Οι μέρες αυτές είναι τρελές, παραδέξου το. Πόσες προσκλήσεις πήρες για ομιλίες υποψηφίων βουλευτών; Αμέτρητες πήρα για πάρτη μου. (Και φαντάσου ότι δεν έχω καν δικαίωμα ψήφου.) Την Τετάρτη, ενώ πήγαινα σε μια από αυτές, περισσότερο για να δω ποιοι τρέχουν ακόμα σε αυτές, και λιγότερο έως καθόλου, για να ακούσω τον υποψήφιο, «τράκαρα» στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Πεδίον του Άρεως.

 

Καλά, μιλάμε για φοβερή οργάνωση. Από Αλεξάνδρας, τις δυο πλευρές της Πατησίων και από τη Χέϊδεν, προχωρούσαν προς το σημείο της κεντρική εξέδρας, πιασμένοι μπράτσο-μπράτσο, με τα γνωστά, αναλλοίωτα από το χρόνο και τις συγκυρίες, πανό, τα μπλοκ των φανατικών υποστηρικτών  του κόμματος.  Κανονικός στρατός πειθαρχίας. Απλώς, αντί για όπλα, κράδαινε σημαίες. Και νεαροί. Πάρα πολλοί νεαροί.  Α, είδα και την Λιάνα Κανέλλη και έβγαλα και μια φωτογραφία μαζί της.

 

Στα νιάτα μου, τότε που «τρώγαμε με το κουτάλι» τη δικτατορία του προλεταριάτου, για να δεις από κοντά μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΚΚ [της Αλβανίας], ή θα έπρεπε να είσαι της κομματικής νομενκλατούρας ή μέλος της οικογένειας. Κανένα από τα δυο δεν είχα την τύχη άρα, δικαιολογείστε «το άχτι» μου.

 

Και εκεί που περπατάω μέσα στο κόκκινο πλήθος, ακριβώς στην ευθεία, απέναντι από το κεντρικό κτήριο του Πολυτεχνείου, το μάτι «καρφώθηκε» σε τρεις εικόνες. Στην Τοσίτσα, στη μια πλευρά του ξακουστού εκπαιδευτικού ιδρύματος και σύμβολο αντίστασης στη Χούντα, ένα τσούρμο εξαρτημένων «σκιών», (απο)λάμβανε τις δόσεις. Δυο-τρεις καθωσπρέπει νοικοκυραίοι με μηχανάκια, που βόλταραν ανάμεσά τους, μάλλον τυχαία βρισκόντουσαν εκεί και απολάμβαναν τη θέα...

 

Από την άλλη πλευρά, στη Στουρνάρη, μια ομάδα νεαρών  μεταναστών, έτεινε με επιμονή στους περαστικούς, (που έσπευδαν να θαυμάσουν την Αλέκα να τους μιλάει για τον καπιταλισμό), λαθραία και αφορολόγητα τσιγάρα. Οι προμηθευτές τους δεν διακρινόταν αλλά μάλλον κάποιοι «κατατρεγμένοι από το άδικο φορολογικό σύστημα, νοικοκυραίοι» θα είναι.

 

Ανάμεσα στις δυο παράνομες ομάδες, και την απόλυτα νόμιμη και στρατευμένη συγκέντρωση του ΚΚΕ, η τρίτη εικόνα: μια ομάδα νεαρών τροχονόμων, που ρύθμιζε τα της κυκλοφορίας. Σε απόσταση αναπνοής  και από τις τρεις μαζώξεις αλλά  με αφοσίωση στην εύρυθμη λειτουργία  της νόμιμης. Τους παράνομους, ας τους προσέξουν οι άλλοι, θα σκεφτόντουσαν…