ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Είναι ο Ηλίας Ψινάκης αυτό το «κάτι νέο στην πολιτική»;

Είναι ο Ηλίας Ψινάκης αυτό το «κάτι νέο στην πολιτική»; Facebook Twitter
9

Στη σκληρή αφετηρία της κρίσης πριν μερικά χρόνια, συζητούσαμε στις παρέες με σχεδόν θεοσεβούμενη αφέλεια και μια αγωνία λόγω της έκτακτης ανάγκης, για τους νεόκοπους μεσσίες και τους σωτήρες που σίγουρα θα αναδυθούν χαρμόσυνα (όπως πάντα σε τέτοιες κρίσιμες καμπές της ιστορίας -και της μυθολογίας) για να κατατροπώσουν τους Φαρισαίους της παραδοσιακής πολιτικής σκηνής και για να μας οδηγήσουν από το χέρι στη γη Χαναάν, μακριά από τις επτά πληγές του Φαραώ. Κάπου ανάμεσα στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη φυόταν το μάννα της ελπίδας μας, ενώ γύρω μας συνέβαινε Δευτέρα Παρουσία. Όμως, το βλέπω τώρα καθαρά, μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ότι δεν είχαμε όλοι τον ίδιο ευαγγελισμό στο μυαλό μας. Εγώ τουλάχιστον δεν είχα τον Ηλία Ψινάκη.


Δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν έχω τίποτα ούτε με τον άνθρωπο Ηλία Ψινάκη, όπως αυτός αχνοφαίνεται μέσα από τις κλειδαρότρυπες του βίου του, ούτε με τη διασκεδαστικά φαρμακερή και σαν του Ιόλα εκκεντρική περσόνα, την οποία καλλιεργεί συστηματικά τόσα χρόνια για να θερίσει φαντάζομαι στο τέλος μια glitter υστεροφημία σαν αυτή του Λιμπεράτσι.


Όταν, όμως, το σύνθημα που διαδιδόταν με «γιολελέι-οοο» από βουνοκορφή σε βουνοκορφή της πατρίδας μας, ήταν «επιτέλους νέοι, μορφωμένοι, άφθαρτοι, εργατικοί και εμπνευσμένοι άνθρωποι στην πολιτική», έβαζα κι εγώ με το φτωχό μυαλό μου κάποιον με σηκωμένα μανίκια αντί για πασμίνα ανάρριχτη. Κανέναν στεριανό που να έχει περπατήσει από άκρη σε άκρη τον ταλαιπωρημένο Δήμο του και να γνωρίζει τα προβλήματα από εμπειρία, αντί για τον Ηλία Ψινάκη ο οποίος μπορεί και να περνάει τρεις σεζόν στις τέσσερις μεσοπέλαγα, χαζεύοντας τα μαγικά ηλιοβασιλέματα στο Μονακό. Έναν πολιτικό μηχανικό, βρε αδερφέ, αντί για έναν πρώην (και αιώνιο στη μνήμη μας) φύλακα άγγελο του Σάκη Ρουβά.


Να μου πεις: τι σε κόφτει εσένα ο Δήμος Μαραθώνα και το κάνεις θέμα; Η αλήθεια είναι ότι μετά την απόκρουση του Δάτη και του Αρταφέρνη από τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς το 490 π.Χ., χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χιλιάδες χρόνια και να προσγειώσει εκεί ο Ηλίας Ψινάκης το διαστημόπλοιό του μέσα σε φαντασμαγορικά φώτα για να με διαπεράσει ξανά ένα σπάνιο ρίγος σχετικά με τον τόπο. Και ίσως είναι ακριβώς αυτό που με πλάγιο και στρεβλό τρόπο αναζητούσε το 54% του εκλογικού σώματος που του έδωσε τη νίκη από την πρώτη Κυριακή: εύκολη δημοσιότητα για πέντε χρόνια.


Ο Ηλίας Ψινάκης δεν ήταν άλλωστε το μοναδικό παράδειγμα αυτής της ανάλαφρης εκλογικής τάσης. Χωρίς να πρόκειται για απόλυτο κανόνα, μιας και υφίστανται οι λαμπερές εξαιρέσεις του Μπουτάρη, του Καμίνη και χιλιάδων άλλων down –to-earth αιρετών, παρόλα αυτά ένα κομμάτι των ψηφοφόρων μοιάζει να έκρυβε αλά «Μπλανς Ντιμπουά» αυταπάτες μεγαλείου στον φάκελο που έριξε στην κάλπη: ψήφος εμπιστοσύνης για το πρώην sex symbol Απόστολο Γκλέτσο στη Στυλίδα, ποδοσφαιρική ψήφος για εύκολη και σιδερένια παντοκρατορία του Πειραιά σε όλα γενικά, όχι μόνο στο Πρωτάθλημα, ψήφος στη ΧΑ για να ξαναχτίσουμε Παρθενώνες με τους μετανάστες δούλους στο γιαπί, ψήφος για να στήσουμε μια Eurovision του λαϊκού τραγουδιού στο Βόλο, κοκ.


Και χωρίς τα παραπάνω να συνδέονται με άλλον τρόπο, υπόγεια όλα με απογοήτευσαν εξίσου, γιατί είδα ότι ακόμη και σήμερα, μετά από όσα έχουμε θεωρητικά διδαχτεί από τον Αρμαγεδδώνα της οικονομικής κρίσης, ο πεινασμένος δεν ονειρεύεται μια τίμια δουλειά που θα του φέρει το καρβέλι μετά από δίκαιο μόχθο. Ονειρεύεται κατευθείαν το καρβέλι, με σουσάμι, να το ταΐζει μαζί με σολομό και σαμπάνια ροζέ σε ένα ξανθό μοντέλο ξαπλωμένο με μονοκίνι στο deck μιας τεράστιας θαλαμηγού. Ονειρεύεται λίγο πολύ να ήταν ο Ψινάκης. Και ψηφίζει ανάλογα.

9

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Ανθρωποι σαν τον Ψινακη που πολιτευονται με το Λαος, που ειναι ...εναντιον του ως ατομο.....δειχνει το ποιόν του.....θα πουλαγε τα παντα και τους παντες για ο,τιδηποτε.....δεν το λες και καλο...Να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους πια...
τι σχέση έχει ο χαρακτήρας του με το αν είναι ικανός να είναι δήμαρχος? Είναι απενοχοποιημένος, ειλικρινής, καθαρός και δεν έχει να κρύψει τίποτα. Τουλάχιστον αυτός δεν θα κλέψει τον δήμο όπως άλλοι ενάρετοι δήμαρχοι που ήταν με τον σταυρό στο χέρι...έλεος!Εμένα αυτό που δεν μου αρέσει είναι η προώθηση του Ψινάκη από τα media και lifestyle εκπομπές (αυτές οι εκπομπές βγάζουν πολιτικούς, το έχουμε δει αυτό πολλάκις).Και να μην ξεχνάμε την αποτυχημένη θητεία του Ψινάκη στον δήμο Αθηναίων. Ελπίζω στον Μαραθώνα να κάνει έργο μιας και είναι η περιοχή που κατοικεί και γνωρίζει τα προβλήματα. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να έχεις δήμαρχο τον Ψινάκη :P
Ο Ψινάκης είναι επιτυχημένος, δεν είναι και Μπέος ή χρυσαυγίτης, είναι χορτασμένος και δεν θα κλέψει και θα είναι μια ευχάριστη νότα. Πόσο χαμηλά έχουν πέσει οι πολιτικές προσδοκίες σ' αυτή τη χώρα που κάποτε γέννησε τη πολιτική. Εντάξει ωραίος τυπάκος ο Ψινάκης κι επιτυχημένος στη φούσκα του σελέμπριτι αλλά Δήμαρχος;Και βέβαια το χειρότερο θα είναι να με διαψεύσει και να αποδειχτεί καλύτερος από "επαγγελματίες" πολιτικούς. Το χειρότερο όχι γι αυτόν βέβαια, αλλά για το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας...
Μην κρίνετε πριν δείτε τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος. Και πάνω απ' όλα μην τον συγκρίνετε με τον υπόδικο Μπέο και την ηλιθιότητα των ψηφοφόρων της Χ.Α. Θέλεις μορφωμένους και επιτυχημένους ανθρώπους στην πολιτική; Ε ο Ψινάκης είναι και τα δυο. Στο αντικείμενο του, όποιο και να είναι αυτό, είναι πολύ επιτυχημένος. Όσο για το μυαλό του, σε πουλάει και σ' αγοράζει πριν καν το πάρεις χαμπάρι. Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα θα φέρει στον δήμο, κάνεις δεν μπορεί να ξέρει, αλλά εγώ τουλάχιστον, τους χορτασμένους ανθρώπους, δεν τους φοβάμαι, από άποψης ρεμούλας τουλαχιστον
Ο Γκλέτσος εξελέγη για 2η φορά δήμαρχος και με ποσοστό 68,5 τοις εκατό. Νομίζω οτι τον αδικούμε. Σε μια μικρή κοινωνία όπως η Στυλίδα και ενώ έχει προηγηθεί μια 5ετία Γκλέτσου, δεν ξαναψηφίζεις Γκλετσο μόνο και μόνο για δημοσιότητα αν πράγματι δεν έχει κάνει έργο για τον δήμο του και μάλιστα με τέτοιο ποσοστό. Έχω κάπου λάθος;Όσο για το θέμα Ψινάκη, όλα στη πράξη θα φανούν. Ούτε υπόδικος είναι, ούτε έστηνε ποδοσφαιρικά ματς, ούτε ήταν υπάλληλος της πιο διεφθαρμένης ΠΑΕ στην ελληνική ιστορία που συνδέθηκε και με πολιτική διαφθορά.
Θα περιμένω να δω. Οι σοβαροί υποψήφιοι που λέτε συνήθως "δημαρχούν" δίνοντας απευθείας αναθέσεις, φωτογραφικούς διαγωνισμούς και πλαστές άδειες.Οι δηλώσεις και το πρόγραμμα του Ψινάκη δε με ενθουσίασαν. Φοβάμαι ότι θα "κάψει" πολλά ατού της περιοχής (πχ αρχ. χώροι) για να φτιάξει σελεμπριτοτουριστομαγνήτες και ότι οι πλαστές άδειες θα πάνε και θα έρχονται.Αν δε δω όμως, δε μπορώ να μιλήσω. Σίγουρα δεν είναι χειρότερος από κάτι σοβαρούς με σηκωμένα μανίκια που τώρα είναι φυλακή (ή στο Βόλο).