Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Μεγάλες Εικόνες

Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου

Οι Κρεμαστοί Κήποι και ο Κολοσσός είναι ρετρό. Αυτά είναι τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

Δείτε το slideshow  7 Φωτογραφίες
Burj Khalifa, Ντουμπάι.
Αρχιτέκτονες: Adrian Smith, Skidmore, Owings & Merrill. 
Έτος κατασκευής: 2010.
Είναι στη λίστα γιατί...: είναι το ψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο (160 όροφοι).
Burj Khalifa, Ντουμπάι. Αρχιτέκτονες: Adrian Smith, Skidmore, Owings & Merrill. Έτος κατασκευής: 2010. Είναι στη λίστα γιατί...: είναι το ψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο (160 όροφοι).

Τα επτά θαύματα του κόσμου λειτουργούσαν ουσιαστικά σαν το Lonely Planet για την Αρχαία Ελλάδα. Η λίστα περιελάμβανε τα πιο επιβλητικά κτίρια της αρχαιότητας που έκοβαν την ανάσα.

 

Χιλιάδες χρόνια μετά, μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να προκαλεί τουριστικό ενδιαφέρον, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί και κάποια έχουν ξεχαστεί εντελώς.

 

Η New7Wonders Foundation οργάνωσε διεθνές δημοψήφισμα το 2007 για να ανανεωθεί η λίστα. Όμως οι προσθήκες δεν ήταν όλες νέα κτίρια, αφού το Μάτσου Πίτσου, το Κολοσσαίο και το Ταζ Μαχάλ βρίσκονταν στον κατάλογο. Το site The Financialist συνέταξε τη λίστα με τα επτά θαύματα του μέλλοντος, η οποία περιλαμβάνει κτίρια που έχουν κατασκευαστεί όλα μετά το 2000. Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη ήταν τεχνικά και αισθητικά.

 

Απολαύστε τα και προγραμματίστε κάποια επίσκεψη!

 

Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου (aka η Φωλιά του Πουλιού).
Αρχιτέκτονες: Herzog & de Meuron.
Έτος κατασκευής: 2008.
Είναι στη λίστα γιατί...: είναι το μεγαλύτερο ατσάλινο κατασκεύασμα στον κόσμο. Κεντρικό spot των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008, Χωρητικότητα 91.000 θέσεων.
Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου (aka η Φωλιά του Πουλιού). Αρχιτέκτονες: Herzog & de Meuron. Έτος κατασκευής: 2008. Είναι στη λίστα γιατί...: είναι το μεγαλύτερο ατσάλινο κατασκεύασμα στον κόσμο. Κεντρικό spot των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008, Χωρητικότητα 91.000 θέσεων.

 

30-St-Mary-Axe (aka Το Αγγουράκι), Λονδίνο.
Αρχιτέκτονες: Foster και συνεργάτες.
Έτος κατασκευής: 2004.
Είναι στη λίστα γιατί...: η μοναδική του αρχιτεκτονική και η σύγχρονη τεχνολογία αφήνουν ήλιο και αέρα να ανανεώνονται. Βρίσκεται στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου, είναι 40όροφο και κέρδισε το Βραβείο της Βασιλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτόνων το 2004.
30-St-Mary-Axe (aka Το Αγγουράκι), Λονδίνο. Αρχιτέκτονες: Foster και συνεργάτες. Έτος κατασκευής: 2004. Είναι στη λίστα γιατί...: η μοναδική του αρχιτεκτονική και η σύγχρονη τεχνολογία αφήνουν ήλιο και αέρα να ανανεώνονται. Βρίσκεται στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου, είναι 40όροφο και κέρδισε το Βραβείο της Βασιλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτόνων το 2004.

 

The Shard (Το Θραύσμα), Λονδίνο.
Αρχιτέκτονες: Renzo Piano.
Έτος κατασκευής: 2012.
Είναι στη λίστα γιατί...: είναι αμφιλεγόμενο από τη γέννησή του και μεταμόρφωσε την εικόνα του Λονδίνου από ψηλά.
The Shard (Το Θραύσμα), Λονδίνο. Αρχιτέκτονες: Renzo Piano. Έτος κατασκευής: 2012. Είναι στη λίστα γιατί...: είναι αμφιλεγόμενο από τη γέννησή του και μεταμόρφωσε την εικόνα του Λονδίνου από ψηλά.

 

Walt Disney Concert Hall, Λος Άντζελες.
Αρχιτέκτονες: Frank Gehry.
Έτος κατασκευής: 2003.
Είναι στη λίστα γιατί...: η υψηλή του αισθητική και ο περίπλοκος, ανατομικός σχεδιασμός του κέρδισαν το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.
Walt Disney Concert Hall, Λος Άντζελες. Αρχιτέκτονες: Frank Gehry. Έτος κατασκευής: 2003. Είναι στη λίστα γιατί...: η υψηλή του αισθητική και ο περίπλοκος, ανατομικός σχεδιασμός του κέρδισαν το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.

 

One World Trade Center (aka ο Πύργος της Ελευθερίας), Νέα Υόρκη.
Αρχιτέκτονες: David Childs (Skidmore, Owings & Merrill).
Έτος κατασκευής: 2013 (υπολογίζεται).
Είναι στη λίστα γιατί...: το κτίριο που αντικαθιστά τους Δίδυμους Πύργους, με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο στο Δυτικό Ημισφαίριο και το τρίτο ψηλότερο στον κόσμο.
One World Trade Center (aka ο Πύργος της Ελευθερίας), Νέα Υόρκη. Αρχιτέκτονες: David Childs (Skidmore, Owings & Merrill). Έτος κατασκευής: 2013 (υπολογίζεται). Είναι στη λίστα γιατί...: το κτίριο που αντικαθιστά τους Δίδυμους Πύργους, με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο στο Δυτικό Ημισφαίριο και το τρίτο ψηλότερο στον κόσμο.

 

Κέντρο Επιστημών Phaeno, Wolfsburg, Γερμανία.
Αρχιτέκτονες: Zaha Hadid.
Έτος κατασκευής: 2005.
Είναι στη λίστα γιατί...: οι New York Times το αποκάλεσαν "το είδος του κτιρίου που αλλάζει ριζικά την εικόνα του μέλλοντος". Η Hadid είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.
Κέντρο Επιστημών Phaeno, Wolfsburg, Γερμανία. Αρχιτέκτονες: Zaha Hadid. Έτος κατασκευής: 2005. Είναι στη λίστα γιατί...: οι New York Times το αποκάλεσαν "το είδος του κτιρίου που αλλάζει ριζικά την εικόνα του μέλλοντος". Η Hadid είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.

 

 

 

5 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
KOKKORAS KOKKORAS 30.11.2012 | 15:37
Τα επομενα θα ειναι το γηπεδο της ΑΕΚ και του Παναθηναικου...που θα ολοκληρωθουν το 2200,γραφειοκρατιας,πολεοδομιας και πολυνομιας θελοντος
Peiratis Peiratis 30.11.2012 | 21:35
Ωραια ειναι δε λεω αλλα απεχουν πολυ απο την λεξη θαυμα....
asmilon asmilon 1.12.2012 | 00:58
Επιβλητικα μεν, αλλα για να χαρακτηριστουν θαυμα απαιτειται κατι ξεχωριστο που νομιζω κανενα απο τα παραπανω εκφραζει. Επιτευγματα της μηχανικης ειναι σιγουρα, θαυματα δε θα ελεγα...
avatar Irene Bim 1.12.2012 | 11:04
Θαύματα αρχιτεκτονικής είναι!Κ συνεργασίας πολλών ανθρώπων από διαφορετικές χώρες.Έτυχε να δουλέψω στο Burj Khalifa την περίοδο της κατασκευής, 15.000 άνθρωποι δουλευαμε καθημερινά,από όλα τα μέρη του κόσμου, με τη ζέστη και τις αντιξοότητες της Ανατολής,για να δημιουργηθεί αυτό το επιβλητικό κτήριο.
Εξάλλου και τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου,μεγαλουργήματα δεν ήταν?

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CF%84%CE%AC_%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85
degenerate32 degenerate32 3.12.2012 | 05:04
Όντως είναι θαύματα της μηχανικής. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη μανία με το ύψος. Η ομορφιά μπορεί είναι επιβλητική ακόμη και αν απλώνεται. Πχ το Galaxy Soho στο Πεκίνο http://www.lifo.gr/team/omorfia/33707 είναι σαν να έρχεται από άλλο πλανήτη, μοιάζει όντως διαφορετικό. Ίσως να μην είναι θαύμα της μηχανικής, αλλά σε εμπνέει αυτός ο ασύδοτος φουτουρισμός.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ