ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Γλιστρίδα και σουμάκ

Facebook Twitter
0

 

Πίτα και φρέσκα λαχανικά – ελαιόλαδο και σουμάκ – (فتوش)

Η λέξη Fattūsh προέρχεται από το αραβικό “fatt” (που σημαίνει υγρό ή σπασμένο ψωμί) και την κατάληξη –ūsh, τουλάχιστον έτσι λέει το ίντερνετ, αν κανείς ξέρει περισσότερα παρακαλώ να μας πει. Είναι μια σαλάτα που προέκυψε από τη ζέστη της μέσης Ανατολής που ξέραινε το ψωμί: πολύτιμο προϊόν, αδύνατον να το πετάξεις,  μπορείς όμως να το μεταμφιέσεις σε κάτι ακόμα πιο λαχταριστό, ψήνοντάς και τυλίγοντάς το σε ελαιόλαδο, μια ιδέα που έχει ανακυκλωθεί σε όλες τις χώρες και στα «ελληνικά» το ξέρουμε ως κρουτόν.  Ο συνδυασμός είναι αρχαίος- πίτες που έμεναν στη ζέστη ανά τους αιώνες θρυμματίζονταν από τις νοικοκυρές για να μπουν μαζί με ντομάτες, αγγούρια και ραπανάκια. Για τις ημέρες που έχετε βαρεθεί τη χωριάτικη (αν και είναι κάπως απίθανο, το ξέρω), δοκιμάστε φατούς, με υλικά που έχουμε την τύχη να φυτρώνουν στην Ελλάδα.

Αυτό που κάνει το φατούς ξεχωριστό από όλες τις σαλάτες είναι το σουμάκ (σουμάκι, ρους) και η γλιστρίδα. Το σουμάκ  είναι η σκόνη που παράγεται από τους αποξηραμένους πολύ μικρούς καρπούς του φυτού Rhus coriaria, θάμνος που απαντάται σε όλη σχεδόν τη Μεσόγειο. Το σουμάκ έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση και παίζει το ρόλο του λεμονιού. Η ταπεινή για μας γλιστρίδα θεωρείται αγριόχορτο, κάπως παρακατιανή αφού φυτρώνει ακόμα και στην άκρη του δρόμου. Λέω για μας, γιατί στην Αμερική τη βρίσκεις μόνο στα καλύτερα εστιατόρια με το γαλλικό όνομα mâche  ή purslane. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα γλιστρίδα, να το κάνετε, είναι πολύ τρυφερό χόρτο και λαχταριστό, με επίσης λεμονάτη γεύση.

Πέρα από τα βασικά συστατικά, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε όσα λαχανικά θέλετε. Η παρακάτω συνταγή είναι αρκετά βασική και ολωσδιόλου θαυμάσια.

  • 1 αραβική πίτα
  • 1 αγγουράκι
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι ραπανάκια
  • 100 γρ γλιστρίδα
  • 1 κουταλάκι σουμάκ
  • Ελαιόλαδο

 

Προθερμάνετε το φούρνο τους 180 βαθμούς. Κόψτε την πίτα σε λωρίδες, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κόψτε το αγγουράκι, τις ντομάτες και τα ραπανάκια σε κομμάτια. Ανακατέψτε όλα τα λαχανικά μαζί με το σουμάκ, προσθέστε αλάτι και στο τέλος ελαιόλαδο.

Ταιριάζουν επίσης: μέντα, σουσάμι, καυτερές πιπεριές, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, κόκκινη πιπεριά. Ακόμα περισσότερο ταιριάζει το τζατζίκι και το αρνίσιο κεμπάπ – αυτό το φανταστήκατε βέβαια και μόνοι σας…

Και η μουσική που ταιριάζει, είναι αυτή:

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ