Ποιο είναι το επόμενο βήμα ενός start up;

Ποιο είναι το επόμενο βήμα ενός start up; Facebook Twitter
0

O πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, μιλάει στο LiFO.gr για την ελληνική επιχειρηματικότητα, εξηγεί τον όρο scale up και παρουσιάζει όλα όσα θα δούμε στην «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης».

Στις 31/3, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα διοργανώσει στους χώρους της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών την «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» με θέμα «Scale Up: Ποιο είναι το επόμενο βήμα ενός start up;». Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται συζητήσεις, ομιλίες με διακεκριμένους προσκεκλημένους από τον χώρο των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, βιωματικά εργαστήρια κ.ά. Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτή την ιδιαίτερη ημερίδα, ζητήσαμε από τον κ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο να μας λύσει κάποιες απορίες.

 

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι το Scale Up;

Το «scale up» είναι η έννοια της ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Όλοι μας βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια τα start ups πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα, αλλά το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι: τα start ups αυτά είναι και βιώσιμα; Προχωρούν σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης, στο επόμενο βήμα ή κάποια παραμένουν στάσιμα και άλλα κλείνουν; Το πιο δύσκολο στάδιο από την έναρξη μιας νεοφυούς επιχείρησης (startup) είναι ακριβώς αυτό, το Scale up, τα επόμενα βήματα δηλαδή που ωριμάζουν το ξεκίνημα της. Στην «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» και αναφορικά με το Scale Up των επιχειρήσεων, θα τεθεί το ερώτημα πώς νεοσύστατες εταιρείες μπορούν να εξελιχθούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις και πώς μπορούν να δημιουργήσουν αξία τόσο για τις ίδιες, όσο και για την τοπική κοινωνία.


Παρότι το οικοσύστημα των start up στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, διαπιστώνεται ένα χάσμα μεταξύ αρχικής ιδέας, υλοποίησης και βιωσιμότητας. Το ποσοστό αποτυχίας τους στην Ελλάδα είναι υψηλότερο σε σχέση με το εξωτερικό. Σίγουρα η δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, αλλά με ποιον τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η επόμενη μέρα;

Εξ’ ορισμού η επιχειρηματικότητα είναι ρίσκο, προσωπικό και οικονομικό. Εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει εγγύηση. Αυτό όμως που είναι εφικτό για μία νεοφυή επιχείρηση είναι να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς και επιχειρηματικό σχέδιο και, δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας,  τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της να ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα. Το επιχειρηματικό πλαίσιο φυσικά σε κάθε χώρα διαφέρει. Έχουμε προσκαλέσει ανθρώπους όπως η Μαρία Βλάχου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fereikos, ή ο Μάρκος Βερέμης Διευθύνων Σύμβουλος της Upstream, οι οποίοι θα απαντήσουν σε τέτοια ερωτήματα, αλλά και στο πώς οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν στις εκάστοτε προκλήσεις.

 

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο χώρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το βασικό πρόβλημα είναι η πολιτική αστάθεια που προκαλεί παύση της εμπορικής δραστηριότητας. Είμαστε σε κατάσταση αναμονής. Υπάρχουν όμως χρόνια προβλήματα στην Ελλάδα όπως η γραφειοκρατία, η απουσία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η περιορισμένη στόχευση προς τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, η ενοχοποίηση του επιχειρείν, αλλά κυρίως η νοοτροπία του  να μην ρισκάρουμε. Ο φόβος του λάθους είναι ένα πρόβλημα. Σε άλλες χώρες η αποτυχία θεωρείται σχεδόν απαραίτητο βήμα για την επιτυχία και την ωριμότητα. Αν θέλουμε να δούμε την οικονομία μας να αναπτύσσεται πρέπει να αρχίσουμε να  δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Όπως είναι γνωστό, η επιχειρηματικότητα έχει μια σημαντικά θετική επίδραση στο κατά κεφαλή εισόδημα, στις συνολικές εξαγωγές και αρνητικό αντίκτυπο στην ανεργία. Στην ημερίδα μας θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε δύο ειδικούς, την κα. Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρωτή Υπουργό για την Καταπολέμηση της Ανεργίας και τον κ. Κώστα Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας & Καινοτομίας και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τι θα μας πουν για το πως η κυβέρνηση βλέπει την επιχειρηματικότητα και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα μας.


Τι θα προτείνατε σε κάποιον που έχει μια φρέσκια επιχειρηματική ιδέα και τη δυνατότητα να την πραγματοποιήσει; Να περιμένει μήπως βελτιωθούν οι συνθήκες ή να προσπαθήσει να την υλοποιήσει τώρα;
 Θα πρότεινα να το τολμήσει με την προϋπόθεση να πιστεύει με πάθος στην επιχειρηματική του ιδέα και να έχει κάνει την απαραίτητη προεργασία που χρειάζεται. Καλώς ή κακώς, οι συνθήκες δεν είναι ποτέ και πουθενά ιδανικές. Πολύ περισσότερο στη χώρα μας. Αλλά αν οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρονται διαφοροποιούνται, τότε οι πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημα είναι πιο πολλές. Και όπως ανέφερα νωρίτερα πιστεύω ότι τα λάθη, μια αποτυχία μας δηλαδή, οδηγούν αναπόφευκτα στην επιτυχία. Παλεύουμε με τον εαυτό μας και μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο αποφασιστικοί.


Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών; Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Η «Ημέρα Επιχειρηματικότητας Αλέξανδρος Ωνάσης», είναι μία από τις προγραμματισμένες δράσεις του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, για το 2014-2015. Ο Σύνδεσμός μας έχει ως στόχο να φέρει την ελληνική κοινωνία – και ιδιαίτερα τους νέους – σε επαφή με μια σειρά από πρωτότυπες, καινοτόμες, διαδραστικές πρωτοβουλίες από το χώρο των τεχνών, των επιστημών και της τεχνολογίας, καλύπτοντας 6 διαφορετικούς τομείς: επιστήμη, παιδεία, κοινωνία, επιχειρηματικότητα, τέχνη και αθλητισμό.

Φιλοδοξία μας είναι αυτή η ημερίδα να εξελιχθεί σε θεσμό στον τομέα της επιχειρηματικότητας και να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο αλλά πρωτίστως, να ενθαρρύνει, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν δράση. Στην εκδήλωση συμμετέχουν καταξιωμένοι άνθρωποι από το χώρο των επιχειρήσεων, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία και το πώς ανταποκρίθηκαν εκείνοι στις εκάστοτε προκλήσεις. Οι τρεις βασικές ενότητες της ημερίδας είναι: Εμπνέοντας την Επιχειρηματικότητα -Στηρίζοντας την Επιχειρηματικότητα- Μιλώντας για την Επιχειρηματικότητα (11.00 έως 18.00). Στην πρώτη ενότητα, οι ομιλητές μας θα εξηγήσουν ποια είναι τα επόμενα βήματα που ωριμάζουν το ξεκίνημα μιας νεοφυούς επιχείρησης, στη δεύτερη, αναλύουν το θεσμικό πλαίσιο στον τομέα των επιχειρήσεων, καθώς και τους τρόπους χρηματοδότησης μιας νέας ιδέας. Στην τελευταία ενότητα υπάρχει μία πεντάλεπτη παρουσίαση από κάθε ομιλητή, και στη συνέχεια με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Απόστολο Μαγγηριάδη, γίνεται ένα πάνελ με αντικείμενο συζήτησης το scaling up.

Αμέσως μετά το τέλος των ομιλιών, και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Στέγης, θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια επιχειρηματικότητας, με σκοπό να μεταδώσουν με πολύ πρακτικό τρόπο την τεχνογνωσία και την εμπειρία των εισηγητών πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά ειδικά για τα εργαστήρια απαιτείται προεγγραφή (μέσω της ιστοσελίδας μας στο www.aoen.gr ή μέσω τηλεφωνικής κράτησης στο 210 3713015)λόγω περιορισμένων θέσεων. Ευελπιστούμε να σας δούμε από κοντά και να μας πείτε πως είδατε αυτή μας την προσπάθεια, στην οποία θα πρέπει να αναφέρω ότι μεγάλη είναι όπως πάντα η συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση.

 


Ταυτότητα Εκδήλωσης


Πού: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Πότε: Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, 11:00
Βιωματικά Εργαστήρια: 18:00 -21:00

Διοργανωτής: Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση / Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πληροφορίες: 210 3713011

Δήλωση συμμετοχής στα βιωματικά εργαστήρια: 210 3713015

Είσοδος ελεύθερη

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM