Greek Food Facts

Facebook Twitter
0

Έχουμε μία σχιζοφρενική σχέση με τους «ξένους». Από τη μία αγανακτούμε με τις παραινέσεις τους, από την άλλη κάθε αναφορά της Ελλάδας στον ξένο τύπο γίνεται τεράστιο θέμα συζήτησης, όπως έγινε με το εξώφυλλο της Liberation. Φερόμαστε σαν ένα έθνος ανώριμων ενηλίκων – θέλουμε να κάνουμε επανάσταση ενάντια στους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα ζητούμε απεγνωσμένα την αποδοχή τους. Δηλαδή όπως είμαστε και στην πραγματικότητα.

Μια βόλτα στο ίντερνετ αποκαλύπτει πως βλέπουν οι «ξένοι» το ελληνικό φαγητό. Άλλα είναι γεμάτα με κοινοτοπίες που ξεσήκωσαν από το “My big fat Greek Wedding” κι άλλα που φαίνεται ότι έχουν γραφτεί από κάποιον που, τουλάχιστον, έχει επισκεφτεί την Ελλάδα. Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά.

 

Ultimate guide to Greek food 

  • "H οικογενειακή έξοδος για φαγητό είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική και πολύ συχνά οι ελληνικές οικογένειες βγαίνουν μαζί με τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα και συμμετέχουν παντού. Δε θα δεις παιδιά να κάθονται σε ξεχωριστό τραπέζι αγνοημένα από τους μεγάλους. Αν τα παιδιά είναι μικρά και κουραστούν μπορεί να κοιμηθούν στα καρότσια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι συνηθισμένα στο να μένουν μέχρι αργά, άλλωστε κοιμούνται το μεσημέρι, και γρήγορα μαθαίνουν στο πρόγραμμα των ενηλίκων."
  • "Οι Έλληνες ξεκινούν νωρίς για τη δουλειά τους, ειδικά το καλοκαίρι προκειμένου να γλιτώσουν τη ζέστη. Το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όπως έχουμε μάθει εμείς από μικροί. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι κακό να παραβλέπεις αυτό το γεύμα. Το πρωινό τους είναι συνήθως ένα φλιτζάνι καφέ (και για τους περισσότερους συνοδεία τσιγάρου!).  Μερικές φορές μπορεί να φάνε μία φέτα γλυκού ψωμιού, όπως είναι το τσουρέκι."
  • "Οι Έλληνες δεν είναι γνωστοί για ήσυχη, διακριτική και επίσημη συμπεριφορά και το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση. Έντονα συναισθήματα, δυνατή ομιλία, πολλά γέλια ξεσπούν στα τραπέζια, το φαγητό και το ποτό συνεχίζεται για ώρες. Όλοι είναι φιλικοί, χαρούμενοι, ακόμα μιλάνε και στα διπλανά τραπέζια. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ηλεκτρισμένη, το γέλιο και η χαρά κολλητική. Για μερικές ώρες μπορείς να ξεχάσεις όλα τα προβλήματα της ημέρας, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη ζωή!"

Από κάποιον που μάλλον έχει δει την Ελλάδα μόνο σε αμερικάνικο σήριαλ, στο eHow:

  • "Το κρέας που τρώνε οι Έλληνες στα σπίτια και στα εστιατόρια είναι το αρνίσιο, που συνήθως είναι μαγειρεμένο στη σούβλα. Το αρνί τρώγεται ως κυρίως πιάτο στην κατσαρόλα με λαχανικά. Άλλα κρέατα είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό, το μοσχάρι και το ψάρι. Όλα τα κρέατα γίνονται σουβλάκι, ένα από τα πιο αγαπημένα τυλιχτά σάντουιτς ."
  • "Η «πίτα» σερβίρεται στα περισσότερα ελληνικά γεύματα. Η πίτα συνδυάζεται με μία σάλτσα που αποτελείται από γιαούρτι με αγγούρια ή με ελαιόλαδο και λεμόνι και άλλα μπαχαρικά. Με την πίτα τυλίγουν και τα ελληνικά σάντουιτς όπως ο γύρος, ο οποίος περιέχει επίσης αρνί σε μικρά κομμάτια, ντομάτα, κρεμμύδι και ντρέσινγκ γιαουρτιού."

Από το In2Greece

  • "Το ελαιόλαδο  εμπλουτίζει και δίνει γεύση στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος, ψησίματος και αργού βρασίματος. Το να τρως και να πίνεις έξω είναι μία υπέροχη και πολύ δημοκρατική διαδικασία. Νέοι και γέροι, πλούσιοι και όχι τόσο πλούσιοι, ο συνηθισμένος πολίτης και η διασημότητα, όλοι πηγαίνουν στην ίδια παραδοσιακή ταβέρνα της γειτονιάς, ρεστοράν ή καφέ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι περισσότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις γίνονται σε ταβέρνες και όχι σε σπίτια, πράγμα που σημαίνει ότι εσύ, ως επισκέπτης, μπορείς να συμμετέχεις στο γλέντι το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει ζωντανή μουσική, χορό, ακόμα και πυροτεχνήματα!"
  • "Η χαρά, η απλότητα και οι καλοί έμπιστοι φίλοι ήταν το κέντρο αυτού του τρόπου ζωής. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν αυτή την παράδοση στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά την έφτασαν στα άκρα. Απόδειξη είναι τα πολλά διάσημα συμπόσια εκείνης της περιόδου. Αυτή η υπερβολή ήταν και είναι αντίθετη με το ελληνικό ταμπεραμέντο και μειώθηκε στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, συντηρώντας την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας για περισσότερο από χίλια χρόνια. Βασικά η διατροφή και οι τεχνικές μαγειρικής στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει από την αρχαιότητα, οι πρώτες γεύσεις και τα πρώτα συστατικά χρησιμοποιούνται ακόμα μαζί με το πιο σημαντικό συστατικό από όλα: το ελαιόλαδο."


Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ