Ένας στους δύο νέους δεν αυτοχαρακτηρίζεται 100% στρέιτ

 Ένας στους δύο νέους δεν αυτοχαρακτηρίζεται 100% στρέιτ Facebook Twitter
2

Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η σεξουαλικότητα είναι μια ρευστή έννοια η οποία δεν θα έπρεπε να επιδέχεται ταμπέλες και «κουτάκια». Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν με πρότυπα που προβάλλουν αυτή την αλήθεια στον τρόπο ζωής τους, συνεπώς είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι μαζί της - από την Κρίστεν Στούαρτ μέχρι τη Μάιλι Σάιρους, τα παραδείγματα είναι πολλά. Από ό,τι φαίνεται λοιπόν, ολοένα και περισσότεροι νέοι απορρίπτουν τα στεγανά και αυτοπαρουσιάζονται ως περισσότερο «ανοιχτόμυαλοι».

Το δίκτυο YouGov ζήτησε από 1632 ανθρώπους να κατατάξουν τον εαυτό τους σε μια κλίμακα σεξουαλικότητας που κυμαίνεται από το 0 (αποκλειστικά ετεροφυλόφιλος) μέχρι το 6 (αποκλειστικά ομοφυλόφιλος). Όπως μεταδίδει το Dazed, ανάμεσα στο σύνολο του δείγματος, το 72% των ενηλίκων αυτοπροσδιορίστηκαν ως αποκλειστικά ετεροφυλόφιλοι, το 4% ως αποκλειστικά ομοφυλόφιλοι, ενώ ένα 19% κάλυψε τις ενδιάμεσες θέσεις της κλίμακας.

Πιθανόν οι νέοι νιώθουν πιο σίγουροι στο να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Αν όμως απομονώσουμε ηλικιακά όσους από τους ερωτηθέντες ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 18-24, το «μαύρο-άσπρο» ως απάντηση καλύπτει πολύ μικρότερα ποσοστά. Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 46% αυτοχαρακτηρίζεται αποκλειστικά στρέιτ. Αυτό δεν συμβαίνει όμως επειδή έχει αυξηθεί τόσο πολύ το ποσοστό των γκέι: και εδώ μόνο ένα 6% θεωρεί τον εαυτό του αποκλειστικά γκέι. Όλοι οι υπόλοιποι κατατάσσονται κάπου στο ενδιάμεσο.

 Ένας στους δύο νέους δεν αυτοχαρακτηρίζεται 100% στρέιτ Facebook Twitter

«Είναι σαφές ότι οι μετρήσεις αυτές δεν αποδεικνύουν ενεργή αμφιφυλοφιλία. Αυτό που εξάγουμε είναι ότι αν κατατάσσεις τον εαυτό σου στο επίπεδο 1 της κλίμακας, του δίνεις περιθώρια να έχει ομοφυλοφιλικές εμπειρίες και συναισθήματα. Επί της ουσίας το συμπέρασμα είναι μια αυξανόμενη ανοχή στη σεξουαλικότητα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι νέοι είναι πλέον πιο ανοιχτόμυαλοι» αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

Στη συνέχεια του τεστ, τα υποκείμενα ρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να νιώσουν έλξη, να κάνουν σεξ ή να συνάψουν σχέση με άτομο του ίδιου φύλου (αν γνώριζαν το σωστό άτομο στη σωστή στιγμή). Τα άτομα που βρίσκονταν στο επίπεδο 1 ήταν τουλάχιστον 35% πιο πιθανό να απαντήσουν «ναι», σε σχέση με εκείνα του επιπέδου 0.

Μια εύκολη εξήγηση για το αποτέλεσμα θα μπορούσε να πηγάζει από τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα που διαθέτει περισσότερα άτομα από την LGBT κοινότητα που δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους. Πιθανόν οι νέοι νιώθουν πιο σίγουροι στο να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Είναι φανερό πάντως πως σε χώρες όπως η Βρετανία, η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι μια έννοια για την οποία πρέπει να λαμβάνονται σαφείς και οριστικές αποφάσεις.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Κατά τη γνώμη μου η σεξουαλικότητα δε μετράται σε ποσοστά. Από τη στιγμή που υπάρχει έλξη σωματική και για τα δύο φύλα (κοινώς καυλώνεις κι οι φαντασιώσεις σου συμπεριλαμβάνουν και τα δύο φύλα) θεωρείσαι αμφισεξουαλικός. Τώρα, αν η ζωή στα φέρει έτσι και τυχαίνει να πας με περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες αυτό δε σε κάνει πιο straight από ότι έναν άλλον που για τους αντίστοιχους λόγους πάει με περισσότερους άντρες αλλά ελκύεται κι από γυναίκες. 'Ολοι καταβάθως ξέρουν τί είναι μέσα τους, άσχετα με το τί εκδηλώνουν προς τα έξω, γιατί η σεξουαλικότητα αφορά την έλξη που νιώθει ένας άνθρωπος για τους άλλους, όχι με πόσους θα πας. Κατά τ' άλλα, το βρίσκω λογικό που τόσο μεγάλο ποσοστό σε ηλικία 18-24 δε νιώθει 100% straight γιατί οι περισσότεροι σ' αυτή την περίοδο πειραματίζονται. 'Αλλοι θα απορρίψουν την ομοφυλοφιλία, γιατί πολύ απλά δεν τους ταιριάζει, κι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν τον άλλο δρόμο.