Φωτογραφίες: Σπύρος Στάβερης/ Συνέντευξη: Χρήστος Παρίδης

 

 

 

 

Η χρυσοχοϊα είναι μία εφαρμοσμένη τέχνη. Συνδυάζει το εμπορικό με το δημιουργικό δαιμόνιο. Εγώ ξεχώρισα γιατί είχα γερές βάσεις και στα δύο.

 

Την πρώτη ιδέα για να πλησιάσω την αρχαία χρυσοχοϊα και να τη μεταφέρω στη δική μας εποχή μού την εμφύσησε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Όταν το 1957 πρωτοπαρουσίασα κοσμήματα επηρεασμένα από αρχαία μοτίβα, όλοι με θεώρησαν τρελό. Τρία χρόνια αργότερα οι ίδιοι άνθρωποι άρχισαν να με μιμούνται.

 

Προόδευσα χάρη στους ξένους πελάτες μου.

 

 

 

 

Οι βιτρίνες μου ήταν πάντα ανοιχτές ώστε να γίνουν έναυσμα για τους άλλους συναδέλφους μου. Ευελπιστούσα όχι ότι θα με αντιγράψουν αλλά ότι θα εμπνευστούν και θα προχωρήσουν ακόμα παραπέρα. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν έκαναν καμία προσπάθεια να διαφοροποιηθούν, αλλά παρουσίαζαν τις δημιουργίες μου ως δικές τους.

 

Ο άνθρωπος με το πέρασμα των αιώνων έχει αλλάξει μόνο εξωτερικά. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς μέσα από την τέχνη.

 

Στο computer design βλέπεις την ελληνική γεωμετρική εποχή. Ένα άλμα 3.000 ετών. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το computer μέσα τους.

 

 

 

 

Το χρήμα δεν μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη για τη ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου.

 

Κάθε τρία χρόνια εμφανίζεται μία νέα αστική τάξη στο προσκήνιο. Με νέες κάθε φορά απαιτήσεις.

 

Έμεινα πιστός στη χρυσοχοϊα. Αρνούμαι να κατασκευάσω αδαμάντινα κοσμήματα. Μπορώ να δημιουργήσω μόνο με το χρυσό. Είναι το μέταλλό μου. Είναι η ζωή μου.

 

Η σχέση μας με το κράτος πρέπει να είναι σαν τη σχέση μας με έναν καλό φίλο. Είναι φίλος μας όχι γιατί απαραίτητα το αξίζει, αλλά γιατί τον αγαπάμε.

 

 

 

 

Το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για μένα. Παρ’ όλα αυτά δεν έχω διαπράξει ποτέ μου φοροδιαφυγή. Ως προς αυτό υπήρξα τρομερά σχολαστικός.

 

Δεν είμαι καθόλου τυχερός. Η γυναίκα μου αντιθέτως είναι και το μετέδωσε και σε μένα. Η τύχη μου άλλαξε με το που παντρευτήκαμε.

 

Μία πετυχημένη οικογένεια συμπληρώνει μία πετυχημένη σταδιοδρομία και η μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνει την οικογενειακή ευτυχία. Η οικογένεια πάντως είναι πάνω απ’ όλα.

 

 

 

 

Είμαι πιστός Χριστιανός. Οι εξάρσεις λαϊκισμού της ηγεσίας της Εκκλησίας μας αντί να την εξυψώνουν την ευτελίζουν.

 

Αν το παγκόσμιο εκκλησιαστικό σύστημα δεν εναρμονιστεί με τη σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη, δεν θα επιβιώσει. Μια μέρα η θρησκεία θα καταλήξει να θυμίζει ένα παλιό κειμήλιο.

 

Ό,τι πέτυχα το οφείλω στον Θεό. Στη βαθιά μου πίστη σ’ Αυτόν και τη δουλειά μου. Σκληρή δουλειά, πίστη και μελέτη. 

                                               

 

 

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό του Επενδυτή Symbol στις 23 Σεπτεμβρίου 2000.