Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter
4
Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

Το BDSM ή ο σαδομαζοχισμός εμφανίστηκε αρχικά στην λογοτεχνία με διάφορα σκανδαλιστικά βιβλία για την εποχή τους από τον 18ο αιώνα, ίσως και παλιότερα. Ο κινηματογράφος φλέρταρε με το BDSM από τις αρχές του.

Στην μουσική, δεν είναι βέβαιο ποια είναι τα πρώτα κομμάτια που είχαν τέτοια θεματολογία. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα έρχεται μόλις από την δεκαετία του 60. Τα πρώτα βιντεοκλίπ με BDMS αισθητική εμφανίστηκαν την δεκαετία του ‘80 και σόκαραν την τότε κοινή γνώμη. Πολλά από αυτά όπως ήταν φυσικό απαγορεύτηκαν. 

Το BDSM θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το έκανε ποπ όσο κανείς άλλος, η Madonna μέσω του MTV την δεκαετία του ’90. Η στάση της τότε προκάλεσε τα κοινωνικά ήθη και δέχτηκε αδυσώπητη κριτική. Την ίδια δεκαετία η ανεξάρτητη ροκ σκηνή έδινε ακόμη πιο ακραία δείγματα.

Τα πρώτα βιντεοκλίπ με BDSM αισθητική εμφανίστηκαν την δεκαετία του '80 και σόκαραν την τότε κοινή γνώμη. Πολλά από αυτά όπως ήταν φυσικό απαγορεύτηκαν.

Από τότε πολλοί γνωστοί μουσικοί και σταρ χρησιμοποιούν συχνά ανάλογη αισθητική στην δουλειά τους. Και ίσως σήμερα όλα να φαίνονται πιο εντυπωσιακά, κάτι φαίνεται να έχει χαθεί εκτός από μερικά μικρά χιουμοριστικά διαμάντια που ξεπετάγονται από το πουθενά.

Αν και τα βίντεο είναι πλέον δύσκολο να απαγορευτούν με το χρόνο γίνονται ακόμη πιο συντηρητικά αλλά και πάλι όλο και κάτι θα βγει που θα εξεγείρει τα ήθη και θα προκαλέσει συζητήσεις και το κυριότερο θα φτιάξει καριέρες σε μια εποχή που τίποτα δεν εκπλήσσει.

Μαζέψαμε μερικές από τις πιο σημαντικές και πιο γαργαλιστικές μουσικές στιγμές.

1. 

The Velvet Underground - Venus in Furs (1966)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

“Shiny, shiny, shiny boots of leather/Whiplash girlchild in the dark/Comes in bells, your servant, don't forsake him/Strike, dear mistress, and cure his heart”, τραγουδάει ο Lou Reed. Το Venus in Furs παραμένει μέχρι και σήμερα το πιο διάσημο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ για τον σαδομαζοχισμό. Ο Reed το εμπνεύστηκε από το ομώνυμο βιβλίο του Λεοπόλδου φον Ζάχερ-Μάζοχ. Καμιά άλλη μπάντα τότε δεν έγραφε τόσο πετυχημένους σχεδόν ποιητικούς στίχους για τόσο ταμπού θέματα όπως η ηρωίνη ή οι σεξουαλικές διαστροφές. Στην σκηνή όταν το έπαιζε το συγκρότημα, ανέβαιναν χορεύτριες με μαστίγια όπως φαίνεται σε αυτό το κλιπ από το πειραματικό φιλμ του Jonas Mekas με τίτλο “Scenes from the Lifeof Andy Warhol".

 

2. 

Eurythmics - "Sweet Dreams (Are Made of This)" (1982)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

Η επιβλητική ανδρόγυνη φιγούρα της Annie Lennox ήταν αρκετή για να γίνει η απόλυτη αφέντρα. Με ανδρικό κουστούμι και ένα μπαστούνι στο χέρι έδωσε πρώτη τον αυταρχικό και ψυχρό τόνο για το ότι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Το κομμάτι μιλάει για γλυκά όνειρα και φαντασιώσεις και για το όλοι ψάχνουν κάτι ή κάποιον “Some of them want to use you/Some of them want to get used by you/Some of them want to abuse you/Some of them want to be abused” και η Lennox το τραγουδάει σαν να εννοεί την κάθε λέξη και να σου την καρφώνει στο μυαλό.  

3. 

Queen — “Body Language” (1982)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

Μαύρα εσώρουχα, χαστουκάκια, έντονος ερωτισμός, αίμα, νερό και ιδρώτας και ο Freddie Mercury ντυμένος στα δερμάτινα. Ήταν το πρώτο βίντεο που απαγορεύτηκε από το MTV όχι λόγω του κάπως υπαινικτικού σαδομαζοχιστικού περιεχομένου του όπως θα περίμενε κανείς αλλά λόγω της ομοφυλοφιλικών τόνων του!

 

4. 

Frankie Goes to Hollywood – Relax (1983)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

 

Ατρόμητοι οι Frankie Goes to Hollywood κυκλοφορούν το 1983 το Relax, ένα ποπ κομμάτι που αναφέρεται απροκάλυπτα στο σεξ. Το απαγορεύουν στην Βρετανία από παντού. Είναι το πρώτο νούμερο ένα στα Βρετανικά τσαρτ που το BBC αρνείται να παίξει στο ραδιόφωνο. Στο Top of the Pops δεν άφησαν ούτε την μπάντα να εμφανιστεί για να το ερμηνεύσει, ούτε καν αναφέρθηκαν σε αυτό κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στα χρονικά της εκπομπής. Οι Frankie Goes to Hollywood από την άλλη προκάλεσαν ακόμη περισσότερο κυκλοφορώντας το ηδονιστικό βίντεο του κομματιού. Διαδραματίζεται σε ένα γκέι σαδομαζοχιστικό κλαμπ που γίνονται τα πάντα. Θα γυριστούν και άλλα δυο βίντεο κλιπ. Ένα αυστηρό με ακτίνες λέιζερ και το συγκρότημα και ένα επίσης πορνογραφικό που περιέχει σκηνές από την ταινία Body Double του Brian De Palma.  To ορίτζιναλ παραμένει χρόνια μπροστά από την εποχή του!

 

 

 

5.

Depeche Mode - Master and Servant (1984)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

 

Άλλο ένα τραγούδι που έβαλε στο στόχαστρο το BBC και το απαγόρευσε. Αν και το βίντεο το λες κάπως σεμνό, οι στίχοι του τραγουδιού δεν ξεγελούν: «Υπάρχει ένα καινούργιο παιχνίδι, που μας αρέσει να παίζουμε», τραγουδάει ο Martin Gore και συνεχίζει «Αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στα σεντόνια, με σένα από πάνω και μένα από κάτω. Ξέχνα τα πάντα για την ισότητα...Η εξουσία είναι το όνομα του παιχνιδιού». Στο βίντεο βλέπεις τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονται αλυσοδεμένα να κυλιούνται στο πάτωμα ενώ ο σκηνοθέτης παίζει με την κοινωνικοπολιτική διάσταση του τίτλου.

Η εμμονή του συγκροτήματος με το BDSM δεν σταμάτησε όμως εκεί. Ήταν γνωστό ότι πειραματιζόντουσαν σεξουαλικά από την δεκαετία του 80. Θα το εξερευνήσουν και στην πιο ώριμη φάση τους με το κομμάτι, In your Room από το 1994.

 

 

6. 

Madonna — “Justify My Love” (1990)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

 

Το Justify My Love δεν είναι το πιο ακραίο βίντεο της Madonna που αφορά το σαδομαζοχισμό. Είναι αυτό όμως που καθόρισε την καριέρα της την δεκαετία του '90. Το ασπρόμαυρο βίντεο είναι ένα μάθημα σεξουαλικότητας. Δεν συμβαίνει τίποτα hardcore μέσα. Παιζόταν όμως στο MTV μετά τις 12 και για να το δεις έπρεπε να ξενυχτήσεις, λίγο δύσκολο αν το πρωί είχες σχολείο.

Δυο χρόνια μετά,  τα πράγματα «σκληραίνουν» και γίνονται ακόμη πιο σκοτεινά. H Madonna κυκλοφορεί το βιβλίο SEX και το άλμπουμ Erotica, γίνεται αφέντρα και γράφει ιστορία. Το βίντεοκλιπ κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, αλλά τελικά κανείς δεν θα δεχτεί να προβάλει την παρακάτω και όλα τα μουσικά κανάλια θα αρκεστούν στην πιο light. [NSFW]

 

Και ένα προσωπικό αγαπημένο που κριτικάρει τον εαυτό της αλλά και όσους τις επιτίθενται και όπως και το Justify My Love είναι και αυτό σε σκηνοθεσία του Jean-Baptiste Mondino.

7. 

Nine Inch Nails — “Closer” (1994)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

 

Ένα από τα κακά παιδιά της ροκ μουσικής, ο Trent Reznon το 1994 ήθελε να τους "γ...ει όλους σαν τα ζώα". Ή μάλλον έτσι τραγουδούσε στο Closer επειδή έτσι αισθανόταν πιο κοντά στον θεό! Το βίντεο είναι μια επίθεση στις αισθήσεις, βλέπεις μέσα διάφορα φρικαλέα αλλά ο ίδιος βγάζει μια αλλόκοτη σεξουαλικότητα. Φυσικά απαγορεύτηκε και σήμερα ο Reznor άφησε τα σκοτάδια και γράφει σάουντρακ για τις ταινίες του Φίντσερ. Η ειρωνεία της τύχης. [NSFW]

 

 

Πριν γύρω στα 1990 όμως είχε γράψει και είχε κυκλοφορήσει αυτό (προσοχή πολύ γραφικές εικόνες!!):

 [NSFW]

 

 

8. 

Marilyn Manson — “s(AINT)” (2003)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

 

Και 10 περίπου χρόνια μετά τον Trent Reznor, έρχεται o Marilyn Manson και τραβάει τα πάντα στα άκρα και σοκάρει ακόμη περισσότερο με το βίντεο του“s(AINT).” Και το κάνει απλά για να σοκάρει. Στο βίντεο τον βλέπουμε να αυτοτραυματίζεται, να κάνει σκληρά ναρκωτικά, σεξ με ένα ζευγάρι και με μια γυμνη γυναίκα και και διάφορα άλλα «ωραία».  Καμία έκπληξη. Δείτε το με δική σας ευθύνη. [NSFW]

 

 9.

Patrick Wolf — “Vulture” (2009)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

 

Και ξαφνικά ο Patrick Wolf από χαρούμενος χίπις το έριξε ξαφνικά στο goth. Στο βίντεο του “Vulture” ντύνεται ανάλογα ή μάλλον γδύνεται και δένεται σαν σκλάβος του σεξ...

 

10. 

Devendra Banhart — “Foolin'” (2010)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter
 

 

Όλα για την αγάπη και τον πόνο ενός μαύρου επιβήτορα! Απολαυστικός Devendra που τρώει κάμποσο μαστίγωμα και ματώνει αρκετά ανάμεσα σε περίεργους τύπους! Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς αυτό το βίντεο. [NSFW]

 

11. 

Lady Gaga — “Alejandro” (2010)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

 

Στο εντυπωσιακό βίντεο του Alejandro, η Lady Gaga εκφράζει την επιρροή που της έχει ασκήσει η Madonna όλα αυτά τα χρόνια. Το επόμενο στάδιο για την ποπ μουσική είναι γεμάτο από έντονα σεξουαλικές και αισθησιακές εικόνες που χτυπάνε τον καθολικισμό, ημίγυμνους άντρες με κουρέματα μοναχών που χορεύουν με ψηλοτάκουνα και δένονται σε κρεβάτια, πολύ μαύρο βινύλιο και στρατιωτική πειθαρχία.

12. 

Rihanna — “S&M” (2011)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

Η Rihanna τα βάζει με τα κουτσομπολίστικα περιοδικά. Και κάνει ένα βίντεο με πολύχρωμα μαστίγια, σκοινιά και φίμωτρα! Το BDSM και το βινύλιο στο σύμπαν της έχουν ροζ χρώμα!

Και ένα τελευταίο που μόλις κυκλοφόρησε:

13.

FKA Twigs –Pendulum (2015)

 

Master and Servant - Σαδομαζοχισμός στην μουσική Facebook Twitter

H FKA Twigs δοκιμάζει "μόνη" της το shibari την ιαπωνική σαδομαζοχιστική τεχνική του δεσίματος! Ή τουλάχιστον αυτό το κρέμασμα από το ταβάνι δεν θα μπορούσε να έχει άλλη αναφορά...

4

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM
Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Μουσική / Σεξ, ψέματα και ηρωίνη: Νέες αποκαλύψεις από τη μυστική ιστορία των Beatles

Ο Πίτερ Μπράουν, ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες των Beatles, κυκλοφορεί ένα νέο αποκαλυπτικό βιβλίο, βασισμένο σε συνεντεύξεις που είχε πάρει από τα μέλη του συγκροτήματος και από τον στενό τους κύκλο το 1980 και το 1981.
THE LIFO TEAM
«Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Μουσική / «Ζω το Αμερικανικό Όνειρο»: Η άνοδος και η πτώση του απόλυτου hip-hop μεγιστάνα

Το χρονικό της μετεωρικής ανόδου του Sean Combs, διάσημου και ως Puff Daddy ή P.Diddy, στον χώρο της μουσικής, της μόδας και της show business, πριν από τον πρόσφατο καταιγισμό αγωγών εναντίον του για σεξουαλικά και άλλα αδικήματα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Ωραίο το άρθρο μόνο μια παρατήρηση.Άλλο πράγμα το bdsm κι άλλο πράγμα ο σαδομαζοχισμός.Το bdsm υφίσταται και χωρίς αυτό, ο σαδομαζοχισμός είναι κομμάτι του bdsm όπως επίσης υπάρχει σχέση S/M χωρίς να εμπεριέχει στοιχεία του bdsm