Ολική Επαναφορά / Μυσταγωγία με τους Φίλους, Ι

Facebook Twitter
0

Μυσταγωγία με τους Φίλους, Ι

Faire arriver les aventures  

Ο Ξαβιέ ντε Μαιστρ είχε γράψει τα περιλάλητα Ταξίδια στο Δωμάτιό μου. Συμβαίνει ενίοτε το On the Road τού Κέρουακ, όλα εκείνα τα μίλια που διένυσε, να τα ξαναζείς μέσα στο σπίτι σου, στα καμιά εκατοστή τετραγωνικά σου. Έτσι, η περιπλάνηση ήταν σχεδόν επιτόπια και, κυρίως, νοερή. Τα πάθη ωστόσο, πάντα παρόντα. Συναχτήκαμε, λοιπόν, όλη η παλιοπαρέα για να τιμήσουμε μιαν επέτειο, δική μας, της γενιάς μας επέτειο. Πριν από κοντά σαράντα χρόνια ο κόσμος (μας) είχε και πάλι χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, Το ’χει αυτό το πικάντικο κουσούρι η Ανθρωπότης, να διχάζεται. Ευτυχώς είναι σημαντικές οι αιτίες, κι έτσι δεν μας κατατρύχουν οι Ερινύες. Φίσερ vs Σπάσκι, πάνω από 64 τετραγωνίδια της σκακιέρας την αυγή της δεκαετίας του 70, δίχασαν τον κόσμο. Λίγο πριν, Beatles κατά Stones, άλλος εμφύλιος κι αυτός! Και Frank Zappa εναντίον Captain   Beefheart, εκεί κλάψαν μανούλες! Και πάνω που είχαμε κηρύξει ανακωχή κι είπαμε να μονιάσουμε, εμφανίζεται, το 1977, ο Αμερικανός Φίλος, η ταινία του Βιμ Βέντερς, και πάει η εκεχειρία περίπατο.

            Οι καβγάδες ήσαν τόσο σφοδροί που λίγο έλειψε να σημειωθούν  αείζωες ρήξεις. Υπέρ του Βιμ ήμασταν οι πιο νέοι και ροκάδες – κατά, όσοι ανήκαν στη Γενιά του Πολυτεχνείου. Κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά, συναντηθήκαμε στα ενδιαιτήματά μου, φάγαμε, ήπιαμε, καβγαδίσαμε και πάλι, καίτοι επρόκειτο για παρωδία καβγά, είπαμε για τα παλιά, θυμηθήκαμε την αγάπη του Χρήστου Βακαλόπουλου και της Φρίντας Λιάππα για την Πατρίτσια Χάισμιθ, τη συγγραφέα του Ripleys Game, του τρίτου μυθιστορήματος με ήρωα τον Τομ Ρίπλεϊ, από το οποίο άντλησε την έμπνευσή του ο Βέντερς, και συμφωνήσαμε ότι ορθά η Χάισμιθ δεν «ωραιοποιεί» και δεν «ηρωοποιεί», ότι η «ανυποψίαστη και απροβλημάτιστη αθωότης δεν είναι αθωότης», ότι «η γλυκιά νοσταλγία δεν είναι εξ ορισμού ποιητική, μπορεί να είναι και άκρως αντιποιητική, αν δεν αναγνωρίζεται ως συνειδητοποιημένη, ενδεχομένως και ειρωνική ανακατασκευή». Ναι, Πατρίτσια, έχεις δίκιο: το Καλό ιδωμένο απολύτως και αντιδιαλεκτικά παύει να είναι προϊόν γόνιμης σύγκρουσης, προϊόν μάχης με εξίσου υπαρκτές,αντίρροπες δυνάμεις! Παύει να είναι δύσκολο, άρα παύει να είναι κέρδος! Και για τη ζωή και για τη λογοτεχνία.

            Κι ύστερα, και πάλι φιλιωμένοι, ακούγοντας Kinks και John Lennon, αναπολώντας αλλά και στρέφοντας το βλέμμα στο παρόν ξανά, πήραμε να μιλάμε για τα βιβλία ως στέκια. Ναι, τα βιβλία είναι κι αυτά σαν τα μπαρ, γυρνάς ξανά και ξανά σε όσα αγαπάς, επισκέπτεσαι άπαξ και ποτέ ξανά εκείνα που δεν σε μεταφέρουν στη Χώρα των Παθών, εκείνα που δεν σε δελεάζουν, δεν σε φέρνουν σιμά σ’ εσένα και στον άλλον (ω Dada, ω Ένοικε, ω Galaxy, αθάνατα!!!). Κι ακόμα, όπως συμβαίνει και στην μεταμεσονύκτια μπάρα, έτσι και με τα βιβλία ενθαρρρύνονται οι συνειρμοί, το ένα βιβλίο σε οδηγεί στο άλλο, οι συνδυασμοί τους, μια παράγραφος από το ένα, μια εικόνα από το άλλο, μια λέξη μονάχα από ένα τρίτο, γίνονται αυτοσχέδια περιδέραια, δαντέλλες, καμιά φορά εκρηκτικές αναμείξεις χρωμάτων και σχεδίων όπως στους πίνακες του Τζάκσον Πόλλοκ.

            Σαν έφυγαν οι παλιοί αντίπαλοι και νυν φίλοι, απόμεινα γλυκά μόνος, με τη γάτα μου, την Tristeza, και μια φίλη μου που συμμερίζεται το πάθος μου γι’ αυτά τα λατρεμένα αιλουροειδή. Πίνοντας τα ακροτελεύτια ιρλανδέζικα, κουβεντιάσαμε για την «γατομανία» της Χάισμιθ, αλλά και του Ρέιμοντ Τσάντλερ, του Έρνεστ «Πάπα» Χέμινγουεϊ, του Τ. Σ. Έλιοτ, και τόσων άλλων συγγραφέων και ποιητών. Όλοι τους φωτογραφίστηκαν με τις αγαπημένες γάτες τους, ο Τσάντλερ τη δική του την είχε βαφτίσει «Γραμματέα» γιατί ανέβαινε και κουλουριαζόταν στα δακτυλόγραφά του, η Πατρίτσια και ο Έλιοτ έγραψαν για τα πανέμορφα αυτά ζωντανά.

            Μια στιγμή, έχω το βιβλίο της Χάισμιθ στην τσάντα μου, είπε η Αλίκη. Το βρήκε, το άνοιξε, μου διάβασε ένα ποίημα, το «Γατάκι»: «Ό,τι υπάρχει μες στον κόσμο/ Πλάστηκε για παίζω εγώ./ Τα αλογάκια της Παναγίας, τα πόδια της καρέκλας,/ οι στάμπες στα υφάσματα/ Οι σκιές που τρέχουν, οι χνουδόμπαλες/ κι η ουρά μου ακόμα./ Τόσες γωνίες, τόσες πόρτες που μου γνέφουν μισάνοιχτες/ Η από κάτω μεριά των πραγμάτων/ ένας δικός μου ουρανός να τον παρατηρώ/ Τόσα μέρη για τρεχάλα, με πιάνει τρέλα/ Θέλω να βρίσκομαι παντού μέσα σε μια στιγμή./ Μετά, κουράζομαι».

            Σου μοιάζει, είπα στην Αλίκη.

            Σου μοιάζει, είπε η Αλίκη.

            Έξω πήρε να χαράζει.

 

Συνεχίζεται. Την επόμενη Δευτέρα (02/06/2014): Μυσταγωγία με τους Φίλους, ΙΙ

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ