Γεια σας  και συγχαρητήρια για την στήλη σας.


Με λένε Ελένη, είμαι 26 χρονών και είμαι σε μια σχέση τριών χρόνων με ένα συνομήλικο μου παιδί. Αυτήν την στιγμή βρίσκομαι σε διακοπές σε ένα ελληνικό νησί χωρίς τον  φίλο μου.  Έχω έρθει με μια παρέα πολύ καλών μου φίλων. Οι φίλοι μου συνάντησαν κάποιους γνωστούς τους εδώ και έτσι έχουμε γίνει μια πιο μεγάλη παρέα. Σε αυτήν την παρέα, των καινούριων ατόμων, γνώρισα μια κοπέλα την οποία συμπάθησα αμέσως. Βρήκαμε πάρα πολλά κοινά, στην μουσική, στις ταινίες που μας άρεσαν αλλά και στον τρόπο που βλέπαμε τον κόσμο γενικά. Είναι σαν να γνώρισα το alter ego μου κατά κάποιο τρόπο. Μιλούσαμε συνέχεια, μέχρι το πρωί, για τους πάντες και τα πάντα, και ξαφνικά αρχίσαμε να νοιώθουμε την ανάγκη να απομονωνόμαστε από την υπόλοιπη παρέα. Θέλαμε να πηγαίνουμε για μπάνιο μόνες μας και να περνάμε περισσότερη ώρα οι δυο μας. Σιγά σιγά άρχισα να παρατηρώ σε αυτήν την κοπέλα πράγματα που δεν περίμενα ότι θα πρόσεχα ποτέ σε μια γυναίκα. Ήμασταν ξαπλωμένες στην παραλία και έπιανα τον εαυτό μου να κοιτάω επίμονα τον αστράγαλό της με το βραχιολάκι μου φορούσε,  τον λαιμό της, το πώς έπεφταν τα μακριά της μαλλιά γύρω από το πρόσωπό της, τον αφαλό της… Επίσης έπιασα τον εαυτό μου να νοιώθει έναν ερεθισμό καθώς την παρατηρούσα. Αυτό το συναίσθημα με γέμιζε χαρά και φόβο την ίδια στιγμή. Ήταν κάτι που δεν είχα ξανανιώσει αλλά για κάποιο λόγο μου φαινόταν κάτι πολύτιμο ... Από την άλλη, τι σήμαινε το ότι ξαφνικά ένοιωθα όλα αυτά; Μια ζωή θυμάμαι τον εαυτό μου να μου αρέσουν οι άντρες. Στην σχέση μου είμαι πολύ καλά, αλλά τώρα που γνώρισα αυτήν την κοπέλα είναι λες και έλειπε κάτι από την ζωή μου τόσο καιρό.

Η ιστορία δεν τελειώνει όμως εκεί. Προχθές πήγαμε μαζί για μπάνιο πάλι, και κάποια στιγμή είχε αδειάσει η παραλία και είχαμε μείνει μόνες μας. Ο ήλιος έπεφτε… Καθώς αρχίσαμε να ετοιμαζόμαστε για να φύγουμε, κοιτούσαμε η μια την άλλη πολύ έντονα και τελείως αυθόρμητα φιληθήκαμε. Και δεν σταματήσαμε εκεί… Είχαμε μια πολύ όμορφη εμπειρία μαζί. Ήταν και γι’ αυτήν η πρώτη φορά που πήγαινε με γυναίκα. Μάλιστα είναι και αυτή σε σχέση με κάποιον ο οποίος θα έρθει εδώ σε λίγες μέρες. Είμαι πολύ μπερδεμένη.

Πρώτον, με φοβίζουν αυτά τα πρωτόγνωρα συναισθήματα. Από την άλλη για πρώτη φορά νοιώθω τόσο πλήρης με κάποιον άλλον. Δεν θέλω να τελειώσει αυτό το συναίσθημα… Θέλω να μείνουμε οι δυο μας για πάντα εδώ μακριά από όλους και από όλα. Μακριά από την πραγματικότητα η οποία θα μας καλέσει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες  αυτού που γίνεται μεταξύ μας. Νοιώθω ότι έχω απατήσει το αγόρι μου και δεν ξέρω αν θέλω να είμαι μαζί του πια. Έχουν ανατραπεί όλα. Μετά, αν κάνω σχέση με αυτήν την κοπέλα σημαίνει ότι είμαι λεσβία; Μου φαίνεται περίεργο να αποκαλώ τον εαυτό μου έτσι. Πως θα το πω στους φίλους μου και την οικογένειά μου; Δεν το ξέρει κανείς. Είναι άραγε κάτι παροδικό ή μήπως ανακάλυψα αυτό που πραγματικά θέλω; Κάπως έτσι αισθάνεται και η άλλη κοπέλα. Αυτό μας δένει ακόμα πιο πολύ. Και με κάνει να την θέλω πιο πολύ… Οι μέρες των διακοπών μου τελειώνουν και δεν θέλω να την αποχωριστώ ούτε να τελειώσει αυτό που έχουμε μεταξύ μας…

Περιμένω την γνώμη σας...

 


 

 

«Η θάλασσα έχει όρια, οι βαθιές όμως επιθυμίες δεν έχουν.»  Γουίλιαμ Σαίξπηρ

 


Η γνώμη μου στην προκειμένη περίπτωση πραγματικά νομίζω ότι δεν έχει καμία θέση. Και το λέω αυτό γιατί στα θέματα του έρωτα και μάλιστα όσο ο έρωτας υφίσταται, οι άνθρωποι έχουν πάντα μια τάση να αψηφούν τον γύρω κόσμο και να απορροφώνται από αυτό που τους συμβαίνει. Επίσης, δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες όπως έχω αναφέρει και άλλη φορά στον έρωτα και στην σεξουαλικότητα. Η σεξουαλική μας ταυτότητα δεν χρειάζεται να είναι κάτι που μας φοριέται σαν μια τεράστια ταμπέλα γύρω από το λαιμό μας που θα μας βαραίνει μια ζωή.


Από όσα περιγράφετε φαίνεται ότι ζείτε κάτι πρωτόγνωρο, ενδιαφέρον και διεγερτικό.. Καταλαβαίνω ότι σας έχει μπερδέψει και ότι σας έχει αναστατώσει. Σας κάνει να αμφισβητείτε τον εαυτό σας. Αυτό που δεν φαίνεται να αμφισβητείτε για την ώρα όμως είναι τα συναισθήματα που βιώνετε αυτήν την στιγμή. Και με αυτά θα πρέπει να πορευτείτε για την ώρα. Ό, τι και αν σημαίνουν.  Ίσως να ψάχνετε απαντήσεις για το τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για σας , σεξουαλικά, ερωτικά, κοινωνικά. Αυτό είναι κάτι που θα το βρείτε πιθανόν στην πορεία. Δεν υπάρχει μια απάντηση για όλους. Ίσως αυτή η επιθυμία να ενυπήρχε μέσα σας  από πάντα και να την καταστέλλατε με διάφορους τρόπους. Μπορεί να μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον που κάτι τέτοιο θεωρούταν απαγορευτικό.  Μπορεί να φοβόσασταν να το δείτε. Σημασία έχει ότι το βλέπετε τώρα.  Μάλλον επιτρέψατε στον εαυτό σας να το δει τώρα. Και αυτό δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι κακό για σας. Θα μπορούσε να σημαίνει και μια ψυχική μετακίνησή σας.

 

Αν δεν αφεθείτε και δεν το ζήσετε όμως δεν θα σας είναι εύκολο να απαντήσετε σε τίποτα από όλα αυτά. Οι συνέπειες πάντα υπάρχουν. Κάθε απόφαση που παίρνουμε ή κάθε κίνηση μπορεί να έχει συνέπειες όλων των ειδών. Ψυχολογικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, προσωπικές. Όμως το να μπορούμε να αποφασίζουμε για το τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε δεν πιστεύετε ότι  είναι μέρος της ψυχολογικής μας εξέλιξης και ωρίμανσης;

 

 

 

 

 

................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

Κατερίνα γεια σου,


Με λένε Χριστίνα, είμαι 29 χρονών και μόλις χώρισα από μια πολύχρονη σχέση. Ίσως ήταν η μεγαλύτερη που είχα κάνει στην ζωή μου. Ήταν ένας έρωτας έντονος αλλά που με ταλαιπώρησε κιόλας πάρα πολύ. Ίσως με ταλαιπώρησε γιατί ήταν έντονος. Ενώ υπήρχαν σημάδια μέσα στα χρόνια ότι έπρεπε να χωρίσω εγώ έμενα μαζί του γιατί και μόνο στη σκέψη ότι θα χώριζα ένοιωθα ότι θα χανόταν η γη κάτω από τα πόδια μου. Μετά από πολλούς τσακωμούς και εντάσεις, βρήκα τη δύναμη να χωρίσω. Κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν μου έκανε καλό ούτε στην αυτοπεποίθηση μου ούτε στην ψυχολογία μου γενικότερα για πολλούς λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσω εδώ. Το θέμα είναι ότι τα κατάφερα. Νοιώθω ένα μεγάλο κενό αλλά και ένα μεγάλο βάρος να έφυγε από πάνω μου την ίδια στιγμή.


Για να μην τα πολυλογώ, φέτος το καλοκαίρι είχαμε κανονίσει να πάμε μαζί στην Φολέγανδρο. Είχαμε κλείσει τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία. Δεν πήγαινε άλλο όμως, δεν άντεχα στην σκέψη ότι θα περνούσα άλλο ένα καλοκαίρι να νοιώθω ότι αναλώνομαι σε μια σχέση που με ταλαιπωρεί τόσο. Και έτσι πήρα αυτήν την απόφαση. Καθώς τα είχα κλείσει και πληρώσει όλα εγώ, αποφάσισα να πάω διακοπές μόνη μου και να προσπαθήσω να χαλαρώσω και να σκεφτώ. Νοιώθω ότι μου άξιζε κάτι τέτοιο. Να είμαι μόνη μου και ελεύθερη, να νοιώσω πάλι δυνατή. Έχω έρθει εδώ και μια εβδομάδα και πραγματικά είμαι άλλος άνθρωπος. Βέβαια τα βράδια βγαίνω και πίνω μόνη μου… Μου την έχουν πέσει διάφοροι αλλά δεν έδινα σημασία.

 

Μέχρι που με προσέγγισε κάποιος που δεν μπορούσα να αγνοήσω. Είναι ίσως ο πιο όμορφος άντρας που έχω δει. Και γοητευτικός. Και πέντε χρόνια μικρότερός μου. Και φαίνεται ότι με θέλει. Τουλάχιστον σεξουαλικά. Περνάμε ώρες στο κρεβάτι και κάνουμε σεξ όλη την ώρα. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα χέρια μας ο ένας από τον άλλον. Είναι ίσως το καλύτερο σεξ που έχω κάνει στην ζωή μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν μιλάμε και πολύ. Καταλαβαίνω ότι πιθανόν να έχουμε πράγματα να πούμε και ότι ίσως να ταιριάζουμε και σαν άνθρωποι, αλλά πρώτη θέση έχει το σεξ. Το καυτό και παθιασμένο σεξ. Νομίζω ότι έχω αρχίσει και τον ερωτεύομαι. Δεν θέλω να τον αποχωρίζομαι και όταν είμαι μόνη μου τον σκέφτομαι συνέχεια. Μου έρχονται συνέχεια στο μυαλό οι ερωτικές σκηνές ανάμεσά μας και τις ξαναπαίζω σαν ταινία. Νοιώθω ένα σφίξιμο στην καρδιά και στο στομάχι. Φοβάμαι ότι γι ’αυτόν είμαι μόνο μια σεξουαλική εμπειρία και τίποτα παραπάνω.

 

Φαίνεται να είναι από αυτούς τους άντρες που πάνε με πολλές γυναίκες και που φλερτάρουν πολύ, αλλά που δεν κοκορεύονται για αυτό. Και αυτό του το στοιχείο είναι που τον κάνει ακόμα πιο επιθυμητό για μένα. Τι να κάνω; Να πάρω τις αναμνήσεις μου μαζί μου στην Αθήνα και να τον ξεχάσω η να δω αν θα μπορούσε να σημαίνει κάτι παραπάνω όλο αυτό που ζω μαζί του;

 

 

 

Μόλις χωρίσατε. Από μια σχέση που σας ταλαιπώρησε. Είσαστε μόνη σας. Σε ένα υπέροχο νησί.  Είναι καλοκαίρι. Γνωρίσατε έναν κούκλο. Που σας θέλει.  Και με ρωτάτε τι θα κάνετε;

 

Νομίζω ότι από τα στοιχεία που μου δίνετε απαντάτε μόνη σας στην ερώτησή σας. Απολαύστε το όπως το έχετε απολαύσει ως τώρα.  Έτσι και αλλιώς νοιώθετε ότι το αξίζετε.

 

Θα μπορούσατε απλά να σκεφτείτε λίγο εάν μετά από μια τέτοια σχέση, πολλών χρόνων και με πολλά ‘μπαγκάζια’ πάτε να πέσετε με τα μούτρα σε μια άλλη κατάσταση που ενδεχομένως να μπορεί να σας αφήσει πάλι μόνη και πληγωμένη. Αναλογιστείτε μήπως δεν αφήνετε πραγματικά τον εαυτό σας να είναι μόνος και δυνατός, όπως είπατε και η ίδια. Εκεί που πήγατε να δώσετε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας  μήπως πάτε να το αναιρέσετε αυτό;  Ίσως να σας είναι δύσκολο να το αντέξετε, ή να μην γνωρίζετε πραγματικά το πώς. Ακόμα και αυτό θα ήταν θεμιτό, δεν λέω αν είναι καλό ή κακό, είναι ανθρώπινο, αλλά ίσως θα ήταν βοηθητικό, αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, να το αναγνωρίσετε και να το ονοματίσετε.  Επίσης αναρωτηθείτε μήπως πάτε να επαναλάβετε κάτι. Δεν υπονοώ ότι ο άνθρωπος ή η κατάσταση είναι  η  ίδια, αλλά ότι ίσως ψυχικά δεν μπορείτε να διαφύγετε από την επανάληψη του να βιώνετε καταστάσεις στις οποίες δεν νοιώθετε ότι σας εκτιμούν για όλα αυτά που είστε.

 

Προφανώς δεν μπορώ να προβλέψω πως θα εξελιχθεί αυτή η σχέση που αναπτύξατε. Προσπαθήσετε να ξεκαθαρίσετε αν είστε διατεθιμένη να το ρισκάρετε ή αν αυτά που νοιώθετε είναι πραγματικά ή αντανακλαστικά συναισθήματα και οι απόηχοι απο την προηγούμενή σας σχέση και μετά δείτε πως θα προχωρήσετε.

 


 

 

 

.................................................................................................................

 

 

Μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις, τις σκέψεις σας και ότι άλλο σας απασχολεί στο

katerval@gmail.com

 

Τα γράμματα σας μπορούν να είναι ανώνυμα ή επώνυμα και μπορείτε να διευκρινίζετε αν θέλετε να μπει το όνομά σας ή όχι στο i-Psychology.

 

 

..................................................................................................................

 

Έρωτες το καλοκαίρι

(Η αγαπημένη Λένα Πλάτωνος)

 

 

.................................................................................................................