ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Give it to me, baby!

Give it to me, baby! Facebook Twitter
1

Μπορεί να μην χρειάζεται καμία ιδιαίτερη αφορμή για να ακούσεις Rick James, αλλά αυτή η είδηση απαιτεί συνοδεία του Give it to me baby:

Δύο τύποι, ντυμένοι ο ένας σαν τον Rick James (με ίδια κοτσίδια)

Give it to me, baby! Facebook Twitter

κι ο άλλος σαν τον Youngblood Priest από την ταινία του 1972 Superfly

Give it to me, baby! Facebook Twitter

(το soundtrack του Curtis Mayfield για το Superfly είναι ένας από τους δυο-τρεις πιο αγαπημένους μου δίσκους) μπήκαν σε μια τράπεζα της Νέας Υόρκης στις 19 Σεπτεμβρίου και τη λήστεψαν με την απειλή όπλων. Ο «Rick James» την προηγούμενη μέρα είχε κάνει κι άλλη μία ληστεία στην Ιντιάνα.

Άρπαξαν ένα απροσδιόριστο ποσό δολαρίων, έφυγαν τρέχοντας και τώρα τους αναζητεί η αστυνομία (έναν Rick James κι έναν Youngblood Priest).

Αυτή είναι μία ερωτική σκηνή απ’ το Superfly

Κι αυτό είναι το κομμάτι της σκηνής, όπως ακούγεται στο soundtrack:

Στο Lucky Peach το ονομάζουν «δέντρο θαύμα» και θυμίζει λίγο το νερό του Καματερού ή τις θαυματουργές ιδιότητες της φραπελιάς -που είχε στείλει πολύ κόσμο να μαδήσει τα φύλλα από όποια ελιά έβρισκε μπροστά του και να πιεί το αηδιαστικό πικρό ζουμί για να γλιτώσει από πάσαν νόσον-, αλλά ο συγγραφέας Aaron Their που υπογράφει το κομμάτι επιμένει: είναι ένα διατροφικό θαύμα. Η moringa oleifera «δόθηκε στους ανθρώπους από τον ίδιο το Θεό αυτοπροσώπως» και το 2007 αναγνωρίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας ως το βότανο της χρονιάς, ενώ το 2011 και το 2012 ξαναβρέθηκε στο βάθρο του νικητή με τον ίδιο τίτλο (αυτά τα γράφει το Lucky Peach σοβαρά και τα μεταφέρω επειδή μου έκαναν εντύπωση, μην σε επηρεάσει το ελαφρύ ύφος). Το εκτιμούν –λέει- παγκοσμίως για τις ιαματικές ιδιότητές του (γιατρεύει πάνω 300 αρρώστιες) κι επειδή αντέχει σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας είναι το ιδανικό φυτό για τις διακοπές, το αφήνεις στο μπαλκόνι απότιστο ένα μήνα και όταν επιστρέψεις σε περιμένει φρέσκο και δροσερό. Η moringa oleifera έχει την ικανότητα να διατηρεί υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών στα κύτταρά της, έτσι κρατάει υγρασία ακόμα και στις πιο ξηρές συνθήκες. Οι Αφρικανοί την ονομάζουν «απέθαντη», «το μόνο πράγμα που φυτρώνει την ξερή περίοδο» και «γάλα μάνας» και είναι ένα φυτό που έχει σώσει τις ζωές των ανθρώπων στις χώρες του τρίτου κόσμου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.    

Στη λίστα με τις ασθένειες που βοηθάει να θεραπευτούν (ή έστω κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα) περιλαμβάνονται οι παθήσεις του προστάτη, η αμυγδαλίτιδα, η φυματίωση, το έλκος στομάχου, οι μολύνσεις του δέρματος, η χολέρα, η ψωρίαση, το άσθμα, η αναιμία, η γονόρροια, η ανεπάρκεια σπέρματος, η ελονοσία, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό (σταματάω εδώ, πρόσθεσε κι άλλες 214 ασθένειες, αλλά μην τα παίρνεις και τοις μετρητοίς όσα γράφει ο καθένας, το άρθρο του Lucky Peach είναι γαστρονομικό, αναφέρεται κυρίως στη διατροφική αξία της moringa oleifera και όχι στις ιαματικές της ιδιότητες).

«Αυτοί είναι εξωφρενικοί ισχυρισμοί» γράφει ο συγγραφέας, «αλλά μπορώ να μοιραστώ τον ενθουσιασμό του συντάκτη που μιλάει για πανάκεια στο Cancer Tutor. Έχω μια moringa σε μια μικρή γλάστρα έξω απ’ το σπίτι μου και στους 40 βαθμούς που έχει αυτή τη στιγμή (ζω κοντά στον Τροπικό του Καρκίνου) με τον ήλιο να φτάνει σε σημείο βρασμού όποιο υγρό κι αν ρίξω στη μαύρη γλάστρα, η moringa δεν φαίνεται να υποφέρει καθόλου από τον καύσωνα. Σχεδόν μπορώ να την βλέπω να αναπτύσσεται. Και είναι ένα φυτό σε γλάστρα. Αν ήταν στο έδαφος θα ήταν ακόμα πιο εύκολο να απορροφήσει υγρασία από το χώμα και δεν θα την ένοιαζε ακόμα κι αν δεν ξανα-έβρεχε ποτέ».

Give it to me, baby! Facebook Twitter

Πολλά μέρη του θαύματος αυτού της φύσης είναι βρώσιμα. Τα φύλλα είναι πολύ θρεπτικά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων και τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης -9,4 γραμμάρια στη μερίδα των 100 γραμμαρίων, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από αυτές που περιέχει το αγελαδινό γάλα. Τα πράσινα μέρη του φυτού είναι πολύ δημοφιλές μαγειρικό υλικό σε αρκετά μέρη του τροπικού κόσμου και ένα βασικό συστατικό του βιετναμέζικου samlor korko, προστίθενται σε πολλά πιάτα με φακές στη Νότια Ινδία και στην Σρι Λάνκα, σε μίγματα κάρι της Βεγγάλης και σε ψαρόσουπες στις Μαλδίβες. Τα άγουρα ‘φασόλια’ με τους σπόρους τρώγονται επίσης, το ίδιο και οι ώριμοι σπόροι που καβουρδίζονται όπως τα φιστίκια ή συνθλίβονται για να γίνουν λάδι. Τρώγονται ακόμα και οι ρίζες (παρόλο που μερικοί τις θεωρούν τοξικές): τις τρίβουν όπως άλλων συγγενών της οικογένειας της μουστάρδας για να κάνουν ένα πικάντικο μπαχαρικό (για αυτό και κάποιοι ονομάζουν την moringa horseradish tree, δέντρο χρένο).     

Και τα θαύματα συνεχίζονται: Το λάδι της moringa καίγεται χωρίς υπολείμματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο και αυτό που απομένει από τους λιωμένους σπόρους -αφού γίνουν λάδι- μπορούν να χρησιμοποιηθεί για να φιλτράρει το βρώμικο νερό. Επίσης, οι ρίζες της μπορούν να προστατέψουν από τη διάβρωση μέρη που δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα άλλο και να εμποδίσουν την ερημοποίηση. Υπάρχουν σχέδια να φυτέψουν φράκτες με moringas σε μέγεθος μιας ολόκληρης ηπείρου στα όρια της Σαχάρας που εκτός από την προστασία από τους δυνατούς ανέμους θα παρέχουν και άφθονο φαγητό.  

Η moringa oleifera ανήκει στην οικογένεια του σιναπιού και του λάχανου και γίνεται δέντρο με κορμό που μοιάζει πρησμένος στο κάτω μέρος. Και για να ολοκληρώσω τις πληροφορίες για το θαύμα: τα φύλλα της περιέχουν 25 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 17 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, σχεδόν όση βιταμίνη C έχουν τα πορτοκάλια (0,75%), 4 φορές πιο πολλή πρωτεΐνη από τα αυγά, 15 φορές πιο πολύ κάλιο από τις μπανάνες και 10 φορές πιο πολλή βιταμίνη Α από τα καρότα. Είναι πραγματικό super food.

Όποιος προλάβει να την καλλιεργήσει πρώτος στην Ελλάδα μπορεί να χεστεί στο ευρώ (αν δεν έχουν προλάβει ήδη).  

Δημοσιεύτηκε στη στήλη «βιβλίο» της Guardian: Αυτό που πίστευαν όλοι ότι οι Ινουίτες (Εσκιμώοι) είχαν σπάσει το ρεκόρ για τις περισσότερες λέξεις για το «χιόνι» (έχουν περισσότερες από 50) δεν ισχύει, γιατί σύμφωνα με τους Σκωτσέζους ερευνητές που φτιάχνουν ένα νέο λεξικό με κάθε λέξη που έχει εμφανιστεί στο σκωτσέζικο λεξιλόγιο από την στιγμή που υπάρχει καταγραφή της γλώσσας τους μέχρι και σήμερα, υπάρχουν πάνω από 400 τρόποι για να περιγράψεις στη σκωτσέζικη γλώσσα το χιόνι. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 421 λέξεις που αναφέρονται στο λευκό υλικό από το feefle (προκαλώ δίνη χιονιού) και το flindrickin (μικρή μπόρα χιονιού) μέχρι το splitters (μικρές νιφάδες χιονιού) και το skelf (μεγάλες νιφάδες), συν ένα σωρό άλλες που περιέχονται στον πρώτο τόμο του Historical Thesaurus of Scots που κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσά τους οι λέξεις snaw, sneesl, snaw-pouther, snaw-ghast, feuchter, blin-drift (όλες για το χιόνι), σε βέρα σκωτσέζικα.

Σημείωσε το όνομα του Aiden Knight -που μοιάζει τόσο κακομοίρης στο βίντεο που σου ’ρχεται να τον αγκαλιάσεις από συμπόνια- και πρόσεχε και το τραγούδι. Είναι από τα μεγάλα αστέρια. Ελπίζω να μην καεί μέχρι να βγει το άλμπουμ του. Θα το λένε Each Other.

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια