Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
NEIGHBORHOOD WATCH

Η ιστορία του βαγονιού των Προσκόπων Περισσού

Ταξιδεύοντας με τον ηλεκτρικό του Η.Σ.Α.Π., ίσως παρατηρήσετε ένα ακινητοποιημένο ξύλινο βαγόνι ανάμεσα στους σταθμούς Πευκάκια και Ν. Ιωνία...

 

 

Οι Πρόσκοποι Περισσού μας ενημέρωσαν για ένα επίπονο και φιλόδοξο project που υλοποιούν αυτό τον καιρό. Οι δραστηριότητές του συστήματός τους στεγάζονται σε ένα παλιό ξύλινο βαγόνι του Η.Σ.Α.Π. που χρονολογείται απ'το 1920, τη συντήρηση του οποίου ανέλαβαν άτυπα. Η επίτευξη του στόχου τους θεωρείται σημαντική τόσο λόγω του ότι στεγάζει τις δραστηρίοτητες των 100 και πλέον ενεργών μελών του συστήματος, όσο και λόγω της ιστορικότητας του συγκεκριμένου βαγονιού. Όπως είναι φυσικό η διαδικασία αυτή είναι αρκετά δύσκολη για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και από τεχνικής και από οικονομικής πλευράς. Γι'αυτό λοιπόν ξεκίνησαν μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών.

 

 

 

 

Λένε:

 

Ταξιδεύοντας με τοn ηλεκτρικό του Η.Σ.Α.Π., σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ένα ακινητοποιημένο ξύλινο βαγόνι ανάμεσα στους σταθμούς Πευκάκια και Ν. Ιωνία. Το βαγόνι που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Ηρακλείου 190, χρονολογείται απ' το 1920 και έχει συνεισφέρει στις μετακινήσεις χιλιάδων πολιτών τις περασμένες δεκαετίες. Πρόκειται για ένα απ' τα ελάχιστα ξύλινα βαγόνια τέτοιου τύπου που έχουν απομείνει σήμερα και έτσι λοιπόν λόγω της παλαιότητάς του, αλλά και της σπανιότητάς του αποτελεί ένα απ'τα σημαντικότερα ιστορικά κειμήλια τόσο της περιοχής όσου και του ΗΣΑΠ, και παράλληλα αποτελεί πόλο έλξης των πολιτών της Ν. Ιωνίας.

 

 

 

Το βαγόνι αυτό στεγάζει από το 1998 τις δραστηριότητες των Προσκόπων Περισσού, οι οποίοι έχουν «αναλάβει» άτυπα και τη συντήρηση του. Η παραχώρηση έγινε από το δήμο Νέας Ιωνίας, ο οποίος ανέλαβε και τα αρχικά έξοδα της ανακατασκευής του.

 

 

 

Οι Πρόσκοποι Περισσού, σεβόμενοι την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας υλοποιούν από το 2010 - μέσω της εθελοντικής εργασίας των μελών και των φίλων του Συστήματος, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα διαμόρφωσης τόσο του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται παραπλεύρως του Βαγονιού, όσο και του εσωτερικού του.

 

 

 

Ήδη το μεγαλύτερο μέρος της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έχει ολοκληρωθεί και πλέον το 2013 θα γίνουν εργασίες συντήρησης στο Βαγόνι: απομάκρυνση μεταλλικής στέγης και μόνωση οροφής, λουστράρισμα ξύλινου πατώματος, ανακατασκευή του μέρους που βρίσκονταν ο οδηγός και σήμερα χρησιμεύει ως κουζίνα και wc, διακοσμητικός εξωτερικός φωτισμός και αντικατάσταση σπασμένων παραθύρων.

 

Οι προσπάθειές μας, αλλά και η ιστορία του βαγονιού, αποτυπώνονται στο παρακάτω βίντεο

 

 

Λόγω της παλαιότητας, αλλά και του τρόπου κατασκευής του η συντήρησή του καθίσταται δύσκολη, κυρίως από οικονομικής πλευράς. Γι' αυτό λοιπόν συγκεντρώνουμε χορηγίες μέσω paypal απ ευθείας από το site μας www.4perissou.gr.

 

 

 

 

Kαι λίγη ιστορία

Το 4ο Σύστημα Προσκόπων Περισσού αποτελεί ένα από τα πιο δραστήρια και ιστορικά συστήματα της περιοχής. Απαριθμεί 110 ενεργά μέλη και 60 χρόνια ιστορίας, ενώ οι δράσεις του, αποτελούν σημείο αναφοράς για την περιοχή μας.

 

 

 

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ