Στην Ψιψίνα αξίζει να επανέλθεις

Στην Ψιψίνα αξίζει να επανέλθεις Facebook Twitter
1
Στην Ψιψίνα αξίζει να επανέλθεις Facebook Twitter
Η σάλα της Ψιψίνας παραπέμπει σε σπιτική αστική τραπεζαρία με ξύλινα έπιπλα της δεκαετίας του '50...


Πολλά άλλαξαν στην εστίαση στα χρόνια της κρίσης, αλλά μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες τάσεις που αναδείχτηκαν αυτό το διάστημα είναι αυτή της προσιτής ψαροφαγίας. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν είναι πολλές: επιστρατεύτηκαν ψάρια που έως τότε δεν κέρδιζαν τις προτιμήσεις, μειώθηκαν τα περιθώρια κέρδους στην «πρώτη» κατηγορία, επιλέχθηκαν μενού που κατέβαζαν τον μέσο όρο – και άλλες που μερικές φορές δεν ήταν απόλυτα θεμιτές. Όπως και να 'χει, όποιος κατάφερε να δείξει ικανότητα στις δύσκολες ισορροπίες τιμής-ποιότητας, επιτυγχάνοντας μια καλή value for money πρόταση, κατάφερε να κερδίζει πελάτες όταν οι σάλες των άλλων άδειαζαν. Η Ψιψίνα στο Παλαιό Φάληρο έχει πάρει δίκαια μια θέση σε αυτή την ομάδα των εστιατορίων και γι' αυτό, δύο χρόνια μετά το άνοιγμά της, αξίζει κανείς να επανέλθει για να διαπιστώσει ότι διατηρεί την καλή ποιότητα, το εξαιρετικό σέρβις, τη λογική τιμολόγηση και, προφανώς, την πελατεία της. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ψιψίνα ανήκει στη «γειτονιά» του Κυρ Αρίστου, μιας ομάδας εστιατορίων κοινής ιδιοκτησίας, σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο, στα οποία περιλαμβάνεται επίσης το Κεμπαπτζίδικον Κυρ Αρίστος, το street food και delivery Κεμπαπτζίδικον Κυρ Αρίστος, πρόσφατα το παντοπωλείο Κυρ Αρίστος, με τσιμπολόγημα για ούζο και τσίπουρο και, σύντομα, όπως έμαθα, το Κυρ Αρίστος... αλά ιταλικά, με ελληνοϊταλική κουζίνα. Ο λόγος όμως για την Ψιψίνα, όπου σε κερδίζουν οι ψαρομεζέδες, και μάλιστα σε εξαιρετική μορφή, είτε βγαίνουν από τη σχάρα είτε από το τηγάνι, την κατσαρόλα ή τον φούρνο. Μου αρέσει η σάλα της, που παραπέμπει σε σπιτική αστική τραπεζαρία με ξύλινα έπιπλα της δεκαετίας του '50, ανοιχτή κουζίνα, μεγάλο πάγκο όπου φιγουράρουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και στον τοίχο μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Ο Λαέρτης στο σέρβις είναι ευγενικός, άμεσος και γνωρίζει καλά όλο τον κατάλογο.

Στην Ψιψίνα αξίζει να επανέλθεις Facebook Twitter

Η μους ταραμά (€3,50) για το ξεκίνημα είναι ανάλαφρη και ιδανικά ξινούτσικη. Ταιριάζει στην μπουκιά από φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί, ραντισμένο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ακολουθεί μια ωραιότατη σπιτική σαλάτα (€6,70) με μαρούλι και ντοματίνια καλά αρτυμένη. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί (€4,60) είναι νόστιμα, αν και θα ήθελα περισσότερο δυόσμο στη γέμιση. Ο αχινός (€10) μοσχοβολάει τη θάλασσα του Αιγαίου και η βελουδένια γλύκα του σε κερδίζει αμέσως. Το φρέσκο καλαμάρι, περασμένο ελάχιστα από το τηγάνι, ήταν όντως πρώτης γραμμής. Και οι ολόφρεσκες φιλεταρισμένες σαρδέλες (€6,90) ήταν ζουμερές, στην εντέλεια ψημένες. Ταίριαζε από δίπλα η σαλάτα ντομάτας με φρέσκο κρεμμυδάκι και μοσχοβολιστή ρίγανη. Ο μεζές που ξεχωρίζει σε αυτό το φιλόξενο κατάστημα ήταν το κριθαρότο με γαρίδες (€12,50), μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα και μια πινελιά καλό βούτυρο που ανέβαζε την πλούσια γεύση του πολλά σκαλοπάτια. Ένα μικρό φαγκρόπουλο (56 ευρώ/κιλό) μπήκε στη σχάρα και ήρθε μερακλίδικα ψημένο, όλο φρεσκάδα. Το ευγενικό προσωπικό αναλαμβάνει, αν το επιθυμείς, να καθαρίσει με μαεστρία το ψάρι μπροστά στο τραπέζι σου. Υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως η συχνή αλλαγή των σερβίτσιων, που δηλώνει το αληθινό ενδιαφέρον της οικοδέσποινας της Ψιψίνας, της κυρίας Δέσποινας Γιαννακοπούλου. Για το τέλος, το παγωτό μοσχολέμονο μάς αντάμειψε με την δροσιά του. Τα κομψά ταγιαρισμένα ποτηράκια, σαν αυτά που φιγουράριζαν στον μπουφέ της γιαγιά μας, ήρθαν στο τραπέζι συνοδεία παγωμένης μαστίχας που κερνάει το μαγαζί για καλό κατευόδιο. Η Ψιψίνα γεννάει εμπιστοσύνη και είναι από τα μαγαζιά που θα σε κερδίσουν – άλλωστε το αποδεικνύει το κοινό όλων των ηλικιών που κατακλύζει τη σάλα και απολαμβάνει την έξοδό του.

Στην Ψιψίνα αξίζει να επανέλθεις Facebook Twitter
Στην Ψιψίνα σε κερδίζουν οι ψαρομεζέδες, και μάλιστα σε εξαιρετική μορφή, είτε βγαίνουν από τη σχάρα είτε από το τηγάνι, την κατσαρόλα ή τον φούρνο...

☛ Ψιψίνα, Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο, 210 9819072

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

1 σχόλια