[ΓΝΩΜΕΣ] Ο χθεσινός θρίαμβος του Βογιατζή. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

[ΓΝΩΜΕΣ] Ο χθεσινός θρίαμβος του Βογιατζή. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο Facebook Twitter
4

Το Ηρώδειο ήταν εντελώς γεμάτο, μέχρι την τελευταία θέση, χθες βράδυ. Ο Βογιατζής παρουσίασε στο Αθηναικό κοινό τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου.

Στο λίγο χρόνο που μεσολάβησε από την προηγούμενη παράσταση του θιάσου, στο θέατρο των Βράχων, όλες οι ατέλειες είχαν δουλευτεί και το έργο χθες έλαμψε σαν μηχανικό, διαμαντένιο πουλί κινέζου αυτοκράτορα. Αυτά που λίγο πριν μπορεί και να ξένιζαν τον θεατή (ο σπασμωδικός στόμφος του λόγου, η νευρόσπαστη κίνηση των σωμάτων) τώρα που λειτούργησαν στην εντέλεια, αποκάλυψαν την ιδιοφυή σύλληψη του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη: ότι είμαστε μαριονέττες στα χέρια των θεών. Και ότι τα πάθη του έρωτα είναι καπρίτσια της μοίρας.

[ΓΝΩΜΕΣ] Ο χθεσινός θρίαμβος του Βογιατζή. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο Facebook Twitter

Η λεπταισθησία του σκηνοθέτη συνοδευόταν από εκπληκτικές ερμηνείες. Σκηνικά θηρία - όλοι ανεξαιρέτως. Ο Κουρής, ως Δίας που μεταμφιέζεται σε Αμφιτρύωνα για να κερδίσει μια νύχτα με την Αλκμήνη, η Αμαλία Μουτούση –κερένια κούκλα, η απολαυστική Γουλιώτη που ακροβάτησε πάνω σε ένα μη-ρόλο υποβολέα και τυλιγε ολοένα με μια λεπτή  κλωστή όλο το δραματάκι ώσπου το έθαψε κατω από ενα μεταξένιο κουκούλι (την μελαγχολική  υπενθύμιση ότι το θεατρο είναι μια συμβαση, μια μίμηση του θείου, μια πεταλουδα νευρική που ζει μόνο μια μέρα και πεθαίνει μπρος  στα μάτια μας), ο Ερμής του όμορφου Λούλη, ο εξαίρετος ΄Ημελλος, ο Γάλλος, ο υπερταλαντούχος Αβαρικιώτης –όλοι με την ταπεινότητα που διακρίνει τους ευφυείς, έλυωσαν κάτω απο το βλέμμα του Βογιατζή και έγιναν πολύτιμες πέτρες του ίδιου ωρολογιακού μηχανισμού, ένα τραγούδι απο μεταλλικά φτερουγίσματα.

Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνει ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα για να υποκλιθούν μπροστά του. Ντρέπομαι που την δημόσια συζήτηση περί θεάτρου την ορίζουν ακόμα δυο τρια μορμολύκεια μικροπρεπή, στρεψόδικα και μνησίκακα –τυφλά από τα μικροσυμφέροντά τους. Τι θα απομείνει απο αυτά; Ογκοι χολής. Ενώ, οι καλλιτέχνες...

Η παράσταση θα επαναληφθεί απόψε. Στο Ηρώδειο.

____

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Λευτέρης Βογιατζής αφηγείται τη ζωή του, ως Αθηναίος της εβδομάδας

 

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Ντρέπομαι που την δημόσια συζήτηση περί θεάτρου την ορίζουν ακόμα δυο τρια μορμολύκεια μικροπρεπή, στρεψόδικα και μνησίκακα –τυφλά από τα μικροσυμφέροντά τους." Αν υποψιαστώ ότι εννοείς τον αξιοσέβαστο (LOL) κ Γεωργουσόπουλο θα... δεν ξέρω κι εγώ τι.Η παράσταση είναι όντως υπέροχη.
Πράγματι σπουδαία η παράσταση! Μέγας γαρ ο μαέστρος της... Και μεγάλη δασκάλα της μετάφρασης η Χρύσα Προκοπάκη...Βρήκε τη χρονιά ο... Μύρης για να ομολογήσει το δικό του μέγεθος: Δελφινάριο και Μάρκος Σεφερλής (η απόλυτη αισθητική αντιστοιχία των δικών του μεταφράσεων).Έτσι φέτος το καλοκαίρι "κλειδώνουν" και για τον πολιτισμό οι αντιφατικοί συμβολισμοί της μεταπολίτευσης: το φως και τα μπουντρούμια της, η καθαρή τέχνη και η διαπλοκή μιας άρχουσας, συμπλεγματικής "διανόησης" επαρχιακού βεληνεκούς, όπου εξαγόραζες την "καλή κριτική", μόνο αν έπαιρνες την κακή μετάφραση...Τιμή στον Λευτέρη Βογιατζή που που δεν λέρωσε ποτέ το έργο του ούτε με μια λέξη του ποιητή-ιεροεξεταστή...Μύρη-Γεωργουσόπουλου!
Συγκλονιστική παράσταση! Απο τις ελάχιστες εκείνες παραστάσεις που σπαράζεις απο το κλάμα γιατί δε μπορείς να αντέξεις την θέρμη του χειροκροτήματος, τη θεϊκή συμμετρία μιας ομάδας, τις ιδιοφυείς, εμπνευσμένες και ευαίσθητες οδηγίες ενος Υπέροχου Μαέστρου! Χίλια Μπράβο σε Όλους!