Ο frontman των Night Knight και ο πρώτος δίσκος που αγάπησε

Ο frontman των Night Knight και ο πρώτος δίσκος που αγάπησε Facebook Twitter
0


 

Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα – Φλου

 

Θα ήθελα πάρα πολύ να ισχυριστώ ότι από τα πέντε μου ήμουν αμετανόητος ροκάς, maltάκιας και βινυλιάκιας και φιλοσοφούσα τη ζωή ακούγοντας το Axis:Bold as Love των Jimi Hendrix Experience, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ουσιαστική μου γνωριμία με το ροκ προέκυψε ακούγοντας το δίσκο "Φλου" του Παύλου Σιδηρόπουλου και των Σπυριδούλα. Η μεγαλύτερη ίσως σύμπραξη στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, η οποία άφησε κληρονομιά σε όλους εμάς το σπουδαιότερο ελληνικό δίσκο όλων των εποχών.

Τον Παύλο Σιδηρόπουλο τον γνώρισα από τους γονείς μου.

Την πρώτη μου ηλεκτρική κιθάρα, αυτή με την οποία ανεβαίνω ακόμη στη σκηνή την αγόρασα από το Fagotto, ένα κατάστημα κάπου στα Πατήσια, κοντά στο ωδείο, στο οποίο δίδασκαν οι Σπυρόπουλοι. Το ωδείο, στο οποίο φοιτούσαν ο Αλέξης Ιωάννου (Burger Project) και ο αδερφός του καλού μου σχολικού φίλου Στέλιου Μπαρμπόπουλου, Γιάννης. Ο Αλέξης, ως κάποια χρόνια μεγαλύτερος αποτελούσε πρότυπο για εμάς, μιας και μπορούσε να παίξει το "Little wing", αλλά και κάθε ιστορικό σόλο της ροκ παράδοσης. Τον ευχαριστούμε, γιατί ήταν ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος άθελά του μας έσπρωξε στο να πιάσουμε κι εμείς όργανα στα χέρια μας. Κλείνω αυτή τη μικρή παρένθεση, η οποία δείχνει τη μεταφυσική σύνδεση που είχαμε με αυτό το δίσκο, αλλά και τους Σπυριδούλα.

Γράφοντας αυτές τις αράδες, ακούω παράλληλα αυτό το δίσκο, τον οποίο είχα χρόνια να ακούσω. Νιώθω και πάλι σα να τον ακούω πρώτη φορά. Είναι το ίδιο επίκαιρος, αν όχι ακόμη περισσότερο. Τραγούδια ταφ κεφαλαίο. Γραμμένα από ανθρώπους. Υπερταλαντούχους μεν, εύθραυστους δε. Αυθεντικούς. Δεν νιώθουν κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας, αλλά αναρωτιούνται ανοιχτόφωνα μαζί μας.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, ακόμη και αυτοί που έχτισαν καριέρες αντιγράφοντας ανεπιτυχώς το δίσκο αυτό, είναι ότι αυτός ο δίσκος δεν έχει συνταγή, ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. Όταν έχεις αλήθειες να πεις, δε χρειάζεσαι συνταγή. Κάθε στίχος που κυλά, νιώθω ότι μιλά σε εμένα προσωπικά, αλλά και για εμένα. Υγιής ανησυχία, φόβοι, διατυπωμένοι με έναν ωμό τρόπο, ο οποίος στο τέλος ηχεί βαθιά ποιητικός στα αυτιά του ακροατή χωρίς καν να το προσπαθεί. Αυτό δεν κλέβεται, ούτε αντιγράφεται. Αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότεροι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους ένα τίποτα. Ένα τίποτα, όμως, το οποίο περπατάει συνέχεια και κάθε μέρα βρίσκεται και σε άλλο μέρος. Αυτό δεν κλέβεται.

Να φανταστείτε ότι είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ακούει, ούτε άκουγε ελληνόφωνο ροκ. Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνόφωνης δισκογραφίας δε μου λέει και πολλά. Έχω όμως συντρόφους τόσα χρόνια καμιά εικοσαριά ελληνόφωνους δίσκους, οι οποίοι με συγκινούν ακόμη και αυτό διότι ήταν οικουμενικοί. Ο Σιδηρόπουλος είχε αυτό το χάρισμα. Οι λέξεις του, στα αυτιά μου πάντα ηχούσαν ευχάριστα, σα να ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της folk, country, blues, rock παράδοσης και όχι μια κακή μεταγλώττιση των αγγλόφωνων ιστοριών. Μόνο αυτός για εμένα το πέτυχε. Παραθέτω ένα τετράστιχο από την "Ώρα του Stuff", στο οποίο μυστικά τότε συμμετείχε και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία και αυτή ανήκει στην κλειστή ελίτ των ανθρώπων, στους οποίους χρωστάω πολλά.

''Ξέρω πως ανάσκελα θα μας βρούνε ένα πρωί
σέρνοντας στο βλέμμα μας κάποια σιωπηλή κραυγή
Άδειο θα'ν' το πρόσωπο κι η ματιά τους αδειανή
με έναν αργό θάνατο να μας λιώνει το κορμί''

 ________________

Οι Night Knight είναι το καινούριο πρότζεκτ του Σεραφείμ Γιαννακόπουλου ,ντράμερ των Planet of Zeus .Το ντεμπούτο τους "God is a motherfucker" κυκλοφορεί από τις ihaveadrum records και inner ear records. Οι Night Knight θα παίξουν live στο Eject Festival στις 15 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού στο Φάληρο.

 


 



Facebook

Bandcamp

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM