Πολιτιστική εβδομάδα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ

Πολιτιστική εβδομάδα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ Facebook Twitter
0
Πολιτιστική εβδομάδα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ Facebook Twitter

Το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ ετοιμάζει για το μήνα Νοέμβριο μια θεατρική -και όχι μόνο- εβδομάδα με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα για την πρώτη εβδομάδα δράσεων που περιλαμβάνει παραστάσεις, ομιλίες, διαλέξεις αλλά και πάρτυ έχει ως εξής:

Δευτέρα 12/11


21.00 Θεατρική Περφόρμανς 'Οι Κότες και οι Ψύλοι' (70')
Ομάδες Nova Melancholia & MAG

Μέσω της λοξής και «queer» αναπαραγωγής των πολιτισμικών στερεοτύπων επιχειρούμε την εκ νέου διεκδίκηση της ερωτικής επιθυμίας και του έμφυλου σώματος. Η επιθυμία είναι έρμαιο της έντασης ανάμεσα στην αυτοδιάθεση και τον κοινωνικό ετεροκαθορισμό: σε αυτό το όριο –κατά την γνώμη μας- ελλοχεύει η συγκίνηση, η απελπισία, η βία αλλά και το ανατρεπτικό χιούμορ των σύντομων αριστουργηματικών πεζογραφημάτων του Γιώργου Ιωάννου «Οι κότες» και «Οι ψύλλοι» (από τη συλλογή Για ένα φιλότιμο, 1964). Η περφόρμανς είναι ένα «ξόρκι» ενάντια στη ματαίωση της επιθυμίας και στη μελαγχολία του φύλου.

Κείμενο: Γιώργος Ιωάννου, Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας, Σκηνικά-Κοστούμια: Μυρτώ Ξανθοπούλου, Θεατρολόγος – Βοηθός σκηνοθέτης: Μελίνα Μαρκάκη
Ερμηνεία: Ράνια Κελαϊδίτη, Κώστας Κουτσολέλος, Σταύρος Μπαφέτης, Άννα Τζάκου, Σωτήρης Τσακομίδης, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Τρίτη 13/11


18.00 Διάλεξη-Συζήτηση με τον πολιτικό ακτιβιστή Sabu Kosho,
"Fukushima: Μετά την Καταστροφή"

21.00 Θεατρική Περφόρμανς 'Οι Κότες και οι Ψύλοι', (70')
Ομάδες Nova Melancholia & MAG

Πέμπτη 15/11


18.00 Διάλεξη-Παρουσίαση του Περιοδικού SIC
"Τι είναι ο όρος communisation;"

21.00 Performative Lecture "Grexit", (60')
Grexit: Ανασκάπτοντας το Μέλλον της Ευρώπης
Διάλεξη Δράση (Performative lecture): Carsten Lisecki, Eleninja, Γιώργος Παπαδόπουλος

Ο όρος Grexit είναι ένας συνδυασμός από τις λέξεις Greece (Ελλάδα) και Exit (έξοδος), που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έξοδο, εκούσια ή όχι, της χώρας από την Ευρωπαική Νομισματική Ένωση, καθώς και το χάος που θα ενσκύψει στις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές. Η κρίση στην Ευρώπη εντοπίζεται στο νόμισμα, στο Ευρώ, αλλά και στη Δραχμή που αποτελεί όχι μόνο το πνέυμα που στοιχειώνει το Ευρωπαικό φαντασιακό, αλλά και αντιπροσωπεύει το κατασκευασμένο παρελθόν του νεοκλασσικισμού στο νομισματικό πεδίο. Ο στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε μια συμπτωματική ανάλυση της νομισματικής κρίσης μέσα από τις εικονικές (αυτο)αναπαρστάσεις της ταυτότητας, της κουλτούρας και της αξίας όπως αυτές αποτυπώνονται στο νόμισμα. Η performance στηρίζεται στο βιβλίο Grexit (2012), που επιμελήθηκε ο Γιώργος Παπαδόπουλος και είναι αποτέλσμα του συλλογικού ερευνητικού προγράμματος "Δραχμή, Εικονογραφία κ Συμβολική Αξία".

Συντελεστές: Γιώργος Παπαδόπουλος Carsten Lisecki, Eleninja

Παρασκευή 16/11


21.00 Θεατρική Παράσταση, 'Το Διπλό Βιβλίο', (90')
Ομάδα PEQUOD

Πολιτιστική εβδομάδα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ Facebook Twitter

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, όμως, η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.

Κείμενο : Δημήτρης Χατζής
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : PEQUOD
Φωτισμοί : Τάσος Παλαιορούτας
Παίζουν : Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή.

23.00 Σύγχρονος Χορός, 'Συν Πλην/2', (30')
Ομάδα Αμετακίνητ(Ρ)ο

Με την αμαρτία τυπωμένη σαν σφραγίδα, ο άνθρωπος γεννιέται και πορεύεται, επηρεάζει και επηρεάζεται, ξεφεύγει μα εγκλωβίζεται και πάλι. Συγκρούσεις, ειπωμένες και ανείπωτες. ο εαυτός με τον 'άλλο' εαυτό και με τους άλλους. Ένα παιχνίδι εξουσίας με κεντρικό ρόλο το 'ΕΓΩ'.

Ιδέα/Χορογραφία:Μαρία Μάντια Παπαθανασίου
Μουσική: Sumheim
Ερμηνεύουν: Μαρία Μάντια, Κατερίνα Πυρινή

Σάββατο 17/11


23.00 Πάρτυ
"Revolution is my Boyfriend"
Screening, Theme Party, DJ set
Aφιέρωμα στον σκηνοθέτη Bruce La Bruce

Κυριακή 18/11


18.00 Γενική Συνέλευση

Πολιτιστική εβδομάδα στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ Facebook Twitter
 

Θέατρο Εμπρός

Ρήγα Παλαμήδου 2 Ψυρρή, Αθήνα 10554 , +30 210 3238990,
Δευτέρα 12 - Κυριακή 18/11/2012

www.elculture.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ