Για πες μας, ρε Δημήτρη, πώς έφτασες από το Πολιτικό της Νομικής στο Komma bar;

Για πες μας, ρε Δημήτρη, πώς έφτασες από το Πολιτικό της Νομικής στο Komma bar; Facebook Twitter
0
Για πες μας, ρε Δημήτρη, πώς έφτασες από το Πολιτικό της Νομικής στο Komma bar; Facebook Twitter
Το εορταστικό μας Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τον JohnJohn, τον βετεράνο DJ του μαγαζιού. Το Σάββατο θα αναλάβουν οι Bad Kids, ένα δίδυμο που μπλέκει μαεστρικά τα μουσικά είδη, και κάπου ενδιάμεσα ο Δημήτρης Τάσαινας θα μας παίξει live, έξω στον πεζόδρομο, διαχρονικά ροκ κομμάτια. Φωτό.: Πηνελόπη Γερασίμου.

O Δημήτρης Κυριαζής είναι φίλος και συνάδελφος – μ' αυτήν τη σειρά. Για περίπου μια τετραετία μοιραζόμασταν το ίδιο γραφείο. Εγώ τον ενοχλούσα με την πολυλογία μου και αυτός γκρίνιαζε για τον μεταγραφικό σχεδιασμό των ερυθρόλευκων του Πειραιά, γιατί «αλλιώς ονειρεύεται τον Ολυμπιακό». Πριν από τρία χρόνια μάς ανακοίνωσε την απόφασή του ν' ανοίξει ένα δικό του μπαράκι στο κέντρο της πόλης που τόσο αγαπάει. Και το 'κανε. Έπειτα από πολύ κόπο και προσωπική δουλειά έφερε στη ζωή μας το Komma bar και ο ίδιος απέκτησε δύο ιδιότητες: Ρεπόρτερ-συντάκτης την μέρα, άγρυπνος υπερασπιστής των ξενύχτηδων και των κατατρεγμένων αυτής της πόλης τη νύχτα. Κάτι σαν τον Spiderman και τον Daredevil δηλαδή, αλλά χωρίς τη στολή και τις σούπερ δυνάμεις. Μέσα στην τριετία που ακολούθησε, το Κomma μεγάλωσε, άλλαξε, γέμισε κόσμο και μουσική και ζωντάνεψε τον πεζόδρομο της Μαυροκορδάτου. Αυτό το σαββατοκύριακο ο Δημήτρης γιορτάζει στο Komma τη φοβερή τριετία και είπα να του κάνω μερικές δύσκολες ερωτήσεις.

H φιλοσοφία του Κomma συμπυκνώνεται στο όνομά του, το σημείο στίξης: συνδέουμε διαφορετικούς ανθρώπους και ιδέες.

Και για πες μας, ρε Δημήτρη, πώς έφτασες από το Πολιτικό της Νομικής και τη δημοσιογραφία στο Komma, στο κέντρο της πόλης;

Δεν είναι μια ευθεία γραμμή, όλα μπλέκονται μεταξύ τους. Ως φοιτητής στο Πολιτικό δούλευα σε μαγαζιά για να βγάζω το χαρτζιλίκι μου και ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο εξωτερικό για να βγάζω τα προς το ζην. Οπότε, είχα εντρυφήσει κάπως στον χώρο, από μικρός. Για μένα, η μεγάλη απόφαση ήταν να κάνω κάτι δικό μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να είναι κάπου αλλού εκτός από το κέντρο, την περιοχή όπου μεγάλωσα κι έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Ό,τι και να λένε για το κέντρο, είναι η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή της Αθήνας.

Για πες μας, ρε Δημήτρη, πώς έφτασες από το Πολιτικό της Νομικής στο Komma bar; Facebook Twitter
Για μένα, η μεγάλη απόφαση ήταν να κάνω κάτι δικό μου. Δεν υπήρχε περίπτωση να είναι κάπου αλλού εκτός από το κέντρο, την περιοχή όπου μεγάλωσα κι έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου. Ό,τι και να λένε για το κέντρο, είναι η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή της Αθήνας.

 

Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση όταν ξεκινούσες;

Πριν ανοίξουμε, εντυπωσιάστηκα από την ελληνική γραφειοκρατία και την ασυνέπεια των μαστόρων. Αφότου ανοίξαμε, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η μεταμόρφωση της Μαυροκορδάτου. Από κέντρο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών και δημόσια τουαλέτα, έφτασε να γεμίσει ζωή. Τους πρώτους μήνες ήμουν σε θέση να αναγνωρίζω εμφανισιακά τους ντίλερ που στήνονταν απέναντι από το μαγαζί ανά βάρδια. Δεν περίμενα ότι θα αλλάξει αυτό τόσο γρήγορα και ότι θα κερδίζαμε τόσο κόσμο από τόσο νωρίς.

Αν σου ζητούσα να διαλέξεις μερικές στιγμές που έχουν χαραχτεί πιο έντονα στο μυαλό σου αυτά τα τρία χρόνια, ποιες θα ήταν αυτές;

Σίγουρα, η πρώτη θα ήταν το opening, 20 Απριλίου 2012, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν soft opening, δηλαδή δεν είχε διαφημιστεί σχεδόν καθόλου. Έλα, όμως, που το νέο κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και μαζεύτηκε πάρα πολύς κόσμος στον πεζόδρομο! Δεν το περίμενα καθόλου. Μόλις λίγες ώρες πριν είχαν τελειώσει και οι τελευταίες εργασίες κα ζητούσα με ευγενικό τρόπο να μετακινηθούν κάποιοι τοξικοεξαρτημένοι που έκαναν χρήση δίπλα στο μαγαζί. Να φανταστείς, είχα βάλει μόνο μια σερβιτόρα –η οποία πελάγωσε φυσικά–, γιατί, λέω, εντάξει, πρώτη μέρα ποιος θα έρθει, μόνο φίλοι και συγγενείς. Το πρώτο Black Kordatian ήταν, επίσης, κάτι το μοναδικό, όπως και το δεύτερο και το τρίτο. Αυθεντικά ολοήμερα block parties, όπως γίνονται και στο εξωτερικό, με DJ sets έξω στον πεζόδρομο, μπαζάρ, perfomances κ.λπ.

Για πες μας, ρε Δημήτρη, πώς έφτασες από το Πολιτικό της Νομικής στο Komma bar; Facebook Twitter
Ένα από τα δυνατά μας χαρτιά είναι το σκηνικό που δημιουργούμε με τους πάγκους και τους καναπέδες έξω στον πεζόδρομο...

Αντικειμενικά μιλώντας, τι κάνει το Komma να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μπαράκια του κέντρου;

H φιλοσοφία του Κomma συμπυκνώνεται στο όνομά του, το σημείο στίξης: συνδέουμε διαφορετικούς ανθρώπους και ιδέες. Δεν θα ήταν σωστό να μιλήσω εγώ για το τι μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μπαράκια του κέντρου. Πιστεύω ότι τα δυνατά μας χαρτιά είναι οι φθηνές τιμές σε σχέση με τα προϊόντα που προσφέρουμε, η ακομπλεξάριστη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα «μουσική» και το σκηνικό που δημιουργούμε με τους πάγκους και τους καναπέδες έξω στον πεζόδρομο.

 

Τι ετοιμάζεις για την επέτειο των 3 χρόνων και τι θα ήθελες να σε ρωτήσω όταν το Komma κλείσει τα πέντε χρόνια ζωής;

Το εορταστικό μας Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τον JohnJohn, τον βετεράνο DJ του μαγαζιού. Το Σάββατο θα αναλάβουν οι Bad Kids, ένα δίδυμο που μπλέκει μαεστρικά τα μουσικά είδη, και κάπου ενδιάμεσα ο Δημήτρης Τάσαινας θα μας παίξει live, έξω στον πεζόδρομο, διαχρονικά ροκ κομμάτια. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας θα ήθελα να έχω να σου μιλήσω και για άλλες λειτουργίες του Κomma. Ίσως για τον εκθεσιακό χώρο που παλεύω να φτιάξω χρόνια στο παταράκι μας, για το δικό μας φανζίν και για άλλες διοργανώσεις τύπου Black Kordatian. Μπορεί να ακουστώ γραφικός, αλλά δεν θέλω να πουλάω απλώς ποτά.

Για πες μας, ρε Δημήτρη, πώς έφτασες από το Πολιτικό της Νομικής στο Komma bar; Facebook Twitter
Σίγουρα, η πρώτη θα ήταν το opening, 20 Απριλίου 2012, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν soft opening, δηλαδή δεν είχε διαφημιστεί σχεδόν καθόλου. Έλα, όμως, που το νέο κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα και μαζεύτηκε πάρα πολύς κόσμος στον πεζόδρομο! Δεν το περίμενα καθόλου.

Komma bar, Μαυροκορδάτου 6.

Facebook

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ