Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
O σχεδιασμός του νέου Cycladic Café οφείλεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Φωτο: Γιώργος Σφακιανάκης
0

Με ιστορία δεκαπέντε χρόνων, το café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ήταν από τους πρώτους χώρους που κατάφεραν να δέσουν έννοιες όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, η μαγειρική, που μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους και να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι ευκαιρίες να συναντήσει κανείς τις αρμονικές αναλογίες τους δεν είναι πολλές, αλλά το Cycladic Café κατάφερε, στην πορεία του χρόνου, να μας δώσει πολλές καλές εμπειρίες. Η ανανέωση του χώρου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, σε συνδυασμό με το νέο μενού, που προσπαθεί να φέρει το άρωμα και τον ήλιο των Κυκλάδων στην Αθήνα, έρχεται να ενισχύσει την εικόνα ενός ξεχωριστού χώρου γεύσης και πολιτισμού που εντάσσεται στην καθημερινότητα της πόλης. Με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του μουσείου, ο σχεδιασμός του νέου Cycladic Café οφείλεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό φέρει την υπογραφή του Στέλιου Κόη, ο φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκώ, ενώ οι μαρμάρινοι πάγκοι με τα φυτά που φτάνουν μέχρι την οροφή του αίθριου έγιναν υπό τη μελέτη και επίβλεψη της doxiadis + Αγγελική Μαθιουδάκη.

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Χειροποίητα ραβιόλι με σκοτύρι


Το μενού στο εστιατόριο ενός μουσείου είναι μια πρόκληση,
είναι κάτι το διαφορετικό. Η κουζίνα δεν πρέπει να είναι πολύπλοκη. Ο επισκέπτης, μετά την περιήγησή του στους χώρους των εκθεμάτων, θα πρέπει να βρεθεί μπροστά σε ένα πιάτο που θα εναρμονίζεται με τις εικόνες που έχει αποκομίσει. Την ευθύνη για την κουζίνα του Cycladic Café έχει η Begnis Catering που σχεδίασε το μενού για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό, αξιοποιώντας πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά που αναδίδουν γεύσεις και αρώματα κυκλαδικής γης με αγνές πρώτες ύλες. Για πρωινό ή brunch μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε σάντουιτς που συνδυάζουν φρεσκοψημένα ψωμιά φτιαγμένα από ζέα, πολύσπορο, ολικής κ.ά. με τυριά κυκλαδικών νησιών και άλλα φρέσκα υλικά. Για κάτι περισσότερο, ο δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα σε αυγά ποσέ από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό, αχνιστό σπανάκι. Για το γεύμα, οι επιλογές είναι πολλές. Αέρινο και αρωματικό είναι το καρπάτσιο από αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι, μαριναρισμένο με θαλασσινό αλάτι, μοσχολέμονο, χυμό από πορτοκάλι και μυρωδικά, σερβιρισμένο με σαντορινιά κάππαρη και αρώματα από τζίντζερ. Γνώριμη νησιώτική γεύση δίνει η ελληνική σαλάτα με Καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια μαριναρισμένα με αγουρέλαιο και κάππαρη, ενώ ολόφρεσκη και δροσερή είναι η πράσινη σαλάτα με μελωμένη ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες, ψητό χαλούμι στη σχάρα και σάλτσα με βαλσάμικο και πετιμέζι, που μας δροσίζει ευχάριστα. Από ζεστά πιάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα με σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα, που σερβίρεται με πουρέ από τρυφερά λαχανικά και σαλάτα με πλιγούρι, ή το σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος με τηγανητές πατάτες Νάξου και δροσερό γιαούρτι με ψιλοκομμένο αγγούρι. Αν ενδώσετε στα ζυμαρικά, θα βρείτε χειροποίητη χωριάτικη με σπιτική σάλτσα από ντομάτες, βασιλικό, παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου. Ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα ελληνικών κρασιών μικρών παραγωγών, με καλές επιλογές για κρασί σε ποτήρι. Το Cycladic Café λειτουργεί τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του Μουσείου.

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Ceviche
Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Αυγά ποσέ από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό, αχνιστό σπανάκι.

☛ Cycladic Café, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, 210 7228321-3.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ