Τους ρωτήσαμε και μας εξήγησαν ότι είναι μέλη της Greenpeace που κάνουν τη δράση για τραβήξουν την προσοχή του κόσμου. Τους καλούν να υπογράψουν τη διαμαρτυρία κατά της ρώσικης κυβέρνησης και ζητούν να απελευθερώσουν τους φυλακισμένους ακτιβιστές του Arctic Sunrise.

 

Στο σάιτ γράφουν τα εξής:

 

Το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία κατά των εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική, στην πλατφόρμα Prirazlomnaya του πετρελαϊκού κολοσσού Gazprom. Παρά τον ειρηνικό και μη βίαιο χαρακτήρα της δράσης των ακτιβιστών, η ρωσική Ακτοφυλακή έριξε στον αέρα προειδοποιητικές βολές και δύο ακτιβιστές κρατήθηκαν για όλο το βράδυ στο πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής χωρίς κατηγορίες και χωρίς νομική εκπροσώπηση.

 

 

 

Στις 19 Σεπτεμβρίου 15 ένοπλοι άνδρες της ρωσικής Ακτοφυλακής εισέβαλαν παράνομα στο Arctic Sunrise με ελικόπτερο, ενώ αυτό βρισκόταν σε διεθνή ύδατα. Και οι 30 ακτιβιστές, μέλη του πληρώματος, ήταν υπό κράτηση για 5 μέρες χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. Το καράβι τελικά έφτασε στις 24 Σεπτεμβρίου ρυμουλκούμενο στο λιμάνι του Μούρμανσκ και οι ακτιβιστές οδηγήθηκαν στη φυλακή, χωρίς ακόμα να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για πειρατεία και χουλιγκανισμό και στους 30 ακτιβιστές. Νομικά αβάσιμες και δυσανάλογες κατηγορίες που επιφέρουν μέγιστη ποινή 15 και 7 χρόνων φυλάκισης αντίστοιχα.

 

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ακτιβιστών μας και την οριστική απαγόρευση των εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική που είναι πραγματική απειλή για ολόκληρο τον πλανήτη.

 

 

 

 

 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος.

 

Περισσότερα εδώ.

 

Στο μεταξύ, λίγο πιο πέρα: