Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter
0


Η αύρα περασμένων εποχών της γειτονιάς, με τις εργατικές κατοικίες του '40 που σκαρφαλώνουν στις παρυφές των Πετραλώνων, δίπλα στον λόφο Κοίλης, είναι το ιδανικό ντεκόρ για το καινούργιο φαγοποτείον «Παξιμαδοκλέφτρα». Νέοι άνθρωποι είναι οι ιδιοκτήτες του, οι Βαγγέλης Σταύρακας και Γιώργος Κατσαρής, που αποφάσισαν να αναζητήσουν τον επαγγελματικό δρόμο τους μέσα από την εστίαση και όχι από τις σπουδές που ακολούθησαν. «Στην εστίαση, αν φερθείς σωστά, θα πας καλά. Είναι μια δραστηριότητα που είναι ακόμα ζωντανή» υποστηρίζει ο Βαγγέλης, ο οποίος με καλή διάθεση φροντίζει τους θαμώνες μαζί με τον Γιώργο, που τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ. Και στην κουζίνα, νέοι μάγειροι, με κέφι και όρεξη, η Ιωάννα Καφτάνη και ο Αντώνης Ρούσος, μαγειρεύουν φροντισμένους μεζέδες. Τα λευκά, άνετα τραπέζια απλώνονται κάτω από δέντρα, στα «πόδια» του καταπράσινου λόφου, και συντηρούν ιδανικά την αίσθηση διακοπών. Δροσιά, χαλάρωση, χρωματιστά λαμπιόνια, γλάστρες με ευωδιαστούς βασιλικούς και καλή διάθεση.

Η Παξιμαδοκλέφτρα στα Πετράλωνα: Nέοι άνθρωποι που φέρονται σωστά στην κουζίνα τους Facebook Twitter

Αν και η ονομασία του μαγαζιού σε προετοιμάζει για μεζέδες ταβέρνας, χαζεύοντας το μενού διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πιάτα με ελληνική καταγωγή αλλά και διεθνή. Δροσερή και με ολοζώντανες τις πρασινάδες ήρθε η σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια, σταφίδες, καρύδια, κατσικίσιο τυρί chèvre και λευκό μπαλσάμικο (€8). Καλοδεχούμενο ξεκίνημα για ένα καλοκαιρινό δείπνο. Η μελιτζάνα με τη φρέσκια μοτσαρέλα, την ντομάτα και τον βασιλικό (€5) έδεναν σε ένα γευστικό, μοσχοβολιστό σύνολο που έκανε την κάθε μπουκιά απολαυστική. Καλοφτιαγμένα ήταν και τα πιτάκια με διάφορα τυριά, ραντισμένα με μαυροσούσαμο και μια ιδέα μέλι (€4) – τραγανά και ωραία τηγανισμένα. Η μελιτζανοσάλατα (€4,50) είναι χειροποίητη, βγάζει ωραίο κάπνισμα και ευτυχώς δεν ήταν πατημένη στο σκόρδο, αφήνοντας τη γοητεία της μελιτζάνας να μιλήσει στον ουρανίσκο. Πολύ καλό ήρθε το κοτόπουλο, σε γενναίες μπουκιές, περασμένο σε καλαμάκι (€7) που μαρινάρεται, και ψημένο τόσο ιδανικά, που κρατά τους χυμούς του. Συνοδεύεται από σπιτικές τηγανητές πατάτες που τις τσιμπολογάς με λαχτάρα. Και έτσι, για αλλαγή, δοκιμάσαμε ένα νοσταλγικό πιάτο, μπιφτέκι με σος ροκφόρ και μανιτάρια (€8). Χορταστική μερίδα και γευστική. Ο κατάλογος δεν σε κουράζει, προσφέρει όμως και δύο ζυμαρικά για τους λάτρεις του είδους. Κρασί στην καράφα, χύμα λευκό ή ερυθρό από τη Νεμέα, μπίρες και τσίπουρο είναι τα ποτά που θα συνοδεύσουν το φαγητό. Στην Παξιμαδοκλέφτρα θα περάσεις όμορφα με την παρέα σου και θα φας νόστιμα, με τιμές πολύ προσιτές.

☛ Παξιμαδοκλέφτρα, Καλλιρρόης 166, Αθήνα, 210 3463668

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ