Οι παραστάσεις - αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη που ξεκίνησαν χθες και θα επαναληφθούν τα δύο ερχόμενα Σάββατα δεν είχαν ίχνος μνημόσυνου μέσα τους. Ίσως ήταν που τις οργάνωσε η μοναχοκόρη του εκλιπόντος, Ναταλία Ρασούλη μαζί με τη δραστήρια Έλλη Ρουμπέν, ίσως πάλι ήταν τα ίδια τα τραγούδια που ξεσηκώνουν πάντα τον κόσμο και προξενούν τις πιο έντονες αντιδράσεις του.

 

Η Ναταλία, λόγου χάριν, μοιάζει να φέρει εντός της τον πατέρα της, διατηρεί στο ακέραιο την παρέα των μουσικών - τραγουδιστών που ο ίδιος είχε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και όλα τελικά μοιάζουν σα να είναι ακόμη εδώ και κάποια στιγμή θα ανέβει και εκείνος στο stage.

 

Ένα άνοιγμα, ωστόσο, έχει κάνει η Ναταλία Ρασούλη σε μουσικούς της νεότερης γενιάς που θαύμαζαν τον Μανώλη και που, ανεξαρτήτως του διαφορετικού στυλ τους, αισθητικά ταιριάζουν. Έτσι, χθες εμφανίστηκε ο Λόλεκ, ενώ το τελευταίο Σάββατο θα εμφανιστούν και οι Magic de Spell.

 

Λόλεκ - Μανώλης Λιδάκης
Λόλεκ - Μανώλης Λιδάκης

 

Οι υπόλοιποι ερμηνευτές, ο Παντελής Θεοχαρίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Βασίλης Λέκκας, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Κωνσταντίνος Στεφανής, είχαν ταυτιστεί με τον Ρασούλη, τόσο στη δισκογραφία, όσο και στη σκηνή.

 

Το κύριο μέρος του προγράμματος επωμίστηκαν ο Θεοχαρίδης με την Παπάζογλου με τη συμμετοχή της Ναταλίας και του Στεφανή. Από τέσσερα τραγούδια ερμήνευσαν ο Λέκκας και ο Λιδάκης και άλλα τόσα ο Λόλεκ - φυσικά και ο τελευταίος ήταν ο πιο απρόβλεπτος, μετατρέποντας σε...πανκ τα κομμάτια από τη θρυλική Εκδίκηση της γυφτιάς.

 

Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, Πότε Βούδας πότε Κούδας, Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ, Οι νταλίκες, Τρελή κι αδέσποτη, συνθέσεις των Χρήστου Νικολόπουλου, Νίκου Ξυδάκη, Πέτρου Βαγιόπουλου, Μάνου Λοΐζου, Βάσως Αλλαγιάννη ακούστηκαν και κάηκε το μαγαζί στην κυριολεξία! Δεν έλειψαν και οι τρυφερές μπαλάντες, πάντα σε στίχους του Μανώλη, σαν το Όλα σε θυμίζουν, το Νιώσε με και το Με φουρτουνιάζει ο έρωτας.

 

Ακόμη καλύτερα που τα κομμάτια εκτελέστηκαν από μία καλή μπάντα, αλλά - είπαμε - οι συγκεκριμένοι μουσικοί συνόδευαν τον Μανώλη, επομένως το κατείχαν καλά το ρεπερτόριο και παρ' όλα αυτά τίποτα δεν έγινε την τελευταία στιγμή. Διότι, για όποιον γνωρίζει, μόνο εύκολο δεν είναι να στήσεις ένα αφιέρωμα, να φωνάξεις τραγουδιστές και να μοιράσεις τραγούδια.

 

Και τι τραγούδια! Προσπαθούσα να καταλάβω τι έχουν τα λαϊκά άσματα του Ρασούλη και είναι τελείως rock χωρίς να υπάρχουν ηλεκτρικά όργανα. Καταστάλαξα στο ότι rock ήταν ο Μανώλης ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος, ακόμη και ως φιγούρα. Κάτι που δεν μπορούσε να μην περάσει και στο έργο του και γι'αυτό είναι τόσο πηγαίο και ορίτζιναλ!

 

 

 

Τον έβλεπα από το video wall να τραγουδάνε με τον συχωρεμένο τον Νίκο Παπάζογλου, με την Αλλαγιάννη σα να είχαν μόλις γυρίσει από το Woodstock, να μιλάνε γι' αυτόν ο Ξυδάκης, μέχρι και ο ίδιος του ο πατέρας. Συγκινήθηκα κι ενώ οι υπόλοιποι μάλλον θα περίμεναν την έναρξη του live, εγώ είχα ήδη μπει στη δική μου χρονομηχανή της μελαγχολίας.

 

Θυμήθηκα τον Νίκο Κυπουργό που μου έλεγε, ζώντος του Μανώλη, πώς τον είχε μπουζουριάσει κάποτε η αιγυπτιακή αστυνομία, αφού επιχείρησε να ανεβεί σε μια Πυραμίδα και να τραγουδούσει ριζίτικα! Ήταν ότι πιο rock άκουγα για έναν καλλιτέχνη που συναντούσα τακτικά σε ραδιοφωνικούς διαδρόμους με το χαρακτηριστικό καπέλο και την λευκή γενειάδα του.

 

Σίγουρα όμως το πιο rock ήταν το επιτύμβιο σημείωμα που είχε ζητήσει να του βάλουν σαν τον έπαιρνε ο θάνατος - μία μόνο φράση στα αγγλικά: I' ll be back! Εντέλει, η Ναταλία προτίμησε το άλλο, που επίσης είχε ζητήσει ο Μανώλης: Έφυγε πλήρης ιδεών!

 

Σοφία Παπάζογλου - Ναταλία Ρασούλη
Σοφία Παπάζογλου - Ναταλία Ρασούλη

 

Αρκετά όμως με τα θανατικά. Το χθεσινό αφιέρωμα, όπως λέω και πιο πάνω, δεν είχε χαρακτήρα μνημόσυνου. Ένα κέφι διαχύθηκε παντού και το ζητούμενο ήταν η ψυχαγωγία, η ανάγκη να ακουστούν λόγια ανατρεπτικά με μια μουσική εξωστρεφή, αρκούντως ελληνική, όπως θα τό'θελε εκείνος που μέχρι το τέλος συνήθιζε να εμφανίζεται με το δικό του team σε μουσικές σκηνές.

 

Και κάτι ακόμη: Το αφιέρωμα της Ναταλίας Ρασούλη και των φίλων του πατέρα της στον Μανώλη δεν μυρίζει...φραγκοθηρία. Ως γνωστόν, κανείς πια δε βγάζει χρήματα από παραστάσεις σε μουσικές σκηνές, όλοι λίγο - πολύ θεωρούμαστε επαγγελματίες για ψυχολογικούς λόγους πλέον. Οι παραστάσεις με τίτλο Εδώ είναι του Ρασούλη δεν έχουν καθόλου να κάνουν με λαϊφσταϊλίκια και εντεχνο-μαγειρέματα. Είναι μαζώξεις φίλων που τραγουδάνε τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη μπροστά σε ένα κοινό και που το χαίρονται με την ψυχή τους. Το οποίο κοινό ξέρει πολύ καλά επίσης τι επιλέγει για τη σαββατιάτικη έξοδο του. Πάντως στη χθεσινή πρώτη δεν έπεφτε καρφίτσα!

 

 

 

____________

* Οι παραστάσεις Εδώ είναι του Ρασούλη συνεχίζονται τα Σάββατα 25/1 και 1/2 στο Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη). Θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων οι Νένα Βενετσάνου, Χαΐνηδες, Magic de Spell, Λιζέτα Καλημέρη, Σπύρος Γραμμένος με σταθερούς τον Παντελή Θεοχαρίδη και τη Σοφία Παπάζογλου.