Με το έργο του Γεωργίου έκανα bonding τον περασμένο Μάιο, στην αναδρομική του έκθεση που παρουσιάστηκε στο ΕΜΣΤ. Κυριακή μεσημέρι και περιφερόμουν για δυο ώρες μέσα σε ένα άδειο μουσείο, με μόνη συντροφιά τους ανώνυμους ήρωες που απεικονίζονταν στα έργα γύρω μου. Ήταν σα να συμμετείχα και εγώ στις ιδιωτικές τους στιγμές και να μοιραζόμουν μαζί τους, άγχη και αδιέξοδα. Φεύγοντας από την έκθεση είχα μπει στο νόημα. Δεν ξέρω αν είναι αυτό που ήθελε να περάσει ο καλλιτέχνης, αλλά όπως έχει πει και ο ίδιος «Τα μεγάλα γεγονότα δεν είναι εκείνα που γράφουν οι εφημερίδες, αλλά ο τρόπος που τα διαβάζουμε ή τα βιώνουμε εμείς.» Ένιωσα λοιπόν, πως ανεξάρτητα από το αν έχουμε γύρω μας άλλους ή όχι, ζούμε όλοι μόνοι μας.

 

Θα έλεγε κανείς πως τα έργα του Γεωργίου παίρνουν κάθε φορά καινούργιο νόημα. Την προηγούμενη Τετάρτη πήγα στο Salon de Βricolage έτοιμη να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα, έτσι όπως αρνούμαι να την δω. Δεν είναι ποτέ εύκολο να έρχεσαι κατάματα με καταστάσεις απομόνωσης που θες-δε θες, θα ζήσεις. Η έκθεση, σε επιμέλεια Άννας Χατζηνάσιου, αποτελείται από μια σειρά μικρών έγχρωμων σχεδίων μεικτής τεχνικής. Το κλίμα ήταν έντονο και ταυτόχρονα χαλαρό. Σε αυτό βοήθησε ο χώρος του Salon de Bricolage, ένας χώρος ιδιαίτερος αλλά και αυστηρά προσανατολισμένος προς την ποιοτική ψυχαγωγία. Όπως ήταν φυσικό, το παρόν έδωσαν άνθρωποι της τέχνης, αλλά και μέλη της λέσχης που ήρθαν να δουν από κοντά τους ήρωες ενός απ’ τους πιο σημαντικούς ‘Έλληνες εικαστικούς της γενιάς του '80.

 

Οι ήρωες του Γεωργίου ακροβατούν ανάμεσα στο χιούμορ και το δράμα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την ίδια τη ζωή. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

 

installation view

 

installation view


detail


Συνομιλώντας με τον καλλιτέχνη


Ο Χρύσανθος Πανάς με την επιμελήτρια της έκθεσης, 'Aννα Χατζηνάσιου.

photos: http://constantinoscaravatellis.com


(Από αριστερά) Ο Αλέξανδρος Ίσαρης με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και τον σύζυγό της Βασίλη Πουλαντζά.


(Από αριστερά) Η γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων και σύζυγος του Χ. Πανά, Έλενα Σύρακα, η Αγάπη Τσακπίνογλου, η μουσικός Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο οικοδεσπότης, Χρύσανθος Πανάς.

photos: studio Panoulis