτή προς αυτή την κατεύθυνση). Ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση, που συνήθως σημαίνει πλήρης καταγραφή του ιστορικού και των συνηθειών του ασθενή. Έτσι, μπορεί το ομοιοπαθητικό σκεύασμα να είναι καθαρό νερό, αλλά π.χ. η καφεΐνη την οποία ο ασθενής μπορεί να διακόψει με την ομοιοπαθητική, να είναι επιβαρυντική για τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

 

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν κάνει την ίδια την ομοιοπαθητική θεωρία περισσότερο σοβαρή ή πραγματική. Το πραγματικά όμως περίεργο, είναι με ποια λογική το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημιούργησε ένα τέτοιο μεταπτυχιακό; Επειδή έχουν πέραση οι ομοιοπαθητικοί στην αγορά φέτος; Τι νόημα θα έχει ένας τέτοιος τίτλος σε 10 χρόνια που θα έχει περάσει πάλι η μόδα; Αν αρχίσουν να πουλιούνται οι αόρατοι ροζ μονόκεροι σαν ζεστά ψωμάκια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα φτιάξει μεταπτυχιακό Βοσκής Αόρατων Μονόκερων;

 

Δε λέω, ελεύθερη αγορά έχουμε και έχει το δικαίωμα ο καθένας να πουλάει νερό και να ισχυρίζεται ότι γιατρεύει κόσμο. Εξάλλου τη διαδικασία αυτή κάποιοι θα την ονόμαζαν και “απελευθέρωση του επαγγέλματος του διαφημιστή”. Από τα δημόσια πανεπιστήμια έχω όμως λίγο μεγαλύτερες απαιτήσεις.

 

Ακολουθεί ο Tim Minchin με το εξαιρετικό Storm (μπορείτε να πατήσετε cc και να επιλέξετε αγγλικούς υπότιτλους):

 

 

 

124 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 123456 Επόμενα
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 11:38
στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, ναι, μπορεί να δούμε ακόμη και πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη βοσκή αόρατων μονόκερων.
AleaJactaEst AleaJactaEst 10.3.2012 | 13:47
Ειναι πολυ αστειο το ολο θεμα και χωρις κανενα απολυτως επιστημονικο υποβαθρο. Χαιρομαι ιδιαιτερα που αναφερθηκες στον τσαρλατανισμο της ομοιοπαθητικης.
Σε αυτο το βιβλιο http://www.amazon.co.uk/Bad-Science-Ben-Goldacre/dp/000728487X/?tag=bs0b-21 μπορει κανεις να δει πως καταριπτεται επιστημονικα καθε επιχειρημα περι ομοιοπαθητικης και αλλων 'ιατρικων' απατων και μυθων.
Ενδιαφέρον έχει ο ισχυρισμός πως εμένα με γιάτρεψε η ομοιοπαθητική. Τον κατανοώ απόλυτα αφού ως γνωστό πάσχουμε από πολλά cognitive biases. Η συγκεκριμένη πίστη είναι ανάλογη της πίστης πως το κέρμα που ρίξαμε φέρνει μόνο κορώνες αφού όταν το ρίξαμε έφερε κορώνα. Άσε που γνωρίζουμε και πολλούς άλλους που έφεραν κορώνες. Δεν γίνεται να κάνουμε λάθος. Οι άλλοι μισοί από εμάς όταν επιχείρησαν το πείραμα έφεραν γράμματα αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια την οποία μάλλον αγνοούμε...
Δείτε επίσης το Horizon Tests Homeopathy του BBC

http://youtu.be/W-jIIgwO71w
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 13:52
Και το πιο τρελό είναι πως οργανώνεται απο το τμήμα....Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων!!! Ότι να 'ναι!
Ο λόγος προφανής...το εν λόγω ΜΠΣ χρεώνει δίδακτρα.

Πάντως είναι ντροπή να υπάρχουν στον ακαδημαϊκό χώρο τμήματα Θεολογίας με τέτοιο πρόγραμμα σπουδών. Το Πανεπιστήμιο (υποτίθεται πως) καλλιεργεί την κριτική σκέψη και τον ορθό λόγο, και όχι την πίστη σε θεούς και νεράϊδες.

Το μόνο που μένει είναι να δούμε και κανένα μεταπτυχιακό στην...Αστρολογία!!


avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 14:06
φανταστικό το βιντεάκι στο τέλος...
μη το χάσετε...
avatar Elina76 10.3.2012 | 14:24
Με το να αναλύεις την διαδικασία παρασκευής των ομοιοπαθητικών φαρμάκων τι νομίζεις ότι πετυχαίνεις, αλήθεια; Εκτός αν είσαι χημικός και μου διαφεύγει. Γνωρίζεις τη διαδικασία παρασκευής των κλασικών φαρμάκων και είσαι σε θέση να κρίνεις ως γελοία την αντίστοιχη των ομοιοπαθητικών;
Μήπως εσένα σου διαφεύγουν τα πειράματα που γίνονται σε βρέφη με ομοιοπαθητικά φάρμακα, που δεν είναι σε θέση να αυθυποβάλλονται, και τα οποία έχουν αποτέλεσμα; Όλα τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν τμήμα ομοιοπαθητικής στην Ιατρική τους σχολή.
Φαντάζομαι ότι παρόμοια άποψη έχεις και για τον βελονισμό και άλλες αρχαίες ολιστικές θεραπείες. Άποψή σου. Συνέχισε να παίρνεις αντιφλεγμονώδη και αντιβίωση κάθε φορά που είσαι άρρωστος-η.
avatar Clopy 10.3.2012 | 14:51
Δεν ξέρω. Τι νομίζω ότι πετυχαίνω;

Εγώ θα λεγα πως πετυχαίνω να δείξω πως τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι καθαρό νερό. Τα κλασσικά φάρμακα είναι γνωστό πως παράγονται. Μπορείς αν θέλεις όμως να μας περιγράψεις τη διαδικασία παρασκευής τους. Αν είναι εξίσου αστεία, πολύ θα χαρώ να τη μάθω.

Τα πειράματα με τα βρέφη μου διαφεύγουν ναι. Θα ήθελα αν έχεις την καλοσύνη να μου δώσεις ένα λινκ με ένα τέτοιο σχετικό πείραμα κι εγώ με τη σειρά μου θα σου δώσω δώρο ένα λινκ σε διπλή τυφλή μελέτη που αποδεικνύει οτι τα ομοιοπαθητικά δεν διαφέρουν από τα εικονικά. Αλήθεια, για κάποιον που ισχυρίζεται πως τα ομοιοπαθητικά δεν είναι σκέτο νερό, δεν είναι λίγο ανήθικο να χαίρεται που κάνουν πειράματα σε βρέφη για να το αποδείξουν;

Για το βελονισμό δεν έχω άποψη. Αλλά για τις ολιστικές θεραπείες εν γένει έχω καλή άποψη, πράγμα άσχετο με την ομοιοπαθητική που είναι τσαρλατανισμός. Νομίζω το αναφέρω και στο ποστ μου.

Επίσης αναφέρω ότι η ομοιοπαθητική δεν είναι καθόλου παλιά (πόσο μάλλον αρχαία). Η "δυτική" ιατρική είναι σαφώς πιο παλιά. Άσε που το να είναι κάτι αρχαίο, δε σημαίνει πως είναι και σωστό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αφαίμαξη. Για πολλούς αιώνες κάνανε αφαίμαξη για να φύγει το "κακό αίμα" και πλέον είναι γνωστό οτι σε ελάχιστα πράγματα έκανε καλό και συνήθως χειροτέρευε την κατάσταση του ασθενή.

Όχι οτι ενδιαφέρει και κανέναν, αλλά αντιβιώσεις παίρνω σπάνια όμως όταν χρειάζεται θα πάρω. Η ανακάλυψη της πενικιλίνης αύξησε κατά πολύ το μέσο όρο ζωής και δε βιάζομαι να πεθάνω.
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 17:31
Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά δεν είναι αλάθητα και τα αντιβιωτικά....ειδικά στην Ελλάδα είναι τεραστία κουβέντα πόσο εύκολα πέρνει ο κόσμος την απόφαση να τα χρησιμοποιήσει και ποιές είναι οι συνέπειες της υπερβολικής χρήσης/κατάχρησης.
Τέλοσπαντων ξέφυγα και από το θέμα, Συγνώμη
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 20:02
Καλό θα ήταν άτομα μη ενημερωμένα με γενική άποψη περί θεμάτων να προσέχουν το λόγο τους. Γίναμε όλοι ειδικοί σε όλα και είμαστε σε θέση να σχολιάζουμε τα πάντα. Ασχοληθείτε με πιό ανάλαφρα θέματα... Το τι μπορεί να κάνει η ολιστική ιατρική και ποιά μπορεί να είναι η σχέση της με το συγκεκριμένο τμήμα καλό θα είναι να το ψάξετε παραπάνω. Η έντονη παρακολούθηση εκπομπών τύπου "Ράδιο Αρβύλα" ή "ΜΠΡΑΦ" δεν μας κάνει ειδικούς στη σχολίαση.
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 15:09
εσύ πώς είσαι τόσο σίγουρη ότι η ομοιοπαθητική έχει αποτέλεσμα; Είσαι γιατρός; Έκανες ή έστω βρήκες επιστημονικές μελέτες σε κάποιο peer reviewed journal που να το αποδεικνύουν; Ή απλώς ανήκεις στους γνωστούς πειραγμένους συμπολίτες μας που την είδαν "εναλλακτικοί" και "αντισυστημικοί" και που πιστεύουν ότι τα φάρμακα μόνο κακό κάνουν (το AIDS προκαλείται από αυτά μάλιστα σύμφωνα με κάποιους εξίσου τρελούς και όχι από τον HIV); Η ανοησία σας είναι η αιτία που η ανθρωπότητα δεν προχωράει.

Όσο για τα κλασικά φάρμακα, ναι, και αντιβίωση θα πάρω όταν είμαι άρρωστος και αντιφλεγμονώδη, γιατί χάρη σε αυτά φτάσαμε να ζούμε 100 χρόνια και δεν πεθαίνουμε στα 30 μας από μία απλή γρίπη όπως πριν 1000 χρόνια.

Συγκεντρώσου και βάλε μυαλό.
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 17:27
Eγώ που σπούδασα φαρμακευτική και παρήγαγα φάρμακα έχω το δικαίωμα να έχω άποψη;
Αν ναι τότε σου λέω να μας δώσεις πηγές για το θέμα με τα βρέφη, και θέλω να ρωτήσω και τα εξής:
εμβολιάστηκες όταν ήσουν μικρή με τα εμβόλια της κλασσικής σχολής;
Από τότε που ξεκίνησες την ομοιοπαθητική έχεις κόψει κάθε "κλασσικό" φάρμακο μαχαίρι; Δεν έχεις πάρει τίποτα;
Και αν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ήταν -χτύπα ξύλο- σοβαρά άρρωστο με καρκίνο ή μια μέτρια απόφραξη της στεφανιαίας ή κάτι άλλο τελοσπάντων, θα του πρότεινες ομοιοπαθητική ή την κλασσική αντιμετώπιση;
AleaJactaEst AleaJactaEst 10.3.2012 | 19:16
Απορια: γιατι η μονιμη απαντηση των θιασωτων της ομοιοπαθητικης ειναι "οκ, συνεχισε να παιρνεις αντιβιωτικα"; Γιατι θεωρειτε εκ προημιου οτι οσοι δεν πιστευουν στην ομοιοπαθητικη ειναι junkies των αντιβιωτικων;
avatar
Ανώνυμος/η 11.3.2012 | 11:34
πειράματα σε βρέφη..!?!?

αλίμονο και αν ήξερες τι προεργασία και πόσες μελέτες σε ποντίκια και πιθήκους χρειάζεται να γίνουν για να πάρει ένα φάρμακο έγκριση να δοθεί σε ενήλικες που δίνουν ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ την συγκατάθεση τους να συμμετάσχουν...και εσύ μιλάς για πειραματική χορήγηση ουσιών σε βρέφη..

Τι άλλο θα ακούσουμε...

Πραγματικά στείλε μας το link...

PS: Όταν κάνεις παιδί,θα ήταν μια καλή ιδέα, να μην το εμβολιάσεις καθόλου..και όταν θα ψήνεται στον πυρετό να του δίνεις αραιωμένο νερό...μήπως και απομακρυνθούν τα γονίδια σου από το gene pool..
avatar KSPS 3.3.2013 | 22:29
Αστους να δηλητηριάζονται με χημικά φάρμακα και να νομίζουν ότι βοηθούν τον οργανισμό τους...
Elina76 οι μελέτες που βασίζονται σε randomized trials δεν δείχνουν πως τα "φάρμακα" της ομοιοπαθητικής είναι αποτελεσματικότερα από τα placebo. Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την θεωρία της ομοιοπαθητικής αφού δεν έχει καμία επιστημονική βάση (όλες οι προσπάθειες της θεωρητικής της θεμελίωσης έχουν αποτύχει!).
avatar Discordian 5.3.2013 | 02:25
Οτι ολα τα πανεπιστημια του εξωτερικου εχουν τμημα ομοιοπαθητικης δεν σημαινει και τιποτα,τα μεγαλυτερα πανεπιστημια εντασσουν διαφορα τμηματα οχι απο επισημη αποφαση καποιας γενικης συνελευσης των καθηγητων αλλα απο ενα συγκεκριμενο θεσμο που εχουν πολλλα χρονια που λεει πως αν μαζευτει ενας ορισμενος αριθμος σπουδαστων που επιθυμει να δημιουργηθει ενα τμημα τοτε αυτο γινεται και το αναλαμβανουν να το στησουν οι ιδιοι οι σπουδαστες.Για αυτο βλεπουμε οτι στο Harvard υπαρχει τμημα που ασχολουνται με μεταφυσικα φαινομενα,δεν σταματησαν ξαφνικα να ειναι ορθολογιστες και ξεκινησαν να κυνηγανε φαντασματα στο Harvard.
Kατα τα αλλα συμφωνω οτι υπαρχουν αρχαιες θεραπευτικες μεθοδοι ομως σε πιο ελαφριες μορφες ασθενειων ,προσωπικα οταν αρρωσταινω ελαφρια δεν παιρνω ουτε ασπιρινη,το αφηνω να περναει μονο του με καλη διατροφη και ξεκουραση,εχω να αρρωστησω σοβαρα πανω απο 15 χρονια.Ομως οταν αρρωστησει καποιος βαρια (π.χ.σοβαρες λοιμωξεις) δεν νομιζω πως εχει να προσφερει κατι η ομοιοπαθητικη.
"Οτι ολα τα πανεπιστημια του εξωτερικου εχουν τμημα ομοιοπαθητικης"

Όλα;;; Δεν θυμάμαι να υπάρχει τμήμα ομοιοπαθητικής ούτε στο Cambridge αλλά ούτε και στην Οξφόρδη. Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει ούτε και σε άλλα πανεπιστήμια της ίδιας κλάσης. Τα μοναδικό τμήματα που βρήκα είναι ένα στο Johannesburg και ένα σε ένα Durban....
Scrat Scrat 11.1.2014 | 18:06
Να σαι καλα, ευχαριστω γιατι εχω εκνευριστει πολυ με τους ξερολλες .
dex_ dex_ 12.1.2014 | 02:21
Απλά και μόνο επειδή αναφέρθηκε, ο βελονισμός δεν θεωρείται πλέον "εναλλακτική" ιατρική. Είναι αναγνωρισμένο κομμάτι τη ιατρικής και διδάσκεται στα περισσότερα δυτικά πανεπιστήμια το πως και γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
EviLdeviL EviLdeviL 12.5.2014 | 03:59
"Πειράματα σε βρέφη με ομοιοπαθητικά"..Μόλις με κερδισε η ομοιοπαθητικη!!!
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 15:56
Το είχα αποθηκεύσει στους σελιδοδείκτες εδώ και καιρό

http://darryl-cunningham.blogspot.com/2010/06/homeopathy.html
Μπράβο, κι εγώ το είχα διαβάσει αυτό, είναι εξαιρετικό!
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 16:50
"είχαμε και σχολές όπως η Θεολογική του Πανεπιστημίου Αθηνών που μόνο θεολογική δεν θα την έλεγε κανείς"

ΑΚΡΙΒΩΣ. έχω φίλη που τελείωσε τη θεολογική κι ενώ ξεκίνησε με έναν κάποιο ενθουσιασμό αφού πίστευε πως θα αποκτούσε επιστημονική γνώση για τις θρησκείες και τις αιρέσεις του κόσμου, δυστυχώς διαπίστωσε πως είναι καθαρά ορθοδοξοκεντρική σχολή, η οποία ναι μεν διδάσκει μέσα σε λίγα φυσικά μαθήματα και άλλες θρησκείες πέραν του ορθόδοξου χριστιανισμού, αλλά ΠΑΝΤΑ σε σύγκριση με αυτόν και φυσικά τα συμπεράσματα κατέληγαν στο οτι ο ΟΧ είναι μακράν η καλύτερη θρησκεία του κόσμου.
avatar migatsetse 5.3.2013 | 03:00
Ετσι ακριβώς ήταν εξάλλου και με τα θρησκευτικά στο σχολείο. Το οποίο είναι εξίσου απαράδεκτο.
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 16:57
εγω ακολουθω και την κλασσικη ιατρικη και την ομοιοπαθητικη, αναλογα τι μου χρειαζεται καθε φορα..η επιστημη ειναι εργαλειο για να ζουμε καλυτερα, κι οχι θρησκεια για να πιστευουμε, νομιζω..

η αληθεια ειναι παντως πως ειχα ωτιτιδα διαγνωσμενη , η γιατρος μου δωσε αντιβιωση, και εκανα πρωτα μια δοκιμη με τα ομοιοπαθητικα. μεσα σε 12 ωρες ειχε περασει...
απ την αλλη , οταν εισαι αδιαθετη και πονας το θελεις το βαρβατο το φαρμακακι..να πας στη δουλεια κυρια.
τι να πω αν ο ομοιοπαθητικος μου εχει τοση δυναμη , να με αυθυποβαλει και να με γιατρευει..μαγκια του!
αα! να σημειωσω οτι πηγα εκει γιατι ειχα εκζεμα που δεν εφευγε με την κλασσικη ιατρικη εδω και χρονια..και τωρα εχω απαλλαγει.
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 17:33
Δεν είμαι σίγουρη αν ιχύει, αλλά για να δουλέψει η ομοιπαθητική δεν πρέπει να είναι εντελώς καθαρός ο ανθρώπινος οργανισμός από τόσο συγκεντρωμένες και δυνατές ουσίες;
avatar
Ανώνυμος/η 11.3.2012 | 15:19
οχι.
μεσα στον οργανισμο δεν κανουν πολεμο οι ιατρικες μεταξυ τους.οταν εχει προβλημα και του δινεις λυση , απλως την παιρνει. μονο η κορτιζονη μπορει να μπλοκαρει αρχικα , γιατι ειναι δυνατη και καταλυτικη σα θεραπεια.
επισης , στη νεα γενια ομοιοπαθητικης δεν απαγορευονται ουτε ο καφες , ουτε η μεντα, ουτε και τιποτε αλλο.
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 16:58
Δεν είμαι γιατρός αλλά νομίζω ότι η ομοιοπαθητική έχει φέρει αποτελέσματα και σε μένα και στην οικογένειά μου...συγκεκριμένα μια φίλη μου που έχει αλλεργία στις αντιβιώσεις , όποτε αρρωσταίνει παίρνει καποιό ομοιοπαθητικό και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει το νοσοκομείο,μιας και ειναι ιδιαιτέρως φιλάσθενη..δεν υποστηρίζω οτι είναι αυτοί που θα μας σώσουν,ούτε ότι δεν εκμεταλλεύονται τον κόσμο,αλλά έχει και κάποια καλά η υπόθεση...
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 19:41
βασικά η φράση αλλεργία στις αντιβιώσεις είναι λίγο άτοπη, αν έχει αλλεργία στις πενικιλίνες ή ακόμα και σε όλες τις β-λακτάμες και πάλι υπάρχουν πολλές άλλες κατηγορίες, όπως μακρολίδια...
Τώρα ποια θεραπεία θα επιλέξει η ίδια είναι βέβαια προσωπική επιλογή...
avatar
Ανώνυμος/η 10.3.2012 | 17:00
προς : Ανώνυμος 13:52

Δεν κατάλαβα τι εννοείς με το σχόλιό σου: ''Και το πιο τρελό είναι πως οργανώνεται απο το τμήμα....Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων!!! Ότι να 'ναι! ''

Ή μήπως όντως γνωρίζεις το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος και σου φαίνεται πολύ μούφα για την διάννοιά σου?

Αλλά αυτές οι γενικές θεωρίες και τα αβάσιμα ψευτο-"επιστημονικά"-αρθράκια είναι που παίρνουν μπάλα και τον υπόλοιπο ανίδεο κοσμάκη... τι να πω....γι'αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.....
avatar
Ανώνυμος/η 16.3.2012 | 21:07
Προφανώς εννοώ πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο αντικείμενο του τμήματος και το ΜΠΣ!
Τοσο δύσκολο σου είναι να το καταλάβεις;;;

avatar
Ανώνυμος/η 19.3.2012 | 03:24
Το συγκεκριμένο τμήμα έχει μία πιο συστημική προσέγγιση στα θέματα που ερευνά, δεν εξετάζει τον κάθε τομέα της επιστήμης μεμονωμένα επομένως έχοντας αυτό τον προσανατολισμό έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει και αυτή την εκδοχή της ιατρικής...Επομένως είναι πολύ λογικό να υπάρχει στο τμήμα αυτό το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό...

''ευγενικέ'' άγνωστε...
Προηγούμενα 123456 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ