Εις μνήμην Jack Bruce (1943 - 2014)

Εις μνήμην Jack Bruce (1943 - 2014) Facebook Twitter
1

Εις μνήμην Jack Bruce (1943 - 2014) Facebook Twitter

 

Η φωτογραφία αυτή είναι του 1996, τραβηγμένη σε λαϊβάδικο μπαρ της πόλης Lodz της Πολωνίας, όπου είχα συμμετάσχει σε ένα φεστιβάλ σπουδαστικών μικρού μήκους ταινιών.

 

Δεν θυμάμαι αν εκείνο το φεστιβάλ, η Πολωνία ολόκληρη ή η νιότη μου ήταν βουτηγμένη στη rock μουσική.

 

Αυτό που θυμάμαι έντονα ήταν τα πρόσωπα των εκεί καινούργιων φίλων: Της χορεύτριας Ανιέσκα, μισή Πολωνέζα – μισή Σουηδέζα, του μοντέρ Μάιρον, που καμάρωνε επειδή πήρε το όνομα του από τον αρχαίο Έλληνα δισκοβόλο, του σκηνοθέτη Γκρεγκ Ζγκλίνσκι, ο οποίος χρόνια μετά θα έφτανε ως το φεστιβάλ των Κανών, καθώς και του επίσης σκηνοθέτη Φράνκο Ντε Πένια από τη Βενεζουέλα – αυτουνού πάλι θα τού'γραφε μουσική στο μέλλον ο Νίκος Κυπουργός.

 

Όλοι αυτοί μας έσυραν ένα φθινοπωρινό κρύο βράδυ, εμένα και τη συμφοιτήτρια μου, Ελένη, σε ένα σκοτεινό μπαρ, όπου μαζεύονταν οι εναπομείναντες Πολωνοί χίπηδες και τζαμάριζαν με blues.

 

Ήταν η περίοδος που σνόμπαρα τρομερά οποιαδήποτε ελληνική μουσική, που ηδονιζόμουν με τον Tom Waits και έκλεινα προκλητικά τ' αυτιά ενοχλημένος από τα φριχτά μπουζούκια, πού'λεγε κι η Τασσώ Καββαδία στη ''Στέλλα'' του Κακογιάννη.

 

Στο εν λόγω μπαρ δεν υπήρχαν καρέκλες, αλλά κάτι μαξιλάρια που την άραζες πάνω τους και που σε όποιον έμπαινε μέσα ανυποψίαστος θύμιζε μάλλον σανατόριο με ταβλιασμένους ένα σωρό μαστουρωμένους τύπους. Διότι, πολύ απλά εκεί δε σέρβιραν αλκοόλ, αλλά ζεστό τσάι, μόνο που σε κάθε πιατάκι του φλυτζανιού υπήρχε αφημένο κι ένα έτοιμο στριφτό joint προς κατανάλωση από τους πελάτες. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για ένα coffee – shop με τα όλα του, όχι κάπου στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, αλλά σε μία πόλη της Πολωνίας, παραδομένη πρόσφατα σχετικά στην ευδαιμονία της Δύσης.

 

Οι μουσικοί της μπάντας στο μικρό stage ήταν όψιμα παιδιά των λουλουδιών και έπαιζαν ξυπόλυτοι τις ηλεκτρικές κιθάρες τους. Αυτοσχεδίαζαν, όχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά κατάλληλο για τους θαμώνες – αυτό ήταν το μόνο σίγουρο!

 

Σε κάποια στιγμή αναγνωρίζουμε έναν πασίγνωστο ελληνικό σκοπό. Ήταν ''Τα παιδιά του Πειραιά'' του Χατζιδάκι! Λέω πλάκα μας κάνουν οι μαλλιάδες;, κάτι που αν μου συνέβαινε σήμερα ενδεχομένως και να με συγκινούσε βαθύτατα. Τότε όμως, είπαμε, ουδεμία σχέση με ελληνική μουσική!

 

Καθώς οι τύποι το τραβούσαν το κομμάτι και ο ήχος του μπάσου με χτυπούσε στο στομάχι, μπαίνει ένα κιθαριστικό riff και μας αναστατώνει!

 

Μπάσο και κιθάρα έμοιασαν εκείνη την ώρα να συμπλέουν στη μεγαλύτερη rock...ναυμαχία όλων των εποχών. Μετά άρχισαν τα λόγια:

 

It's gettin' near dawn,
When lights close their tired eyes.
I'll soon be with you my love,
To give you my dawn surprise.
I'll be with you darling soon,
I'll be with you when the stars start falling.

 

Σηκωνόμαστε όλοι να χορέψουμε, εντάξει, ήμασταν και ''κάπως''. Οι μουσικοί κατάλαβαν το χαϊλίκι μας και έπαιζαν ξανά και ξανά το ίδιο ρεφραίν:

 

I've been waiting so long
To be where I'm going
In the sunshine of your love.

 

Τι κομματάρα ήταν αυτή! Τι ρυθμός, τι έμπνευση, σκέτη έκρηξη ηφαιστείου! ''Δεν το ξέρεις το κομμάτι των Cream;'' με ρωτάνε οι φίλοι μου, αλλά εγώ τότε το μοναδικό τραγούδι που ήξερα από Cream ήταν το ''Strange brew'', πιο χίπικο και άρα πιο ταιριαστό με τις επιλογές που έγραφα σε κασέτες και περιείχαν Beatles, Kinks, Rolling Stones και Who.

 

Ύστερα από 20 λεπτά αδιάκοπου χορού με το ''Sunshine of your love'', η μπάντα ξανάπαιξε ''Τα παιδιά του Πειραιά'', μα δε με ένοιαζε πια καθόλου. Τι Cream, τι Χατζιδάκις να είπα πιθανώς μέσα μου, ενστερνιζόμενος την άποψη ενός λούμπεν φίλου στην Αθήνα, που όποτε την ''άκουγε'' με παλιόκρασο και του τη λέγαμε, απαντούσε ''Πιες το να γεμίζει η γκλάβα και δε βαριέσαι...''

 

Το ''Sunshine of your love'' το ξανάκουσα τα επόμενα χρόνια στο ''Disraeli Gears'' των Cream του 1967, που έγινε αγαπημένος δίσκος. Το βρήκα ακόμη σε live ηχογράφηση με τον Jimi Hendrix και το ανακάλυψα κανονικά, ''καμουφλαρισμένο'' το βασικό riff του σε άλμπουμ των Mahavishnu Orchestra του John Mc Laughlin. Μέχρι σήμερα, νομίζω, το παίζει και ο Δημήτρης Πουλικάκος στα live του.

 

Το άκουσα ξανά και ξανά τα τελευταία 24ωρα όταν πληροφορήθηκα το χαμό του μπασίστα Jack Bruce, ενός από τους συνδημιουργούς του. Οι άλλοι δύο ήταν ο κιθαρίστας Eric Clapton και ο ποιητής Pete Brown στους στίχους.

 

Το πόσο σημαντικός ήταν ο Jack Bruce το γνωρίζουν καλά ο διεθνής rock Τύπος και οι πιο ψαγμένοι θιασώτες του μουσικού αυτού είδους.

 

 

Στη μνήμη του, λοιπόν, αυτή η ασήμαντη ιστοριούλα από τα φοιτητο-καλλιτεχνικά και πιο δικά μου χρόνια. Έτσι, επειδή με συγκίνησε το φευγιό του, επειδή πέρσι τέτοιες μέρες αποχαιρετούσαμε τον μέγιστο Lou Reed και βασικά επειδή με έκανε να ξανανοίξω το άλμπουμ με τυπωμένες παλιές φωτογραφίες. Αλήθεια, τι να γίνονται σήμερα οι Πολωνοί φίλοι που με κοιτάζουν απ' αυτή τη θαμπή φωτογραφία του 1996, σχεδόν 20 χρόνια πίσω;

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
...και ο ginger baker καλιέ! που τον παλιό καλό καιρό, με τον κουκουρουκιστάν graham bond συνήθιζε να παίζει κλωτσομπουνίδια (με ριπές οργάνων) με τον αγαπημένο μας bruce. Έχω αποδώσει την ιστορία σκιτσογραφικώς σε ένα χάρτινο τραπεζομάντιλο των αγράφων (εξάρχεια). Δεν νομίζω ότι το γκαρσόνι αντελήφθην-εκτίμησε την ...εικονογράφιση, ούτως ώστε να την κρατήσει και κακώς δεν την "διέσωσα" εγώ, έστω και με λαδιές απ΄τις λαδερές πίτες των αγράφων!...Πάντως για κάποιο μυστήριο λόγο πάντοτε ξεχνώ ότι το εξεφενδοσιζόμενο μπάσο (από bruce σε ginder) δεν ήταν εξφενδονιζόμενη λεκάνη τουαλέτας. O ginger είχε ζωγραφισθεί με μία λεκάνη στην κεφάλα. Αυτά.