«Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;»

«Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» Facebook Twitter
7
«Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

Δικαστικός αντιπρόσωπος. Ο άρχοντας του εκλογικού κέντρου;

Ναι, έτσι είναι υποτίθεται. Στην πραγματικότητα, εκτελείς περισσότερο τυπικά γραφειοκρατικά καθήκοντα. Ακολουθείς τον γνωστό μπούσουλα (ποιος ψηφίζει και ποιος όχι, ποια είναι έγκυρα και ποια άκυρα κλπ) κι αν σου τύχει κάτι εκτός μπούσουλα, τηλεφωνείς στον δικαστή Έφορο Αντιπροσώπων (στην τοπική Εισαγγελία) και σου λέει τι να κάνεις. Δεν είναι τόσο φανταιζί όσο μοιάζει. Πάντως σίγουρα έχεις την ευθύνη.

Ποιο είναι το νούμερο ένα ζητούμενο για εσάς για να κυλήσει όσο το δυνατόν καλύτερα η εκλογική διαδικασία;

Πέρα από τα βασικά (να έχεις ψηφοδέλτια, να έχεις εφορευτική κλπ) είναι πραγματικά πολύτιμο το να είναι συνεννοήσιμοι και συνεργάσιμοι οι αντιπρόσωποι των κομμάτων. Μπορούν να σε βοηθήσουν ή να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Συνήθως οι αντιπρόσωποι του ΚΚΕ είναι οι πιο σοβαροί και χρήσιμοι, αλλά και οι πιο πεπειραμένοι. Μου έχει τύχει αντιπρόσωπος κόμματος που σχεδόν το πήρε πάνω του, ήμουν και νέος δικηγόρος τότε, και με πήγε τη διαδικασία βήμα-βήμα, με έσωσε κυριολεκτικά. Μου έχουν τύχει και στραβόξυλα που δημιουργούν ένταση, φέρνουν προσκόμματα, τσακώνονται, ενοχλούν τον κόσμο. Εκεί πρέπει να επιβληθείς αλλά χωρίς να φαίνεται ότι προσπαθείς να επιβληθείς. Ακούγεται λίγο σόλοικο αλλά έτσι είναι. Τους χρειάζεσαι εν τέλει.

Μου φτιάχνουν τη διάθεση οι γριές με τις εμμονές. Μου έχουν ζητήσει βεβαίωση ότι ψήφισαν κι όταν την έδωσα μου λέει η γριά «Μα εδώ παιδάκι μου δεν λέει ότι ψήφισα Καραμανλή, να μου το γράψεις».

Τι συμβαίνει αν δεν εμφανιστούν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής; Ισχύει ότι έχετε δυνατότητα για προσωποκράτηση;

Θεωρητικά ισχύουν πολλά. Αλλά μην τρελαθούμε. Στην πράξη, ζητάμε από την αστυνομία να στείλει ένα περιπολικό σπίτι τους. Συνήθως δεν στέλνει γιατί δεν προλαβαίνουν. Αλλά και όταν στέλνει, απλά χτυπάνε το κουδούνι κι αν δεν τους ανοίξεις, φεύγουν. Αν δεν έρθει κανείς, ούτε τακτικός ούτε αναπληρωματικός κάνεις τις εκλογές μόνος σου με τον γραμματέα. Αν έρθει κάποιο μέλος εφορευτικής εντός της ημέρας να ψηφίσει (ενώ δεν εμφανίστηκε 6 το πρωί όπως έπρεπε), του ζητάς να μείνει για την καταμέτρηση και διαλογή. Μου έχει τύχει ένας που σηκώθηκε κι έφυγε. Θεωρητικά, μπορούσα να τηλεφωνήσω στον Έφορο και να ζητήσω να μου τον φέρουν σηκωτό. Αλλά δεν το έκανα, και κανείς δεν το κάνει. Είπαμε, αυτά είναι θεωρητικά, η ζωή είναι αλλιώς.

«Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

Ποιο είναι το πιο κουραστικό σημείο της διαδικασίας;

Για μένα, η ουρά στις 4 το πρωί στην Ευελπίδων για να παραδώσεις το σάκο. Νιώθεις το σώμα σου ξένο, τα νεύρα σου είναι σε κατάσταση παροξυσμού, θες να κοιμηθείς, ψιλοβρωμάς, έχεις κάνει 2 πακέτα τσιγάρα, έχεις πιει 5 καφέδες, είσαι ψιλονηστικός και η Πρόεδρος στο γκισέ κοιτάει τα βιβλία αργά-αργά και η ουρά μπροστά σου δεν τελειώνει. Και σκέφτεσαι ότι αν σου βρει λάθος, θα κάτσεις να τα ξαναγράψεις και θες να βάλεις τα κλάματα.

Τι κάνεις για να περάσει η ώρα;

Παλιά, κουβεντιάζαμε ή είχαμε μαζί κανένα βιβλίο. Στην επαρχία είναι καλύτερα. Στην Κρήτη μας φέρνανε ρακές, μεζέδες κλπ. Σ' ένα χωριό στην Θεσπρωτία μου έφερε μια κυρία φαγητό, από το σπίτι της, σε πιάτο κανονικά, και γλυκό και καφέ ελληνικό μου φτιάξανε κάτι γριές και μου τον είπαν κιόλας. Στην Αθήνα, δεν έχεις τόσο κενό. Μόλις νομίζεις ότι έχει κόψει ο κόσμος πάντα θα έρθει ένα σόι να ψηφίσει. Τα τελευταία χρόνια, με τα κινητά και τα social media, περνάμε την ώρα στο facebook. Όπως όλοι.

«Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

Τι μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση;

Οι παλαβοί. Οι τρελοί. Οι αθάνατες ελληνικές οικογένειες. Οι γριές με τις εμμονές. Μου έχουν ζητήσει βεβαίωση ότι ψήφισαν κι όταν την έδωσα μου λέει η γριά «Μα εδώ παιδάκι μου δεν λέει ότι ψήφισα Καραμανλή, να μου το γράψεις». Μου έχει έρθει τύπος που του φύγανε στο παραβάν και βγάζει το κεφάλι και μου λέει «λερώθηκα, μη μου βγει άκυρο;;;» (ότι αυτό ήταν το πρόβλημα, τύπου). Έχω υπέροχη εμπειρία από τρανς ψηφοφόρο που τα 5 λεπτά που έμεινε στο τμήμα, έλεγε ΤΙΣ ατάκες, πονούσε η κοιλιά μου από τα γέλια. «Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» και να δείχνει τον παππού του ΚΚΕ, μιλάμε για πολύ γέλιο.

Σε ποια περίπτωση έφθασες στα όρια σου;

Με χρυσαυγίτη σε καταμέτρηση. Δεν παλεύονται οι τύποι. Τραμπούκοι. Το να ακυρώσεις ψηφοδέλτιο της ΧΑ (μιλάμε για καραμπινάτα άκυρα, πχ για ένα με υπογραφή και ονοματεπώνυμο γραμμένο πάνω), πρέπει να κάνεις 20 λεπτά καβγά με τον τύπο να γαβγίζει «δεν θα σου περάσει, θα σε τσακίσω αν τολμήσεις» και τέτοια. Όχι ότι ψαρώνεις, αλλά φτάνεις στα όριά σου.

Εκλογές στην Αθήνα ή σε χωριό;

Σε χωριό. Άνετα. Πιο ξεκούραστα, πιο χαλαρά, όλοι ξέρουν τι ψηφίζουν όλοι, όλοι σε περιποιούνται, κοιμάσαι στο σπίτι του προέδρου της Κοινότητας (το έχω κάνει), σου διορίζουν γραμματέα ένα από τα παιδιά του χωριού (δεν δέχονται να φέρεις δικό σου) και μετά σε πάνε και για φαγητό. Άσε που είσαι όλη μέρα με τσιγάρο και καφέδες έξω στον ήλιο γιατί ψηφίζουν όλοι μαζί στις 9 το πρωί και μετά κάθεσαι.

Το φλερτ ευδοκιμούν στα εκλογικά κέντρα;

Μεταξύ δικαστικού αντιπροσώπου και εκλογέων όχι. Οι αντιπρόσωποι των κομμάτων καβλαντίζουν μεταξύ τους καμιά φορά, ιδίως αν είναι νεαρές ηλικίες. Αλλά συνήθως οι συνθήκες είναι πολωτικές και δεν πολυπαίζει.

«Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

Τσακώνονται γενικά οι εκπρόσωποι των κομμάτων;

Ξαναλέω, εξαρτάται πού θα πέσεις. Υπάρχουν κάτι σκυλιά μαύρα, που είναι στην τσίτα για καυγά. Και όχι τόσο για τις ακυρώσεις ψηφοδελτίων, που είναι πες και σοβαρό, αλλά για βλακείες, πχ ποιο ψηφοδέλτιο είναι πάνω-πάνω στον πάκο που δίνουμε και τέτοια. Αλλά η πλειοψηφία για να είμαστε ειλικρινής είναι μια χαρά. Κυρίως αν πηγαίνεις τη συζήτηση σε μη πολιτικά, στα παιδιά τους, στη μπάλα, σε ταινίες, και τέτοια.

Είναι εκδηλωτικός ο κόσμος που ψηφίζει;

Περιέργως, όλο και περισσότερο. Το καλοκαίρι στις δημοτικές-περιφερειακές, πάρα πολλοί μας έκαναν διάλεξη για τους λόγους που ΔΕΝ ήθελαν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο. «Μα δεν θα μπω εγώ στα διλήμματά τους, δεν θέλω κανέναν τους, θέλω να καταγραφεί η αποχή μου». Ό,τι βλακεία ακούνε στην τηλεόραση δηλαδή, λες και αν έχει υψηλή αποχή, ο δήμαρχος θα δημαρχεύσει λιγότερο. Οι πιο εκδηλωτικοί είναι οι ψηφοφόροι κομμάτων που κάνουν ούτως ή άλλως φασαρία (πχ ΑΝΕΛ που σου λένε κάτι χαϊκαλέικα όταν ψηφίζουν) ή κάτι γραφικοί τύπου ΛΑΟΣ που έχουν όλοι αυτοκόλλητα του κόμματος πάνω τους, έρχονται μαρκαρισμένοι.

«Τζινάβει μωρή τούτο το αντιπρόσωπο, τι με κοιτάει έτσι;» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Ελλάδα
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Πολύ πικρία και ενώ φαίνεται ότι το θέμα δεν το γνωρίζει καλά, τί να πω, κρίμα...Αν πας στην επαρχία σου μένουν στο χέρι κάτω από 500 για 4 μέρες ταξίδι, σκότωμα και -για να μην ξεχνιόμαστε- σοβαρή νομική ευθύνη. Γιατί αν δεν είσαι σε μικρό χωριουδάκι και φιλοξενηθείς, που εγώ δεν έτυχα ποτέ, όλο σε πόλεις ήμουνα, πρέπει να κλείσεις και δωμάτιο, για το οποίο δεν προβλέπεται αποζημίωση, καθώς και να φας έξω από Παρασκευή ως και Δευτέρα μεσημέρι ( το Σάββατο το πρωί πρέπει να έχεις παραλάβει τον σάκο άρα κατα κανόνα φτάνεις Παρασκευή, άσε που χρειάζεσαι και τον χρόνο, γιατί πρέπει να κάτσεις σαν τον τρελό όλο το Σάββατο ως τη νύχτα να αντιγράφεις τους καταλόγους), τα δε οδοιπορικά ειναι λιγότερα ή οριακά όσο τα εισιτήρια ή τις βενζίνες σου.Ο γραμματέας αν δεν είναι καλός την έχεις βάψει πρωτίστως ο ίδιος, που θα φοβάσαι να φύγεις και για κατούρημα! Πιστεψέ με δεν παίρνεις φιλαράκια για χαβαλέ στις εκλογές αν δεν είναι γάτες. Αν πας επαρχία δεν έρχονται έτσι κ αλλιώς οι φίλοι σου περκέ δωμάτια, εισιτήρια, 4 μέρες απουσία, μην τα ξαναλέμε.Μιλάμε για πολύ και σχολαστική δουλειά και με μια στις τρεις απο το ξενύχτι και την πίεση να έχει γίνει στο τέλος κάποιο λαθάκι και να το διορθώνεις ως τα ξημερώματα για να μη βρεθεί κανένας κεφάτος και σε απειλεί με εκλογοδικείο. Για τον ίδιο λόγο (μη σε τρέχουνε), πρέπει μέσα στην κούρασή σου να φροντίσεις να τα έχεις καλά με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ακόμα κι αν είναι τσιτωμένοι και βλαμμένοι (συνήθως δεν είναι, αλλά υπάρχουν και τέτοιοι κι αυτοί είναι που μπορεί να σε τρέξουν). Η εφορευτική εννοείται ότι δεν έρχεται. Μια φορά μου ήρθαν δυο, χαχα! Τρελά γλέντια. Τους κράτησα σε βάρδιες, ως το μεσημέρι ο ένας, μετά ο άλλος, και έτσι κάνουμε οι περισσότεροι όταν έχουμε χέρια, ακριβώς γιατί δεν ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρώνονται.Στην Αθήνα θα σώσεις τα έξτρα έξοδα αλλά πραγματικά, ειδικά στις διπλές εκλογές, η δουλειά είναι απίστευτα πολύ. Εκεί κατά τις δέκα έντεκα που είσαι πια κομμάτια, αλλά ακόμα έχεις πολύυυ ψωμί για να τελειώσεις, είναι ένας εφιάλτης :) Παρόλ'αυτά έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εμπειρία, γνωρίζεις κόσμο που δε θα γνώριζες αλλιώς, στο τέλος πέφτουν νευρικά γέλια απ την κούραση και πάντα θα υπάρχουν έστω ένα - δύο σκηνικά απείρου κάλλους που θα έχεις να τα διηγείσαι.... (βλέπε παππούδες)ΥΓ. Πότε δίνανε 3000 ευρώ; Τι είναι αυτά που λες έτσι τσάμπα;
Wise Guy, δεν έχω πρόθεση να σου επιτεθώ ή να σε μειώσω, αλλά να παρουσιάσω και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Η πληρωμή μας αναφέρεται στην Κ.Υ.Α. αριθ. 824/13.1.2015. Ζω και κάνω εκλογές στην επαρχία, πίστεψέ με ΚΑΝΕΙΣ δεν έρχεται. Άσχετος είναι ο γραμματέας που μου είχαν διορίσει και είχε κάνει 2 λάθη κατά τη διάρκεια της ημέρας τα οποία μου είχαν κοστίσει 2 ώρες μέχρι να τα εντοπίσω σε 450 ψηφίσαντες. Τα πρόσωπα που διαλέγουμε, επαναλαμβάνω ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ (επίτρεψέ μου ως δικηγόρος να έχω άποψη εκ των έσω), είναι άνεργοι και όχι δημόσιοι υπάλληλοι όπως Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ότι πρέπει να είναι. Καλή σου μέρα.
Και παίρνουν μέσα σε μια μέρα 1000 ευρώ (διαμαρτύρονταν όταν πριν λίγα χρόνια τα 3.000 έγιναν 1.000) ενώ τα παιδιά της εφορευτικής τρώνε όλη την ημέρα τους για το τίποτα. Να μην πούμε ότι ο δικαστικός παίρνει μαζί του τους κολλητούς του και τσεπώνουν και αυτοί ένα κατοστάρικο. Ας κόψουν από τα λεφτά του δικαστικά και ας δώσουν σε όσους είναι εφορευτική 15,20 ευρω να βγάλουν και κάτι θετικό από αυτήν την μέρα.
Κατ' αρχάς παίρνουμε 630.Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας είναι πολλά για τέσσερις μέρες κι όχι μια (δεδομένο ότι χάνουμε από την δουλειά μας όλη την Παρασκευή λόγω παραλαβής σάκων και Σάββατο λόγω γραψίματος και Δευτέρα γιατί συνήθως γυρνάς ξημερώματα σπίτι σου). Δεύτερον, προτιμάμε οι περισσότεροι άνεργους ανθρώπους για γραμματείς, όλοι έχουμε φίλους ανέργους. Τρίτον, αν ο γραμματέας αν είναι άσχετος θα τελειώσουμε με την διαλογή του χρόνου. Τέταρτον, η εφορευτική ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!!!Κάθε φορά έχω το πολύ έναν φιλότιμο. Κατά την γνώμη μου πρέπει να πληρώνονται. Αυτά, ελπίζω να μην κούρασα.
Έχεις κάποια πηγή για να με πείσεις για το ποσό; Για την Δευτέρα και την Παρασκευή κρατάω μια επιφύλαξη. Αυτό είναι προσωπικό θέμα του καθενός, πολλοί βάζουν τους κολλητούς τους άσχετα από την οικονομική τους κατάσταση. Τι εννοείς άσχετος; Να είναι άγνωστος ή ανίκανος; Γιατί και κάποιος δικός σου μπορεί να είναι ακατάλληλος.Δεν ξέρω τι γίνεται στις μεγαλουπόλεις, στην επαρχία όλοι πηγαίνουν.
Πολύ απλά: Η αποζημίωση ενός δικαστικού αντιπροσώπου (γιατί περί αποζημίωσης πρόκειται, καθώς οι περισσότεροι, όπως πολύ σωστά λέει η natk, απασχολούνται με τις διαδικασίες των εκλογών ήδη από την Παρασκευή οπότε χάνουν από τη δουλειά τους - και τώρα μη μου αντιτάξετε σ'αυτό την αντεπιχειρηματάρα "ε αν θεωρείτε ότι χάνετε από τη δουλειά σας ΜΗ δηλώνετε εξ αρχής για δικαστικοί αντιπρόσωποι", γιατί σ'εμάς τους ΝΕΟΥΣ ειδικά δικηγόρους, υπάρχει μια πολύ ωραία λεξούλα που λέγεται "ταμεία" κι αυτά από κάπου πρέπει να πληρωθούν, και ναι, η αποζημίωση αποτελεί huge relief για πολλούς νέους δικηγόρους) είναι ένα πάγιο χρηματικό ποσό που αυξάνεται ανάλογα με το πού διορίζεται ο καθένας (τα λεγόμενα "οδοιπορικά"). Ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να χρειαστεί όχι μόνο αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ αλλά και πλοίο κι αεροπλάνο για να πάει στον τόπο όπου έχει διοριστεί, και τα έξοδά του αυτά καλύπτουν τα "οδοιπορικά", για να μη μιλήσω για έξοδα διαμονής επί 2-3 διανυκτερεύσεις. Από την άλλη, συνήθως επιλέγουμε εμείς τους γραμματείς μας όχι μόνο για να δώσουμε το κατοστάρικο στον κολλητό ή στον ξάδελφο, αλλά και γιατί ξέρουμε ότι το πρόσωπο που θα επιλέξουμε είναι πρόθυμο να δουλέψει μαζί μας, δεν θα βαρεθεί, είναι προσεκτικό και θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Πού ξέρουμε αν ο γραμματέας που θα μας δώσουν από τον τόπο που θα διοριστούμε θα μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του ή θα είναι συνεργάσιμος; Και όσον αφορά την εφορευτική, τα παράπονά σας στον σωστό αρμόδιο, που λέει κι ο Mikeius. Για το ότι η εφορευτική δεν πληρώνεται, ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ, σταματήστε να μας το τσαμπουνάτε πια. Κι ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι δεν είναι εκεί με τη θέλησή τους κι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν μαζί μας ολόκληρη τη μέρα, συνήθως ό,τι θέλουν να φάνε και να πιουν όλη τη μέρα τους το κερνάμε εμείς και δεν δεχόμαστε αντίρρηση. Αυτά. Τα λέω ωραία; Τα εξηγώ όμορφα;