Η άλλη πλευρά της χιπ-χοπ

Η άλλη πλευρά της χιπ-χοπ Facebook Twitter
11

 

 

Από τα old-school μέχρι και τα πιο σύγχρονα χιπ-χοπ βίντεοκλιπ, έπρεπε πάντα να βομβαρδιζόμαστε με τις εικόνες πάμπλουτων ραπερ -που κατά τα άλλα είναι 'παιδιά του γκέτο'- να επιδεικνύουν τις πανάκριβες αλυσίδες τους, τα χρυσά δόντια τους, τα ακραία πολυτελή αυτοκίνητά τους με τις ειδικές αναρτήσεις - και φυσικά όλα αυτά με background ατελείωτους γυναικείους κώλους και βυζιά να κουνιούνται ρυθμικά πάνω κάτω σαν τεράστιοι ζελέδες...

 

Δεν λέω, όλα αυτά είναι θεμιτά όταν μιλάμε για χιπ-χοπ (με κάποιες εξαιρέσεις, όπως ήταν οι πολιτικοποιημένοι Public Enemy). Οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν το ανάλογο image που στην προκειμένη περίπτωση είναι 'ναι ρε, έβγαλα πολλά λεφτά από αυτό που κάνω και θα στο τρίψω στην μούρη'.

 

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν βγει και αρκετοί καλλιτέχνες που σπάνε το χιπ-χοπ κατεστημένο και κάνουν την διαφορά με αντισυμβατικά -συγκριτικά με το τι υποδείκνυε μέχρι τώρα η βιομηχανία- βίντεοκλιπ. Τα βιντεοκλίπ τους είναι είτε άκρως καλλιτεχνικά, είτε πολύ σκληρά με δυνατές εικόνες, είτε βαθειά πολιτικά ή και σε αρκετές περιπτώσεις απλά βαριεστημένα και ιδιότροπα με σκοπό να σατιρίσουν τα συμβατικά χιπ-χοπ βίντεο.

 

 

Τα 6 παρακάτω νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικά:

1) Tyler The Creator - Yonkers

Απλά αριστούργημα... (δείτε το μέχρι το τέλος!)

2) Death Grips - Guillotine (It goes Yah)

Οργή και θυμός με την ζώνη να σε σφίγγει....

3) NECRO - "SCHIZOPHRENIA"

Αφύπνιση για την ψυχική υγεία

4) ANTWON - DYING IN THE PUSSY

Σεξιστικό μεν αλλά οι γκόμενες ειναι πεσμένες και υπάρχει μια υποβόσκουσα witchhouse artsy fartsy ατμόσφαιρα...

5) Sleaford Mods- Donkey

H punk συναντά την ραπ και είναι εριστικά και βαριεστημένα πολιτικοποιημένη 

6) NECRO - "I NEED DRUGS"

To ημερολόγιο ενός ηρωϊνομανή, ο Necro πάλι κάνει την διαφορά με σκληρά ρεαλιστικές εικόνες

-peace-

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
πφφφ.... κατεστημέ...τι; Οι καδένες και οι κώλοι είναι αρνητική εξέλιξη και υποκουλτούρα σε ένα κίνημα που έχει τις ρίζες του σε κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως η ροκ και η πανκ. Αυτά που πόσταρες δεν είναι ''ένα άλλο και ενδιαφέρον χιπ χοπ'' αλλα το χιπ χοπ αυτό καθ αυτό. Όταν καταχωρήσεις τους Ονιρμάμα στην ροκ σκηνη τότε θα δεχτώ οτι το χιπ χοπ είναι βυζιά και αμάξια.
Οι Death Grips προσφέρουν παρανοικό, αρρωστημένο, bad-ass και in your face hip-hop. Και το Money Store είναι δισκάρα. Και όλα αυτά από κάποιον που δεν ακούει hip-hop αλλά sludge/stoner/doom metal. Γαμάνε λέμε!
Απλά τα bling hop είναι commercial μωρέ σιγά, κι'αυτά ψυχούλα έχουν δε πειράζει. Ωραίο ποστ though πιστεύω και αυτό το κομμάτι θα ταίριαζε:http://www.youtube.com/watch?v=RfnPgOdXAqc
να προσθεσω και τον Reggie Watts, ο οποιος ειναι ενας αρκετα γνωστος stand up comedian και μουσικος με επιρροες απο τη χιπχοπ (οχι ακριβως ραπερ).εχει φτιαξει αυτο το κομματι (και βιντεο) το οποιο ειρωνευεται το μεσο ραπ βιντεο κλιπ και τη γενικοτερη νοοτροπια του μεσου ραπερ με βαση τους στιχους. http://www.youtube.com/watch?v=CJQU22Ttpwc