Ο Πίτερ Χιγκς αμφιβάλλει για το σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα

Ο Πίτερ Χιγκς αμφιβάλλει για το σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα Facebook Twitter
1

 

O νομπελίστας φυσικός Πίτερ Χιγκς -αυτός που συνέλαβε την ύπαρξη του περίφημου μποζονίου 50 χρόνια πριν έρθει η πραγματική επιβεβαίωση από το CERN- εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά τον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου ακαδημαϊκού συστήματος και έχει βάσιμες υποψίες ότι κανένα πανεπιστήμιο σήμερα δε θα του εμπιστευόταν θέση ακαδημαϊκού. Ο λόγος; Δε θα ήταν αρκετά παραγωγικός!

Στα 84 του χρόνια, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ισχυρίζεται ότι δεν έχει στείλει ποτέ e-mail, δεν έχει περιηγηθεί στο διαδίκτυο και δεν έχει κάνει καμία κλήση από κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα θεωρεί το τελευταίο κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας!

Το πιο ενδιαφέρον όμως από τα όσα εξομολογήθηκε στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Guardian, είναι ότι μετά το πέρας της πρωτοποριακής μελέτης του για το μηχανισμό απόκτησης μάζας των υποατομικών σωματιδίων δημοσίευσε λιγότερα από 10 επιστημονικά άρθρα. Σκορ χαμηλό για έναν επιστήμονα του δικού του βεληνεκούς.

 

Ωστόσο, ο ίδιος αμφιβάλλει εάν η θεωρητική σύλληψη του μποζονίου Higgs θα ήταν εφικτή στα ασφυκτικά πλαίσια του σύγχρονου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 1960 και οι αυξημένες απαιτήσεις/προσδοκίες έναντι των ερευνητών για συνεχείς δημοσιεύσεις [το λεγόμενο publish or perish] δημιουργούν ένα κλίμα μη ευνοϊκό για τον ελεύθερο στοχασμό και τη σκέψη/τριβή που απαιτείται πάνω στα επιστημονικά ερωτήματα. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εντός του κλίματος που επικρατεί σήμερα είναι δύσκολο να φανταστώ πώς θα είχα αρκετή ηρεμία και γαλήνη, ώστε να κάνω αυτό που έκανα το 1964».

Θεωρεί μάλιστα σχεδόν βέβαιο ότι θα τον είχαν απολύσει οι αρχές του πανεπιστημίου εάν δεν είχε προταθεί από το 1980 για το βραβείο Νόμπελ. Όταν έφτασε το 1996 και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ήδη ένιωθε αρκετά άβολα με τη νέα ακαδημαϊκή κουλτούρα.

«Ένιωθα αρκετά έξω από τα νερά μου. Δεν ήταν ο τρόπος μου να κάνω τα πράγματα, πια. Σήμερα δεν θα είχα πάρει τη θέση του ακαδημαϊκού. Τόσο απλά».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξέφρασε -για άλλη μία φορά- τη λύπη του σχετικά με το γεγονός ότι το μποζόνιο έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ως «σωματίδιο του Θεού».

«Μερικοί άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ επιστήμης και θεολογίας. Ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στο CERN αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού!».

Ο ίδιος, άθεος από την ηλικία των 10, φοβάται πως η άστοχη ονομασία που έχει προσδοθεί στο μποζόνιο «ενισχύει τη μπερδεμένη σκέψη στο μυαλό των ανθρώπων που ήδη σκέφτονται με συγκεχυμένο τρόπο».

Υ.Γ.: Για το πως προέκυψε η «θεολογική» υπόσταση του σωματιδίου διαβάστε εδώ. Μιλάμε για μαζική παρανόηση/παράνοια!

 

 

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σημερα οι ερευνητικοι επιστημονες δεν εργαζονται ανεξαρτητοι σε ηρεμια και γαληνη, αλλα ως δικτυωμενοι εγκεφαλοι μεταξυ τους ωστε να προεχει η--σιγουρα πιο αγχωτικη, αλλα αποδοτικη--ομαδικη δουλεια.Και στο ποδοσφαιρο τη δεκαετια του '60 προειχε ο ενας και παικταρας που εκανε ο,τι τον φωτισει ο Θεος, σημερα δινεται ομως μεγαλυτερη εμφαση στην ομαδικη συνεργασια και στρατηγικη.