Πλακιώτης Μανχατανάς

Facebook Twitter
0

Η Αβανγκάρντ του Γέλιου

Ωραία μέρα, ναι, ιδανική μέρα για μπανανόψαρα, καθώς έλεγε ο μέγας σιωπηλός Ντέιβιντ Σάλιντζερ. Και να που γίνεται ακόμα πιο ωραία. Μου τηλεφωνεί ο Αβανγκάρντ Man in Black, ο παλιόφιλος Μιχαήλ Μήτρας, μιλάμε για την εκδήλωση που έγινε στον Ιανό προς τιμήν αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας που έγραψε ποιήματα συνταρακτικά («Η Ομορφιά θα είναι συνταρακτική, ή τίποτα», επέμενε ο Ανδρέας Μπρετόν), δοκίμια διεισδυτικά, κριτικές οξυδερκέστατες για έργα τέχνης, που αλληλογράφησε τόσο με τον Μισέλ Ράπτη, τον αείμνηστο Πάμπλο, όσο και με τον Γιώργο Θεοτοκά, που κηρύχθηκε «ανυπότακτος από τα στρατολογικά γραφεία της πνευματικής μας ζωής», σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη, και που αγαπήθηκε έως μανίας από την αυτοσχέδια και αυτοδίδακτη αναντάμ-παπαντάμ γενιά μας. Μιλάμε, φυσικά, για τον Νικόλαο Κάλας.


Και αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Μιχαήλ, να που μου τηλεφωνεί η μικρή ανοχύρωτη, μα και ανοξείδωτη, Ρόμυ και μου θυμίζει και αυτή τον Κάλας. «Και μην ξεχνάς ότι φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννησή του! Να το γιορτάσουμε!» συμπληρώνει η Ρόμυ που, μεταξύ άλλων, είναι και δεινή φιλόλογος και της ποιήσεως λάτρις. «Φίνα, φίλη! Φιλιά!» φωνάζω και ειδοποιώ τον αναπόφευκτο Καπετάν Φασαρία να αναλάβει οργανωτής και τελετάρχης των εορταστικών εκδηλώσεων.


Ο καθείς και ο τρόπος του. Αποφασίζουμε να συναχθούμε σε κάποιο καφενείο, στου Ζωγράφου, που λέγεται «Η Δόξα». Εκεί συχνάζει και ένας εκ των καλυτέρων μεταφραστών καθώς και εξόχως λεπταίσθητος διηγηματογράφος, και ωραίος τύπος συν τοις άλλοις. Συμμετέχει στην πρώτη εορταστική μας σύναξη, βουβός, συνοφρωμένος και προσηλωμένος στο χαρτοπαίγνιο. Είναι κι αυτός ένας λίαν αποδεκτός τρόπος να τιμήσεις κάποιον σαν τον Κάλας. Εμείς αρχίζουμε να παίζουμε «Φαρενάιτ 451». «Ποιοι έχουν γράψει βιβλία για τον Κάλας στην Ελλάδα; Και ποια;» ρωτάει ο Σταύρος Καπλανίδης που ολοκληρώνει οσονούπω το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του για τον Βακαλόπουλο, το «Play it again, Χρήστο». «Πανεύκολο», σπεύδει ν' απαντήσει η Ρόμυ. «Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, το Ά-νοστον Ήμαρ, Άγρα, 1997, και ο Γιώργος Γιάνναρης, το Η ελληνική πρωτοπορία: Νικόλας Κάλας & Θόδωρος Ντόρρος, Γαβριηλίδης, 2005. Βάλτε κάνα δύσκολο». «Σε ποιο ποίημα, ποιας συλλογής προβαίνει σε παρηχήσεις του φι;» ρωτάει ο Φαφαφασαρίας. «Μμμ!», κάνει η Ρόμυ. «Σελίς 99, από την Οδό Νικήτα Ράντου: 'Φαίδρα, φαιδρή μου Φαιδρούλα', εκδόσεις Ίκαρος, 1977». «Ποιος ο αγαπημένος σας στίχος του Κάλας;» είναι η σειρά του ποιητού Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου να ρωτήσει την ομήγυρη. «Στον κήπο των δακρύων/ περπατά η Ελένη Π.», απαντάει νοσταλγικά ο ταπεινός σας ανταποκριτής από τις κατακόμβες της επίσημης πραγματικότητας.


Σχολιάζουμε κατόπιν το ποίημα «Ασπασία Γλυκοφιλούσα» και ιδίως τον αποσβολωτικό στίχο «Ο Μπακλαβάς είναι γλυκύτερος από τον θάνατο» και υιοθετούμε ομοφώνως και διά βοής την πρόταση του Καπλανίδη να μετονομαστεί η Πλατεία Αγίου Ανδρέα, στη Λαμπρινή, σε Πλατεία Νικολάου Κάλας, έτσι όμορφη που είναι, με τον βραβευμένο παιγνιότοπό της, τα σουβλατζίδικα και τα ουζερί της. Επιπροσθέτως, όπως λέει μια καλή μας φίλη, αποφασίζουμε, επίσης διά βοής, την μετονομασία του καφενείου «Η Δόξα» σε «Εστίες Πυρκαγιάς», προς τιμήν του Κάλας και του βιβλίου του αυτού, που μετέφρασε η Γιάννα Σαββίδου και ηρωικώς εξέδωσε ο οίκος Gutenberg, το 1997. Περαιτέρω, δίνουμε τον Νέο Όρκο του Σφαιριστηρίου, σύμφωνα με τον οποίο θα στηθεί αδριάντας του Κάλας στην τέως Πλατεία Κάνιγγος και νυν Πλατεία Καρόλου Μπωντλαίρ. Είναι γεγονός ότι δυο, τρεις καλοδιαλεγμένες αποφάσεις την ημέρα τον ζόφο τον γκαντέμη κάνουν πέρα. Άλλωστε πάντα αξίζει τον κόπο να συμβάλλεις στον εξωραϊσμό της αγαπημένης σου πόλης!


Η μικρή Ρόμυ μάς αραδιάζει και τα άλλα βιβλία του Κάλας που κυκλοφορούν εν Ελλάδι: Κείμενα Ποιητικής και Αισθητικής, Πλέθρον, 1982~ Γραφή και Φως, Ίκαρος, 1983~ Η Τέχνη την Εποχή της Διακύβευσης, μτφρ. Ανδρέας Παππάς, Άγρα, 1997~ Αλληλογραφία με τον Θεοτοκά, Πρόσπερος, 1989~ Αλληλογραφία με τον Μιχάλη Ράπτη, Άγρα, 2002~ Δεκαέξι Γαλλικά Ποιήματα & Αλληλογραφία με τον Ουίλιαμ Κάρλος Ουίλιαμς, μτφρ. Σπήλιος Αργυρόπουλος & Βασιλική Κολοκοτρώνη, Ύψιλον, 2002, και μας θυμίζει το τόμο του «Μανδραγόρα» με τα Πρακτικά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Κάλας.


Απροσδοκήτως ο εξαίρετος μεταφραστής και διηγηματογράφος αφήνει το χαρτοπαίγνιο, υψώνει το ποτήρι και απαγγέλλει με την ανεπανάληπτη βαθιά φωνή του: «Τριάντα τρία χρόνια κι ύστερα επέστρεψεν η εν ηχώ μάχη: 'Δεν μ' αναγνωρίζεις; Είμαι Πλακιώτης Μανχατανάς,/ και βροντοφωνούνε μέσα μου/ της ταραγμένης σου ψυχής φλογερά οράματα'».


Ωραία κύλησεν η μέρα! Ωραία και εποικοδομητική, αν μη τι άλλο, ήταν η πρώτη εορταστική μας εκδήλωση για τον υπέροχο Νικόλαο Κάλας!

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ