H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
0
H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Η Μίνα γνώρισε τον Άλεξ Ίγκλετον, επίσης μάγειρα και Έλληνα κατά το ήμισυ στη γειτονιά της στη Νέα Υόρκη. Ήταν πολλά χρόνια φίλοι και συνεργάτες, πριν γίνουν τελικά ζευγάρι...

Η υπέροχη μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina (Ασημίνα) Stone που μαγειρεύει για τολμηρούς καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται για δύο μόνο βράδια στην γκαλερί Breeder στο Μεταξουργείο.

Η πρωτοποριακή αθηναϊκή γκαλερί Βreeder, με το μικρό εστιατόριο Feeder (με την πιο μικροσκοπική και αφαιρετική κουζίνα) στον τελευταίο όροφο, έχει φιλοξενήσει τα τελευταία πέντε χρόνια μάγειρες στο ξεκίνημα της καριέρας τους που πιστεύουν ότι έχουν κάτι να πουν με το φαγητό τους. Οι καλεσμένοι, που ενημερώνονται ηλεκτρονικά, έρχονται για να δοκιμάσουν διαφορετικά μενού, παρουσιασμένα με πρωτότυπους τρόπους, και αυτήν τη φορά θα έχουν την τύχη να γευτούν ένα ολόκληρο μενού με την επιμέλεια της Μίνα Στόουν και του συντρόφου της Άλεξ Ίγκλετον.

Η Μίνα Στόουν γρήγορα καθιερώθηκε ως η «μαγείρισσα που μαγειρεύει για καλλιτέχνες», οι οποίοι, όπως λέει, της προσφέρουν «όλη την ευελιξία που η ίδια χρειάζεται για να σχεδιάσει ένα μενού εντελώς ελεύθερη, με μόνο άξονα την έμπνευση της στιγμής, τις οικογενειακές συνταγές και την περίσταση».

Ελληνίδα από τη μεριά της μαμάς της, η Μίνα Στόουν (η μητέρα της γνώρισε τον πατέρα της, μεταφραστή ελληνικής ποίησης, όταν εκείνος σπούδαζε στην Ελλάδα) γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Oχάιο κι έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της στην Ελλάδα. Μετά οι Στόουν μεταφέρθηκαν στην Αμερική. Έκτοτε, η Μίνα ταξιδεύει στις δύο χώρες, και όχι μόνο για τις οικογενειακές διακοπές στην Αίγινα, στην Πάρο ή στην ηπειρωτική Ελλάδα, που τελευταία προτιμά ο Άλεξ.

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Στις βαλίτσες της μνήμης της, παρά τη σύντομη παιδική ζωή στην Ελλάδα, η Μίνα φύλαξε τις γεύσεις από τα φαγητά της γιαγιάς της...

Η Μίνα γνώρισε τον Άλεξ Ίγκλετον, επίσης μάγειρα και Έλληνα κατά το ήμισυ (η μητέρα του γνώρισε τον πατέρα του στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε γιατί η οικογένειά της διωκόταν για τα αριστερά πολιτικά της φρονήματα), στη γειτονιά της στη Νέα Υόρκη. Ήταν πολλά χρόνια φίλοι και συνεργάτες, πριν γίνουν τελικά ζευγάρι. Πλέον, μαγειρεύουν μαζί για τις εκδηλώσεις που γίνονται στην γκαλερί του Gavin Brown και, τα τελευταία πέντε χρόνια, το καθημερινό φαγητό του Ελβετού νεο-ντανταϊστή καλλιτέχνη Urs Fischer, που μένει και εργάζεται μόνιμα στη Νέα Υόρκη, ή εκτάκτως για άλλους καλλιτέχνες. Ο Άλεξ, όπως και η Μίνα, δεν έχει σπουδάσει μαγειρική αλλά γλυπτική και ζωγραφική, κάτι που ακόμα τον απασχολεί δημιουργικά, όποτε δεν εργάζεται με τη Μίνα ή δεν φροντίζει την επτάχρονη κόρη του, τη Σοφία.

Στις βαλίτσες της μνήμης της, παρά τη σύντομη παιδική ζωή στην Ελλάδα, η Μίνα φύλαξε τις γεύσεις από τα φαγητά της γιαγιάς της και όταν ξεκίνησε το 2006 να συνεργάζεται με τον Gavin Brown στη Νέα Υόρκη αποφάσισε ότι θα παρουσίαζε νόστιμους ελληνικούς μεζέδες με σπιτική γεύση που θα έρχονταν σε αντίθεση με τα τολμηρά μοντέρνα εκθέματα των καλλιτεχνών. Η επιτυχία ήρθε γρήγορα, το σπιτικό, ανεπιτήδευτο φαγητό άρεσε πολύ και διάφοροι καλλιτέχνες άρχισαν να την προσκαλούν για να ετοιμάσει τα επίσημα ή ανεπίσημα γεύματά τους. Το αποτέλεσμα; Η Μίνα Στόουν γρήγορα καθιερώθηκε ως η «μαγείρισσα που μαγειρεύει για καλλιτέχνες», οι οποίοι, όπως λέει, της προσφέρουν «όλη την ευελιξία που η ίδια χρειάζεται για να σχεδιάσει ένα μενού εντελώς ελεύθερη, με μόνο άξονα την έμπνευση της στιγμής, τις οικογενειακές συνταγές και την περίσταση».

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter

Αυτός, εξάλλου, είναι και ο τίτλος του βιβλίου της «Cooking for artists» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, σχεδιασμένου από τον ίδιο τον γλύπτη Urs Fischer και με πρόλογο του Gavin Brown! Ο αναγνώστης θα βρει εβδομήντα μάλλον απλές συνταγές για όλους, «με πολύ ελαιόλαδο και λεμόνι», όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά, αλλά και τα αγαπημένα της μακαρόνια με κιμά, τον «χρονοβόρο μουσακά», την ψαρόσουπα και τα γιουβαρλάκια που προτιμά ο σύντροφός της και πολλές συνταγές για ελληνικούς μεζέδες.

«Μα, τρώνε διαφορετικά οι μοντέρνοι καλλιτέχνες της Νέας Υόρκης από εμάς;» τους ρωτώ. «Θέλουν τα φαγητά τους εξεζητημένα ή πολύ όμορφα παρουσιασμένα;». «Βασικά, εκτιμούν το καλό φαγητό, όπως όλοι μας» απαντά ο Αλεξ. Και η Μίνα συμπληρώνει: «Οι καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί από τη φύση τους και όντως εκτιμούν την ομορφιά. Το τονίζω αυτό, γιατί κι εμένα έτσι μου αρέσει να μαγειρεύω. Οι μάγειρες μοιάζουν με τους καλλιτέχνες, γίνονται καλλιτέχνες, όταν μεταφράζουν το συναίσθημά τους σε ένα πιάτο με φαγητό, έχοντας στη διάθεσή τους συγκεκριμένα υλικά. Για παράδειγμα, στην παραδοσιακή ρεβιθάδα της γιαγιάς μου εγώ μπορεί να προσθέσω λαχανικά της εποχής και νιφάδες από καυτερό τσίλι για να με εκφράζει καλύτερα». Τι έχουν να πουν για όλο αυτό το σούσουρο γύρω από τον νεοϋορκέζικο αέρα σε σχέση με το φαγητό; «Ο νεοϋορκέζικος αέρας είναι ένας μύθος» λέει ο Άλεξ. «Ο ελληνικός αέρας, μάλιστα! Αυτός είναι ενδιαφέρων, πώς να μαγειρεύεις δηλαδή ό,τι καλύτερο μπορείς με ελάχιστα υλικά, μια φασολάδα για να φάει η οικογένεια!».

H μαγείρισσα, μπλόγκερ και συγγραφέας Mina Stone που μαγειρεύει για καλλιτέχνες στη Νέα Υόρκη έρχεται στην Αθήνα Facebook Twitter
Το «Cooking for artists» κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον γλύπτη Urs Fischer και με πρόλογο του Gavin Brown!

Έχει έρθει η ώρα για μεσημεριανό στο στούντιο του Urs Fischer. Το ελληνικό φαγητό της Μίνας και του Άλεξ, ένα μοσχαράκι λεμονάτο, μοσχομυρίζει καθώς έρχεται από την κουζίνα. Ένα μικρό καμπανάκι ανακοινώνει ότι το καλοστρωμένο τραπέζι είναι έτοιμο. Καλλιτέχνες, μάγειροι, βοηθοί, κάθονται μαζί για να μοιραστούν ένα νόστιμο ελληνικό γεύμα, να γελάσουν και να κουβεντιάσουν και μετά, ικανοποιημένοι και χορτάτοι, να συνεχίσουν τη δουλειά τους.


Ένας ακόμα ορισμός του ελληνικού φαγητού έχει απεικονιστεί. Μπράβο Μίνα. Μπράβο Άλεξ.

Info:

Mina Stone & Alex Eagleton: Back in Town
Παρασκευή 3 & Σάββατο 4 Απριλίου στο Breeder Feeder
Κρατήσεις: +30 210 3317527, [email protected]

Το Σάββατο 4 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Mina Stone «Cooking for Artists» στην γκαλερί The Breeder, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο OMMU.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ