Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
0

 

Για τρίτη χρονιά τα Gay Theatre Awards γιόρτασαν και τίμησαν τη διαφορετικότητα στην τέχνη. Τα βραβεία δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον Πολυχώρο Vault. Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν οι πρωταγωνιστές της παράστασης «Θύμισε μου Γιατί Ήρθαμε Εδώ», Βασίλης Τσιγκριστάρης και Φανή Παλιούρα. Οι ιδρυτές των βραβείων, Μενέλας Σιαφάκας και Μανώλης Βαμβούνης, σχολίασαν το μήνυμα της χρονιάς (All out, all proud): «Τα πετάμε όλα, τα στερεότυπα και τους φόβους, και βγαίνουμε στη σκηνή περήφανοι. Βγαίνουμε στο θέατρο, να δούμε παραστάσεις που μιλούν σε εμάς για εμάς, αλλά και σε όλους για όλα, όσο διαφορετικά, ελεύθερα και περήφανα… Τα Gay Theatre Awards ξεκίνησαν δειλά πριν δυο χρονιά ως μια νέα προσπάθεια με σκοπό όχι να θέσουν διαχωρισμούς ανάμεσα στο “gay” από το “straight” θέατρο, αλλά να αναδείξουν τις προσπάθειες για την παρουσία LGBT χαρακτήρων και θεματολογίας στο θέατρο, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου αυτές γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων μίσους ή λογοκρισίας».

 

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
Oι ιδρυτές των βραβείων Μενέλας Σιαφάκας και Μανώλης Βαμβούνης

 

Τα βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, οι περσινοί νικητές Παντελής Δεντάκης, Στέφανος Κακαβούλης, Σπύρος Παρασκευάκος και Μία Καλιντζόγλου. Η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης της περσινής υποψήφιας παράστασης "Κυρία Ιουλία", Εμμανουέλα Αλεξίου, παρουσίασε το τιμητικό βραβείο για την ερμηνεία της κυρίας Νένα Μεντή ως Huma Rojo στην παράσταση «Όλα για την Μητέρα μου» στο Ακροπόλ, «όχι μόνο επειδή έπαιξε έναν από τους λιγοστούς λεσβιακούς ρόλους της φετινής θεατρικής χρονιάς, αλλά επειδή τον απέδωσε χωρίς κλισέ και με λιτή ανθρωπιά». Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε και από τον προηγούμενο νικητή Στέφανο Κακαβούλη («Bent», «τα Παιδιά του Πατρός») στην κυρία Μαριάννα Τόλη για την διασκευή του τραγουδιού «Windmills of Your Mind / Ανεμόμυλοι του Νου» για τις ανάγκες της παράστασης «Leonardo's Ring» στο Studio Κυψέλης.

 

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
Blue Devils of Tennessee

 

Παράσταση της Χρονιάς αναδείχθηκε το «Blue Devils of Tennessee» σε σκηνοθεσία Μάρκου Σαρρή, ένας μονόλογος για τη ζωή του Tennessee Williams μέσα από αποσπάσματα έργων του και τα ημερολόγια του, η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία την περασμένη σεζόν στο Θέατρο Φούρνος. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο πρωταγωνιστής της παράστασης, Μπάμπης Γαλιατσάτος σημείωσε χιουμοριστικά πως ελπίζει την επόμενη χρονιά το σύνθημα των βραβείων να έχει εξελιχθεί από «All Out» σε «All For Granted».

 

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
Shopping & Fucking

 

 Στα βραβεία ξεχώρισαν ακόμα οι παραστάσεις «Shopping & Fucking» στο Cartel (Σκηνοθεσία, Ερμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία), «Kassandra» (Πρωτότυπο Έργο, Ερμηνεία σε Trans Ρόλο) και «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» στο 104 (Ερμηνεία σε Αντρικό Ρόλο). 

 

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης

 

Το βραβείο κοινού - μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών του ιστότοπου του περιοδικού Antivirus: avmag.gr - αυτή τη χρονιά μοιράστηκε μετά από ισοψηφία σε δύο παραστάσεις: «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» και «Cleansed» στο Θέατρο Σημείο. 

 

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
Cleansed

 

Τέλος, σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσία στην απονομή του πολυβραβευμένου Sergio Blanco, ο οποίος ήρθε ειδικά από το Παρίσι για να παραλάβει το βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Έργου για την «Kassandra».  Ο Sergio Blanco δήλωσε ότι παρόλο που η Ελλάδα χρωστάει πολλά σε όλο τον κόσμο, εκείνος αισθάνεται ότι χρωστάει πολλά στην Ελλάδα.

 

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
Οι συντελεστές του Kassandra

 

Μέσα στη διάρκεια της χρονιάς η κριτική επιτροπή των βραβείων αναζητεί παραστάσεις που αναφέρονται στην διαφορετικότητα και είτε έχουν κυρίαρχη LGBT θεματολογία, είτε περιέχουν LGBT ρόλους. Οι παραστάσεις αυτές προβάλλονται μέσα από τη σελίδα των βραβείων στο facebook και στο επίσημο site.

 

 

Αναλυτικά οι νικητές:


Καλύτερη Παράσταση: Blue Devils of Tennessee
Βραβείο Κοινού (ισοψηφία): Cleansed και Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης- Shopping & Fucking
Eρμηνεία σε Γυναικείο Ρόλο: Ελεονώρα Αντωνιάδου - Shopping & Fucking
Eρμηνεία σε Αντρικό Ρόλο: Μιλτιάδης Φιορέντζης - Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης
Eρμηνεία σε Trans Ρόλο: Δέσποινα Σαραφείδου - Kassandra
Πρωτότυπο Κείμενο: Sergio Blanco - Kassandra
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ζωή Πυρίνη, Μπενετάτου Νότα, Μαρία Κοντοδήμα - Shopping & Fucking
Μουσική Επένδυση: Σταύρος Μαρκόνης - Υγρά Μάτια

 

  

 

Πληροφορίες για τις Νικήτριες Παραστάσεις:

 

BLUE DEVILS OF TENNESSEE (Σκηνοθεσία: Μάρκος Σαρρής. Θέατρο Φούρνος)

Τι κρύβεται πίσω από την ευφυΐα του Tennessee Williams; Ένα ταξίδι στον πυρήνα του συγγραφέα που έδωσε ζωή σε μερικές από τις πιο εμβληματικές ηρωίδες του 20ου αιώνα. Οι δαίμονες , οι άγγελοι, και οι άνθρωποι που αποτέλεσαν έμπνευση για τα έργα του.

 

SHOPPING & FUCKING (Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης. Πολυχώρος Cartel)

Ο Βρετανός συγγραφέας Μαρκ Ρέιβενχιλ, γεννημένος το 1966, είναι ένας από τους επιτυχημένους της γενιάς του και εκπρόσωπος του περίφημου κινήματος του «in-yer-face» theatre. Η σύγχυση και η ηθική κατάρρευση μιας κοινωνίας που αδυνατεί να δώσει ερείσματα μέσα από αξίες και μεγάλες ιδέες, η υπερτίμηση του χρήματος και των υλικών αγαθών οδηγούν τα πρόσωπα του έργου του Ρέιβενχιλ σε ψευδαισθησιακούς παραδείσους και ηδονιστικούς κόσμους αυτοκαταστροφής. Οι ήρωες παρορμητικοί και έξω από τα όρια, βρίσκονται σε ένα χώρο υπό κατάληψη. Εθίζονται, καταναλώνουν και καταναλώνονται. Αιχμάλωτοι του γρήγορου και του φτηνού τροφοδοτούνται από χημικές ουσίες και οδηγούνται στα άκρα.

 

Δόθηκαν τα Αθηναϊκά Gay Theatre Awards Facebook Twitter
Kassandra

 

KASSANDRA (Σκηνοθεσία Δέσποινα Σαραφείδου, Ευαγγελία Ανδριτσάνου. Μπαρ Άνθρωπος)

Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου καταρρέει. Στο μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας, εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.

 

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΡΑΧΝΗΣ (Σκηνοθεσία Αλέξης Ρίγλης. Θέατρο 104)

Στην Αργεντινή του 1976-την περίοδο δηλαδή της δικτατορίας, μοιράζονται το ίδιο κελί, δύο άνδρες με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες και ανησυχίες: ο πρώτος, ένας στρατευμένος μαρξιστής που οραματίζεται την επανάσταση, βρίσκεται φυλακισμένος για τις ιδέες του. Ο δεύτερος, ο Μολίνα, κρατείται επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Η σχέση τους, συγκρουσιακή στην αρχή, θα μετατραπεί σε φιλία και βαθιά αγάπη. Αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού μυθιστορήματος «Το φιλί της γυναίκας αράχνης» του Μανουέλ Πουίγκ που ήταν απαγορευμένο στην Αργεντινή έως το 1983. Τώρα το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Αλέξη Ρίγλη με τον Αποστόλη Τότσικα και τον Μιλτιάδη Φιορέντζη στους ρόλους αντίστοιχα του Βάλεντιν και του Μολίνα.

 

CLEANSED (Σκηνοθεσία Έφη Γούση. Θέατρο Σημείο)

Σε ένα απροσδιόριστο χωροχρονικό περιβάλλον, ένας άνδρας παρακολουθεί, ελέγχει και βασανίζει σωματικά και ψυχολογικά τα μέλη ενός ακαδημαϊκού «ιδρύματος», ισοπεδώνοντας κάθε αίσθημα ελευθερίας και δοκιμάζοντας την πίστη τους στην ολοκληρωτική αγάπη. Όμως ο ερχομός της νεαρής Γκρέης, η οποία αναζητά τον νεκρό αδερφό της, θα αλλάξει σταδιακά όλες τις ισορροπίες. Η Sarah Kane έγραψε το Cleansed το 1998, το πιο σκληρό αλλά μάλλον και το πιο ελπιδοφόρο από όλα τα έργα της. Ειδωμένο μέσα από την ανατρεπτική ματιά της Βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα, το Cleansed αποτελεί ένα διαχρονικό σχόλιο για τη βαναυσότητα της εξουσίας αμφισβητώντας ταυτόχρονα τις θεατρικές και σκηνικές συμβάσεις. Πάνω από όλα όμως αποτελεί τον θρίαμβο της ανθρώπινης αγάπης μέσα από τη βία και την εξαθλίωση.

 

ΥΓΡΑ ΜΑΤΙΑ (Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Παππάς. Θέατρο Παραμυθίας)

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο αντίθετοι κόσμοι συναντιούνται στο κέντρο της Αθήνας; Δύο νέοι άντρες θα κοιταχτούν στα μάτια, θα εμπλακούν σε μία ξεχωριστή ιστορία αγάπης και θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πιο κρυφά μυστικά τους. Μυστικά που η ζωή και το σήμερα συνθηκολογούν για να μας αναγκάσουν να τα κρύψουμε βαθιά μέσα μας – ώσπου να συναντήσουμε δυο υγρά μάτια.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ