Τσιπροφοβία και τσιπρολαγνεία, μέρος β΄: Μετά τις εκλογές.

Facebook Twitter
0

analysisΑπόψε, έχουμε και πάλι την τιμή να φιλοξενούμε στο logbook τον δρα Ράιχεν-Μπάχεν. Προεκλογικά, ο καθηγητής είχε δημοσιεύσει το άρθρο του Περί τσιπροφοβίας και τσιπρολαγνείας, ταράζοντας τα νερά στη σύγχρονη επιδημιολογία. Σήμερα, θα προσπαθήσει να περιγράψει την εξέλιξη των δύο νόσων στην μετεκλογική εποχή. 

Δρα Ράιχεν Μπάχεν, καλησπέρα σας. Στην προηγούμενη συνάντησή μας είχατε αναλύσει τα φαινόμενα τσιπροφοβίας και τσιπρολαγνείας που κατά την προεκλογική περίοδο πήραν τη μορφή επιδημίας. Μετά τις εκλογές, έχει βελτιωθεί καθόλου η κατάσταση;

Βλέπω αρκετές διαφορές. Δεν είμαι όμως ακόμη βέβαιος αν είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Καταρχάς η επιδημία της τσιπροφοβίας βρίσκεται σε ύφεση. Αυτό βέβαια είναι λογικό έπειτα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Όμως παρατηρούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, η προεκλογική τσιπροφοβία έχει αντικατασταθεί από ένα είδος μετεκλογικού αυτοοικτιρμού. Πλέον, πολλοί από τους πρώην τσιπροφοβικούς παρουσιάζουν συμπτώματα μεμψιμοιρίας και μια ροπή προς το αυτομαστίγωμα. Τα συμπτώματα αυτά γίνονται πολύ έντονα όταν βλέπουν το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού ή όταν ακούν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό λέξων.

Ποιες λέξεις είναι αυτές;

Για παράδειγμα, έχω έναν ασθενή ο οποίος όταν ακούει τη φράση «Ο κ. Κώστας Τζαβάρας είναι ο νέος υφυπουργός πολιτισμού» παθαίνει κρίση υστερίας. Μάλιστα μια μέρα επιχείρησε να κόψει το χέρι του με ένα πριόνι «Για να μην ξανακάνει τέτοια βλακεία» όπως είπε.

Τι άλλο παρατηρείτε;

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ψυχωσικές αυταπάτες που προεκλογικά οδήγησαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην τσιπρολαγνεία, έχουν μετακομίσει στο στρατόπεδο των τσιπροφοβικών. Πολλοί από τους τελευταίους -όσοι δηλαδή δεν επιδίδονται στο αυτομαστίγωμα- επιδεικνύουν μια ανεξήγητη κατατονία, ένα νιρβάνα, μια μακαριότητα. Λες και όλα τα προβλήματα πέρασαν. Θυμίζουν έτσι ναυαγό που πιάστηκε από μια πλαστική σακούλα και πιστεύει ότι σώθηκε.

Η σακούλα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, υποθέτω.

Αναμφίβολα.

Πόσο θα κρατήσουν αυτά τα φαινόμενα;

Κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσουν έναν δύο μήνες. Το αργότερο μετά το καλοκαίρι προβλέπω ότι όλοι οι κατατονικοί θα γίνουν και αυτοί μεμψίμοιροι.

Για τους τσιπρολάγνους, τι έχετε να μας πείτε; Έχει αλλάξει καθόλου η συμπεριφορά τους;

Δυστυχώς στο μέτωπο της τσιπρολαγνείας δε βλέπω βελτίωση. Αντίθετα μάλιστα, θα έλεγα ότι έπειτα από τις εκλογές, η επιδημία εξαπλώνεται πιο γρήγορα. Δεν αποκλείω μάλιστα, κάποιοι πρώην τσιπροφοβικοί  να γίνουν και αυτοί τσιπρολάγνοι.Τότε θα μιλάμε για μια πανδημία, η οποία θα θυμίζει αρκετά εκείνη  που είχε πλήξει την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το 1981, συγκεκριμένα

Τα συμπτώματα παραμένουν ίδια;

Ναι. Οι ασθενείς εξακολουθούν να δείχνουν την ίδια ευπιστία και να έχουν τις ίδιες αυταπάτες. Επίσης εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν εμμονικά τα αστεία με το «Σύριζα που φταίει για όλα», να βρίζουν τον Κουβέλη... 

Δηλαδή δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη;

Υπάρχει μια. Παρατηρώ ότι πολλοί τσιπρολάγνοι δείχνουν μια τάση προς την κοπρολογία. Για παράδειγμα αποκαλούν «χέστες» όσους δεν ψήφισαν Σύριζα. Ζητώ συγγνώμη για τη λέξη...

Μα τι λέτε, αλίμονο...

Άλλοι πάλι, χρησιμοποιούν τους όρους «νενέκοι», «φοβισμένα ανθρωπάρια» και «γερμανοτσολιάδες». Μάλιστα χαρακτηρίζουν έτσι ακόμη κι εκείνους που τους εξηγούν με συγκεκριμένα επιχειρήματα γιατί προτίμησαν να ψηφίσουν ένα άλλο κόμμα. Φαίνεται ότι η τσιπρολαγνεία εμπεριέχει και κάποιες δόσεις ισχυρογνωμοσύνης και υπεροψίας...Ο ασθενής πιστεύει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια και περιφρονεί τις απόψεις όσων διαφωνούν.

Που θα οδηγήσει αυτό;

Πολύ φοβάμαι ότι κάποτε –ίσως μετά τις επόμενες εκλογές- θα οδηγήσει και τους τσιπρολάγνους στο αυτομαστίγωμα. Για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι τελικά όλοι μας, τσιπροφοβικοί και τσιπρολάγνοι εκεί θα καταλήξουμε.   

Δρα Ράιχεν-Μπάχεν, σας ευχαριστούμε πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

cultural revolution

Στη φωτογραφία βλέπουμε έναν νεαρό να λοιδορείται από ομάδα τσιπρολάγνων επειδη δεν ψήφισε Σύριζα. 

 

Ο Γιώργος Παναγιωτακης, είναι συγγραφέας. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ