Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Ελλάδα

Δυο λόγια για τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο - από έναν καθηγητή του

Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός

Δυο λόγια για τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο - από έναν καθηγητή του

Δυο λόγια για τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο από έναν καθηγητή του

 

Λέγομαι Χρήστος Ιωαννίδης. Είμαι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση εδώ και 23 χρόνια και υπεύθυνος του περιοδικού "Schooligans" και του μαθητικού φεστιβάλ "Schoolwave". Γνώρισα τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο για τρία χρόνια (2005-2008). Ήταν μαθητής μου στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης.

 

Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της εμπλοκής του σε ένοπλη ληστεία. Δεν ξέρω τι τον οδήγησε ως εκεί. Θέλω όμως να μιλήσω για τα τρία χρόνια που τον γνώρισα ως μαθητή αλλά και ως εθελοντή στο περιοδικό.

 

Ήταν χαρά μου να έχω μέσα στην τάξη παιδιά σαν τον Αντρέα-Δημήτρη. Ήταν ευαίσθητος, ήταν έξυπνος, ήταν ανήσυχος. Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός. Ίσα-ίσα ήταν πολύ αγαπητός στους συμμαθητές του.

 

Και φυσικά είχε και αυτός θυμό μέσα του, όπως όλα τα αληθινά παιδιά που ανακαλύπτουν στην εφηβεία τους την απάνθρωπη και υποκριτική κοινωνία στην οποία ζούμε. Όχι, δεν ήταν κακός μαθητής, ήταν πολύ καλός. Μπήκε και αυτός στο πανεπιστήμιο, γράφοντας μία από τις εκθέσεις-κονσέρβες που του ζητάει το σύστημα. Οι γονείς του ήταν δύο αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι.

 

Ερχόντουσαν τακτικά στο σχολείο να μάθουν για το παιδί τους. Κάποια στιγμή έμαθα από τον Αντρέα-Δημήτρη ότι ο πατέρας του έμεινε άνεργος. Μου το είπε πικραμένος και θυμωμένος.

 

Δεν ξέρω πόσες αιτίες θυμού προστέθηκαν από τότε. Μπορώ ίσως να φανταστώ αρκετές απ' αυτές, καθώς ζω κι εγώ μέσα σ' αυτήν την Ελλάδα. Απο κει και πέρα, λυπάμαι και ντρέπομαι.

 

Λυπάμαι για τον Αντρέα-Δημήτρη που πίστεψε, καθώς φαίνεται, στη βία σαν απάντηση στη βία του συστήματος. Ντρέπομαι όμως και για την Ελλάδα που οδηγεί παιδιά σαν τον Αντρέα-Δημήτρη σ' αυτό το σημείο. Ντρέπομαι για τους αστυνομικούς που τον βασάνισαν.

 

Ντρέπομαι για τους δημοσιογράφους που ήδη τον καταδίκασαν. Και ντρέπομαι για όλους τους ανυποψίαστους πολίτες που θα τον τσουβαλιάσουν μέσα στο κεφάλι τους σαν έναν "τρομοκράτη" και θα προσπεράσουν το παραμορφωμένο από τα χτυπήματα πρόσωπό του για να πάνε στην επόμενη είδηση.

 

Η παραμόρφωση είναι όλη δική μας.

 

 

118 σχόλια
Ταξινόμηση:
avatar naus 3.2.2013 | 22:21
Δυστυχώς, κύριε καθηγητα, σ´αυτην την κοινωνία βρεθήκανε και κάποιοι που τον έπεισαν ότι ετσι θα κάνει "επανάσταση". Και τον καταδίκασαν μια για πάντα τον νεαρο
avatar
Ανώνυμος/η 3.2.2013 | 22:23
Κάποιοι υποστηρίζουν πως μας έχουν παραπληροφορήσει οι δημοσιογράφοι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλήθεια, πώς το έκαναν αυτό;
Το αντίθετο, τους παρουσίασαν όπως ακριβώς ήταν: πιάστηκαν με βαρύ οπλισμό, αφού επιχείρησαν ληστεία, απαγωγή ανθρώπου και κλοπή αυτοκινήτων. Αυτά δεν αμφισβητούνται, ενώ πολύ πιθανή -ως δεδομένη- είναι και η σχέση ορισμένων εξ αυτών με την τρομοκρατία.
Δεν προσθέτω τη βίαιη αντίσταση απέναντι στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή τους, που οι τελευαίοι επικαλούνται γιατί αυτό δεν μπορώ να πω ότι είναι 100% σίγουρο ότι συνέβη.
Σύμφωνα με με το σκεπτικό κάποιων, το σωστό ρεπορτάζ θα ήταν: «Συνελήφθησαν 4 νεαροί, οι οποίοι λήστεψαν, απήγαγαν, έκλεψαν αυτοκίνητα, κάποιοι εξ αυτών κατηγούνται και για τρομοκράτες ΑΛΛΑ πρόκειται για καλά παιδιά, ευαίσθητα που ακούνε Μότσαρτ και για όλα φταίει η ελληνική κοινωνία που τους έσπρωξε στη βία;».
Έτσι έπρεπε να τους παρουσιάσουν τα media στα δελτία ειδήσεων για να σας ικανοποιήσουν;
Ο καθηγητής, που δέχεται πολλά συγχαρητήρια για το κείμενο -το οποίο κάποιοι θα αναρτήσουν στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης τους!!!- γράφει στο τέλος ότι ντρέπεται για τους δημοσιογράφους που, λέει, καταδίκασαν ήδη τον ευαίσθητο μαθητή του, όμως από την άλλη ο ίδιος έχει καταδικάσει τους αστυνομικούς για βασανιστήρια χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί (η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται ότι υπήρξαν συμπλοκές στην ώρα της σύλληψης - δεν υποστηρίζω πως είναι έτσι αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω). Βέβαια, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν με εκπλήσσουν, απλώς καταδεικνύουν κάποια πράγματα για τον κ. καθηγητή...
Αν, βέβαια, οι συλληφθέντες έχουν βασανιστεί, είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο.
avatar Copyleft 4.2.2013 | 11:56
Σπεύδετε να δικαιολογήσετε την παντελή έλλειψη πολιτισμού αυτού του κράτους με μεγάλη κεκτημένη ταχύτητα.

Αν τα σημάδια ήταν απλώς από συμπλοκή για ποιο λόγο χρειαζόταν το photoshop; Μήπως επειδή η φωλίτσα τους ήταν χεσμένη; Ή επειδή ο μεσαιωνικός παραδειγματισμός (κοιτάξτε πόσες φάγανε και παριστάνουμε ότι κάναμε photoshop για τα μάτια του κόσμου) ήταν εξαρχής το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Και στις δύο περιπτώσεις αφού σας κάνουν, να τους χαίρεστε.
rock lobster rock lobster 3.2.2013 | 22:36
Αν είναι δυνατόν.
Ο ένας φίλος του συμμετείχε στην συμπλοκή της Πεύκης όπου πυροβόλησε αστυνομικό εν ψυχρώ από απόσταση μισού μέτρου.
Ο άλλος ο τοξοβόλος είχε στείλει επιστολή στο indymedia να πει ότι δεν συμμετείχε στην ληστεία μετά φόνου στην Πάρο. Σε εκείνη την επιστολή είχε χαρακτηρίσει το αθώο θύμα υπάλληλο της τράπεζας και πατέρα δύο παιδιών "ρουφιάνο".

"ντρέπομαι για όλους τους ανυποψίαστους πολίτες που θα τον τσουβαλιάσουν μέσα στο κεφάλι τους σαν έναν τρομοκράτη"
Μάλιστα δλδ για ναμην ντρέπεσαι για εμάς θα έπρεπε να τον έχουμε στο μυαλό μας ως κοινωνικό αγωνιστή;;

"Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός."
Μάλιστα. Εμείς που ακούμε μέταλ, να είναι επιβαρυντικό αυτό αν μας πιάσουν για οτιδήποτε.

Στεναχωριέμαι πρώτα από όλα γι' αυτόν τον φουκαρά στην Πάρο που τον σκότωσαν και κανείς δεν θα στείλει επιστολή να τον υπερασπιστή. Καμιά μάνα να βγει να πει "θα τους δικάσω", κανείς καθηγητής.

Lucretius Lucretius 3.2.2013 | 23:14
"Ήταν μαθητής μου στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης...
... Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ."

Μαθητής σε μουσικό λύκειο άκουγε ροκ, Χατζιδάκι και Μότσαρτ. Μόνο εγώ το βρίσκω φυσιολογικό και ανάξιο λόγου; Δεν συζητώ καν την δαιμονοποίηση της Metal, αλλά αυτός ο συλλογισμός "άκουγε Μότσαρτ άρα είναι καλό παιδί" μπάζεδι από παντού.
avatar sosoka 4.2.2013 | 00:31
Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά το κείμενο θα διακρίνεις την ειρωνία, με την οποία ξεκάθαρα αντιμετωπίζει όλους όσους δαιμονοποιούν έως και τη μουσική.
avatar
Ανώνυμος/η 3.2.2013 | 23:30
Οι χρυσαυγίτες και οι αντιεξουσιαστές «τρομοκράτες» νεαροί είναι οι αντίστοιχοι τσαντάκηδες του 80, οι χούλιγκαν , η αλητεία , κλπ άλλων εποχών. Σοσιοπαθείς (εκ του sociopathy) νέοι χωρίς ουσιαστικά βιώματα αγάπης (συγγενική, ερωτική, δημιουργική ), χωρίς αληθινή εικόνα εαυτού (και των άλλων) ,ευκολά παρασύρονται από «κινήματα» του συρμού που τους δίνουν την αίσθηση του «ανήκειν». Με τη βια βγάζουν τη συσσωρευμένη οργή τους, χωρίς ολοκληρωμένα να κατανοούν τις πράξεις τους και τις συνέπειές τους. Όσο αυξάνεται η φτώχεια σε όλα τα επίπεδα (υλικά και συναισθηματικά )τα φαινόμενα αυτά θα οξύνονται.

Είναι λάθος τα media να προσδίδουν ιδεολογικό έρεισμα στις συμπεριφορές της ακραίας τυφλής βίας κάθε μορφής. Εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να εκμεταλλεύονται «εκβιαστικά» και για ιδιοτελείς σκοπούς την ευκαιριακή (ας ελπίσουμε) δύναμη που τους δίνει η οικειοποίηση της «οργής των νιάτων».

Ελπίδα, μιας αυθεντικά καλλίτερης ζωής μόνο αυτό χρειαζόμαστε.
avatar
Ανώνυμος/η 4.2.2013 | 10:34
Ειναι πολιτικο εγκλημα. Δεν εχει πολυ σχεση με τσαντακηδες κτλ. Ειμαι σαν να συγκρινεις πχ το Φωτεινο Μονοπατι με την ποδοσφαιρικη βια στην Αγγλια το 80. Η ψυχολογια σαν κλαδος ειναι ανεπαρκης χωρις την κοινωνιολογια για να εξηγησεις κοινωνικα φαινομενα.
avatar
Ανώνυμος/η 3.2.2013 | 23:34
Η ασυδοσία της ελληνικής αστυνομίας είναι γνωστή εδώ και χρόνια, επαληθεύεται δε καθημερινά σε υποθέσεις που σπάνια απολαμβάνουν τέτοιας δημοσιότητας.

Αναρχικοί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, ούτε μπορούν να υπάρξουν. Εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου είναι. Για άλλη μια φορά, η δήθεν επναστατική τους δράση (ας γελάσω) σε συνδυασμό με τη σαπίλα αστυνομίας και κράτους είναι η καλύτερη συνταγή προβοκάτσιας. Το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες αυτή τη στιγμή τρίβουν τα χέρια τους και ευχαριστούν ''αναρχικούς'' και αστυνομία.
avatar thodoris1981 3.2.2013 | 23:51
Μα δείτε έναν επαναστάτη!Παίξε ρε παιδί μου κανένα play station,κάνε κανέναν μπάφο και άσε μας ήσυχους
AlmaLibera AlmaLibera 4.2.2013 | 00:09
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αποπροσανατολισμός και η παραπληροφόρηση των Μ.Μ.Μ. συμπυκνώνεται στο "φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου", που αναφέρουν για έναν από τους τέσσερις.
avatar thodoris1981 4.2.2013 | 12:20
Μα ήταν φίλος του,ψέματα λένε?Ηταν και μάρτυρας στην δίκη του άγγελου Αλέξη!
AlmaLibera AlmaLibera 4.2.2013 | 17:09
Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν έχει καμία σημασία αν ήταν κολλητός του Γρηγορόπουλου.
Τα Μέσα Επικοινωνίας το υπερτονίζουν σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού καθώς και για να χτυπήσουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.
Tsu-tsu Tsu-tsu 4.2.2013 | 00:24
Και εκεί που είχα σκληρύνει από τη ζωή και την πραγματικότητα, διάβασα την επιστολή και μαλ(θ)άκωσα, λύγισα και έγινα πάλι τρυφερός, σαν καρδιά μαρουλιού (ή σαν τόνος rio mare)!

Χωρίς να έχω πρόβλημα με τον συγκεκριμένο λαό, θα το πω απλά.. Πόσο κακέκτυπα αμερικανάκια έχουμε γίνει, εμείς οι Έλληνες? Σαπουνόπερα μας έκανε το ΔΝΤ.. Σοβαρευτείτε, αντί να λυρικοποιείτε μουσικές προτιμήσεις και ευαισθησίες υπόπτων ή συλληφθέντων..
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ