Οι ηθοποιοί του Downton Abbey έχουν λάβει την οδηγία να αποφεύγουν τα αγγίγματα στα γυρίσματα της σειράς, επειδή την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η σειρά οι άνθρωποι απέφευγαν τη σωματική επαφή.

 

Αυτή είναι η πρόταση του Alastair Bruce, ο οποίος έχει αναλάβει το κομμάτι της ιστορικής ακρίβειας στη σειρά. Ο Bruce ισχυρίζεται ότι στις αρχές του 20ου αιώνα, μια εποχή χωρίς αντιβιοτικά, οι άνθρωποι δεν πλησίαζαν ο ένας τον άλλον. Εξαιρέσεις γινόταν στους γάμους, στις ερωτικές σχέσεις ή σε περίπτωση φροντίδας αρρώστου, από όποιον αναλάμβανε αυτή την αποστολή.

 

 

 

«Τώρα οι χαιρετισμοί περιλαμβάνουν αγκαλιές, φιλιά, ακόμη και μετά από λεπτά μιας πρώτης γνωριμίας – και το κάνουμε επειδή υπάρχουν αντιβιοτικά. Δε νομίζω ότι ο κόσμος συνειδητοποιεί την φυσική απόσταση που υπήρχε μεταξύ των ανθρώπων εκείνη την περίοδο. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τις λεπτομέρειες, όσο η πίεση αυξάνεται. Οι θεατές ψάχνουν να βρουν τα λάθη.»

 

Πράγματι, οι θεατές ψάχνουν για λάθη, και η σειρά έχει κατηγορηθεί για πολλούς αναχρονισμούς. Πριν, αλλά και μετά το περίφημο λάθος με το μπουκάλι του νερού ιστορικοί και άλλοι ειδικοί της περιόδου έχουν κατά καιρούς εντοπίσει αναχρονισμούς στη χρήση της γλώσσας. Ο γλωσσολόγος Ben Zimmer εντόπισε μερικά από αυτά τα λάθη και τα εξήγησε στο NPR:

 

"I'm just sayin'."

Η φράση εμφανίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

"Sorry to keep you waiting, but we're going to have to step on it."

Η έκφραση "step on it" υπήρχε στην Αμερική του 1910, αλλά είναι απίθανο να έφτασε στα αυτιά του Λόρδου Γκράνθαμ

 

"I'll try to contact Captain Crawley." / "I don't know how to contact her."

Και αυτή η έκφραση υπήρχε τότε μόνο στην Αμερική και στην Αγγλία άρχισε να κυκλοφορεί στη δεκαετία του '30

 

How do I make you understand, I couldn't care less?"

Η πρώτη εμφάνιση της έκφρασης «I couldn't care less?» έγινε το 1944, στην εφημερίδα Chicago Tribune

 

Δείτε τα επίμαχα αποσπάσματα παρακάτω: