Επιστολή που μας ήρθε από τον Γ.Χ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας):

 

 

 

Λογοκρισία σκηνής από τον Alpha

 

Αγαπητοί υπεύθυνοι της Lifo, γνωρίζοντας την φιλελεύθερη, προοδευτική και πάνω απ'όλα ανθρωπιστική στάση σας πάνω σε πληθώρα ζητημάτων, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα απαράδεκτο γεγονός που έλαβε χώρα χθες στο σταθμό του Alpha.

 

Όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί, ο Alpha έχει εδώ και λίγο καιρό που προβάλλει τη σειρά Glee. Το Glee έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, έχει αποσπάθει ιδιαίτερα θετικές κριτικές και πολλά βραβεία. Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα του είναι η ενεργή υποστήριξη της διαφορετικότητας και το θάρρος να ασχοληθεί με το θέμα της ομοφυλοφιλίας και να το προβάλλει σε εκτεταμένο βαθμό, συμπεριλαμβάνοντας, μάλιστα δύο γκέι ζευγάρι, ένα με άντρες και ένα με γυναίκες.

 

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα είναι αξιέπαινος, δίνοντας ένα πρότυπο στην νεανική ομοφυλοφιλική κοινότητα, προωθόντας τη διαφορετικότητα - μια από τις ουσίες της σειράς - και τολμώντας να θίξει κακώς κείμενα της κοινωνίας, π.χ. bullying.

 

Ο Alpha, σε μία τυπική για τα συντηρητικά ελληνικά δεδομένα κίνηση, αποφάσισε χθες να κόψει την πρώτη σκηνή τέτοιου περιεχομένου, όπου η Brittany και η Santana φιλιούνται και κάθονται κοντά στο κρεβάτι, μία ομολογουμένως αθώα σκηνή, γεγονός που μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από όποιον την παρακολουθήσει. Καθ' αυτόν τον τρόπο, ο Alpha καταδικάζει εμμέσως την διαφορετικότητα, την ισότητα και μάλιστα στον 21ο αιώνα της προόδου και της ελευθερίας.

 

 

 

Επίσης, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη σειρά, μιας και αυτή και παρόμοιες σκηνές που θα εμφανιστούν σε επόμενα επεισόδια έχουν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της, ενώ αντιτίθεται και στην ίδια την ουσία της, που είναι αναμβίφολα η προώθηση της διαφορετικότητας.

 

Ενδεικτικά, αύριο ένα μεγάλο μέρος του επεισοδίου είναι αφιερωμένο σε ένα φιλί που δίνει, παρά τη θέληση του, στον νεαρό gay πρωταγωνιστή Kurt ένα παιδί που τον εκφοβίζει στο σχολείο. Αν λογοκρίνουν αυτή τη σκηνή, τι ακριβώς θα καταλάβει το ελληνικό κοινό; Πρόκειται για μια κατάφωρη υποτίμηση της νοημοσύνης του! Εξάλλου, υπάρχουν πολλά χειρότερα σκουπίδια στην ελληνική τηλεόραση, τα οποία συχνά σχετίζονται με ανούσιο, περιττό και καθόλου αθώο ετεροφυλόφιλο σεξ! Θα σας παρακαλούσα θερμά να αφιερώσετε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα σας για αυτό το θέμα, έτσι ώστε η λογοκρισία να γνωστοποιηθεί, να στηλιτευτεί και ο Alpha να μην πράξει ανάλογα τις επόμενες φορές.