[ΓΝΩΜΕΣ] Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Ρωσία με τα κοριτσάκια; Από τον Κώστα Τερζόπουλο

[ΓΝΩΜΕΣ] Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Ρωσία με τα κοριτσάκια; Από τον Κώστα Τερζόπουλο Facebook Twitter
2

Γιατί πρέπει να νοιάζεσαι για τις PUSSY RIOT;


Γιατί να μας απασχολούν μερικά κοριτσάκια που έκαναν flash mob σε μια εκκλησία στη Ρωσία γυρίζοντας ένα βίντεο; Το θέμα είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι αρχικά φαίνεται και για αυτό έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις η καταδίκη τους σε δύο(2) χρόνια φυλάκιση.

Οι διαστάσεις συμπτωματικά είναι τρεις...

1D. Η Ελευθερία Έκφρασης είναι το απόλυτο εργαλείο μιας πραγματικής δημοκρατίας για την εξέλιξη, τον πλουραλισμό και την δημιουργικότητα, και όσο αυτή περιορίζεται, τόσο πιο ακραίοι τρόποι εφευρίσκονται για να σταλθούν τα μηνύματα. Όταν λοιπόν τα ΜΜΕ ελέγχονται, το κράτος γίνεται όλο και πιο καταπιεστικό και η κοινωνία πιο συντηρητική, ο κόσμος χρειάζεται ένα σοκ για να βγει από τα καλούπια. Ιστορικά οι κοινωνίες έχουν προχωρήσει χάρη σε ανθρώπους που πρωτοστάτησαν για τις περίεργες ιδέες τους και κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν και σκοτώθηκαν, και τώρα απολαμβάνουμε σαν δεδομένα πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας.

2D. Η Πολιτική Κριτική της εξουσίας θα έπρεπε να προστατεύεται και όχι να διώκεται. Εδώ ξεκάθαρα η κυβέρνηση Πούτιν και η Εκκλησία προσπαθεί να την πνίξει. Αν τα κοριτσάκια δεν είχαν στους στίχους τους την κατά μέτωπο επίθεση στον πρόεδρο και τον πατριάρχη, το περιστατικό θα έμενε στην απομάκρυνση τους από την Εκκλησία, όπως αρχικά έγινε.

3D. Η Δικαιοσύνη είναι τα θεμέλια κάθε κοινωνίας και αν αυτή είναι σαθρή τότε κανένα οικοδόμημα δεν μπορεί να αντέξει. Εδώ υπάρχει ξεκάθαρη κακοδικία και δεν χρειάζεται να είσαι νομικός. Είναι δυνατόν να συλλαμβάνουν εκ των υστέρων για μια μη- βίαιη δράση ενός λεπτού και να σε κατηγορούν για χουλιγκανισμό, να μένεις φυλακή από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο που θα γίνει η δίκη σου, χωρίς δικαίωμα να βγεις με εγγύηση ως επικίνδυνος για την κοινωνία, και στο τέλος να σε καταδικάζουν σε δύο(2) χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή/εξαγορά ποινής;

[ΓΝΩΜΕΣ] Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Ρωσία με τα κοριτσάκια; Από τον Κώστα Τερζόπουλο Facebook Twitter



Και εμάς τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Ρωσία με τα κοριτσάκια;

Μια ενδεχόμενη νίκη του συντηρητισμού στην Ρωσία θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δεδομένο το οποίο αργά ή γρήγορα θα γυρίσει μπούμερανγκ...  ή μήπως έχει ήδη γυρίσει; Στην Ελλάδα η υπόθεση με τον γέροντα Παστίτσιο και την σύλληψη του εμπνευστή 27χρόνου είναι πραγματικά εξωφρενική. Εμένα πηγαίνει το μυαλό μου μέχρι το σημείο που υποστηρικτές του γέροντα Παΐσιου κάνουν παράπονα στο Facebook και κατεβαίνει η σελίδα. Αυτή η επιχείρηση σύλληψης αλλά Πούτιν, με βουλευτές, εισαγγελείς. αστυνομία, και δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ξεπερνάει κάθε φαντασία ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους με θεμέλια δικαιοσύνης είναι μια επιστροφή στην θεοκρατία και τον φονταμενταλισμό.

Αλλά για πια θεμέλια δικαιοσύνης μιλάμε όταν το πρώην αφεντικό μου χρωστάει σε μένα και συναδέλφους δεκάδες μισθούς βεβαιωμένους (και τεράστια ποσά σε ΙΚΑ, εφορία, εταιρείες) με δικαστική απόφαση και την έχω κάνει κορνίζα καθότι δεν κουνιέται φύλλο; Λέτε το μόνο που μας σώζει ναι είναι η αγιοποίηση;

[ΓΝΩΜΕΣ] Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Ρωσία με τα κοριτσάκια; Από τον Κώστα Τερζόπουλο Facebook Twitter



Ως τότε η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, μαζί με το Charity Festival και το Block 33 σας καλεί να υποστηρίξουμε τις Pussy Riot και την Ελευθερία Έκφρασης στη συναυλία με το συγκρότημα "Go Over 1000" την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 22.00, στο Block 33 στη Θεσσαλονίκη.

 


"Στην εκδήλωση θα μαζευτούν υπογραφές οι οποίες θα παραδοθούν στο Ρώσικο Προξενείο, την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και ώρα 12.00, σε κοινή διαμαρτυρία με οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης.
http://www.facebook.com/events/502146393129020/


Facebook Event: http://www.facebook.com/events/355709504512140/

 Επίσημη διεθνής σελίδα υποστήριξης: http://freepussyriot.org/

Διεθνής Αμνηστία http://www.amnestyusa.org/freepussyriot/




Υ.Γ για όσους δεν κατάλαβαν γιατί πρέπει να μας νοιάζουν οι Pussy Riot μπορούν να δουν αυτό το απλουστευμένο βίντεο (δυστυχώς μόνο στα Αγγλικά).



Υ.Γ.2 Το γνήσιο βίντεο από την πανκ προσευχή είναι εδώ:




Υ.Γ.3. Η μετάφραση των ποιητικών στίχων έγινε από τα Ρωσικά και από τα Αγγλικά χρησιμοποιώντας το Google Translate και διάφορα site που ασχολήθηκαν με αυτό. Πολλές έννοιες μπορούν να διαφέρουν από το κυριολεκτικό νόημα διότι υπάρχουν πολλές μεταφορές και δύσκολες λέξεις.

Punk-Prayer "Virgin Mary, Put Putin Away"
Πανκ-Προσευχή “Αγία Μαρία, η παρθένος, διωξε τον Πούτιν”

Αγία Μαρία, η παρθένος, διωξε τον Πούτιν

Διωξεμακριά! διώξε τον Πούτιν!

 

Μαύρη ρόμπα, χρυσές επωμίδες

Όλες οιενορίτες έρπουν και προσκυνούν

Το φάντασματης ελευθερίας είναι εν τοις ουρανοίς

Το Gay Prideστέλνουν στη Σιβηρία με αλυσίδες

 

Ο επικεφαλής της KGB είναι επικεφαλής άγιος τους

Οδηγείδιαδηλωτές στη φυλακή υπό συνοδεία

Για να μηνπροσβάλλουν τα Θεία

Οι γυναίκεςπρέπει να γεννάνε και να αγαπούν

 

Γαμώτο, σκατά, σκατά του Κυρίου!

Γαμώτο, σκατά, σκατά του Κυρίου!

 

Αγία Μαρία, η παρθένος, διωξε τον Πούτιν

Διωξεμακριά! διώξε τον Πούτιν!

 

ΑγίαΜαρία, η παρθένος, γίνε φεμινιστρια

Γίνεμια φεμινίστρια, γίνε φεμινιστρια

 

Η Εκκλησία επαινεί τους σάπιους δικτάτορες

Η πομπήτων μαύρων λιμουζίνων

Στο σχολείοθα συναντήσετε έναν δάσκαλο- ιεροκήρυκα

Πηγαίνετε στηντάξη - φέρτε του χρήματα!

 

Ο Πατριάρχης Gundyaev πιστεύει στο Πούτιν

Σκύλα, καλύτερα να πίστευες στο Θεό

Η Ζώνητης Παναγίας δεν είναι υποκατάστατο για μαζικές συναντήσεις

Στηδιαμαρτυρία της Αειπαρθένου Μαρίας μας!

 

Αγία Μαρία, η παρθένος, διωξε τον Πούτιν

Διωξεμακριά! διώξε τον Πούτιν!”

 

 

[ΓΝΩΜΕΣ] Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Ρωσία με τα κοριτσάκια; Από τον Κώστα Τερζόπουλο Facebook Twitter

 


Υ.Γ.4. ΙΣΤΟΡΙΚΟ


- 21 Φεβ 2012 Ως δράση ενάντια στην επανεκλογή του Putin στη Ρωσία, πέντε γυναίκες μέλη του ακτιβιστικού φεμινιστικού πανκ ροκ συγκρότηματος Pussy Riot, μπαίνουν στον ορθόδοξο ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, προσπαθώντας να γυρίσουν ένα τραγούδι σε βίντο το οποίο ονόμασαν “Πανκ Προσευχή: Άγια Μαρία η Παρθένος διωξε τον Πούτιν/Punk Prayer: Mother of God Drive Putin Away". Στο τραγούδι αυτό μιλάνε ενάντια στον Putin παρακαλώντας την Παναγία να τον απομακρύνει και να γίνει φεμινίστρια, ενώ αναφέρονται και στον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλο Ι, συνδέοντας την εξουσία με την εκκλησία και την διαφθορά. Η ασφάλεια της εκκλησίας απομάκρυνε τα μέλη σε λιγότερο από ένα λεπτό. Την ίδια μέρα οι Pussy Riot ανεβάζουν το video.

- 26 Φεβ 2012 Το βίντεο προκαλεί αντιδράσεις στην Εκκλησία και η αστυνομία ανοίγει φάκελο εναντίον τους.

- 3 Μαρ 2012 Συλλαμβάνονται τα μέλη Maria Alyokhina και Nadezhda Tolokonnikova.

- 16 Μαρ 2012 Συλλαμβάνεται η Yekaterina Samutsevich. Όλες είναι κατηγορούμενες για χουλιγκανισμό και τους αρνήθηκε να βγουν με εγγύηση μέχρι να γίνει η δίκη χαρακτηριζόμενες ως επικίνδυνες για την κοινωνία.

- 17 Αυγ 2012 Το αποτέλεσμα της δίκης είναι καταδικαστικό σε δύο(2) χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή για χουλιγκανισμό (!!!).

- 5 Apr 2012 Η Διεθνής Αμνηστία τις χαρακτηρίζει κρατούμενες συνείδησης και ζητάει την άμεση απελευθέρωση τους.


- 21 Σεπ 2012 Απονέμεται το βραβείο LennonOno για την Ειρήνη από την Yoko Ono στις Pussy Riot ελπίζοντας στην απελευθέρωση τους. Το βραβείο αυτό δίνεται κάθε δύο χρόνια στα γενέθλια του John Lennon στις 9 Οκτωβρίου. Επιπλέον θα βραβευτούν η Rachel Corrie (ακτιβίστρια που σκοτώθηκε από Ισραηλινή μπουλντόζα προσπαθώντας να σώσει το σπίτι ενός Παλαιστίνιου), John Perkins (γνωστός από τις "Εξομολογήσεις ενός οικονομικού δολοφόνου"), Christopher Hitchens Δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για το βιβλίο του "God is not Great".

- 25 Σεπ 2012Υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Pussy Riot. Το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το 1988 σε άτομα και οργανώσεις που διακρίθηκαν στη μάχη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Το 2011 απονεμήθηκε σε ακτιβιστές της Αραβικής Άνοιξης. φέρει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού φυσικού και αντικαθεστωτικού, Αντρέι Ζαχάρωφ.

- 1 Οκτ 2012 θα εκδικαστεί η έφεση και χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.

 

 

 

[ΓΝΩΜΕΣ] Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στη Ρωσία με τα κοριτσάκια; Από τον Κώστα Τερζόπουλο Facebook Twitter

 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αν θέλετε να αποκτήσετε άποψη για την αστυνομική βία, κάντε ένα flash mob σ'ένα γαλλικό ταχυδρομικό γραφείο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο κατάστημα οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Συγγνώμη κ. Τερζόπουλε, αλλά δικαίωμα στην έκφραση, δεν έχουν οι πιστοί? Εσάς πχ πως θα σας φαινόταν να παρακολουθείτε το αγαπημένο σας θέαμα και να έρθουν μερικά κοριτσάκια να κάνουν το κέφι τους ή να προσπαθούν να γίνουν γνωστά. Και ναι η τέχνη έχει όρια. Ναι μπορείς να λες ότι θες, να είσαι όσο βλάσφημος θες. Αν ο κόσμος σε πληρώνει να σε δει, ή σου δίνει τηλεθέαση ή αν διαβάζει τα βιβλία σου και ακούει τις μουσικές σου μπράβο. Αλλά δεν έχεις ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να μου το ρίχνεις μέσα στα μούτρα όταν εγώ δεν θέλω.