Ελλάδα, 1903: Άγγλοι σνομπ σχολιάζουν

Facebook Twitter
0

Ο Nathaniel Newnham-Davis έγραψε κι άλλα βιβλία-ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Αγγλία και για άλλες χώρες ενώ παράλληλα έκανε καριέρα στο ναυτικό και ως δημοσιογράφος. Για τον Bastard δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, εκτός του ότι το όνομα Bastard συνδέθηκε με σκάνδαλο όταν έκανε αίτηση διαζυγίου, ενώ ταυτόχρονα έκανε αίτηση μία άλλη γυναίκα, η οποία ισχυριζόταν ότι ο άντρας της διατηρούσε χρόνια εξωσυζυγικές σχέσεις με την κυρία Bastard.

Τα ταξίδια του απολύτως ενδιαφέροντος βιβλίου περιλαμβάνουν πολλές χώρες της Ευρώπης. Ξεκινώντας από τη Γαλλία, αναφέρονται όλα τα μεγάλα εστιατόρια του Παρισιού και μετά τα σημαντικότερα (κατά τους συγγραφείς) στη Γερμανία, στη Δανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Τουρκία και το ταξίδι καταλήγει στην Ελλάδα.

Η αγγλική υπεροψία ξεχειλίζει από κάθε σελίδα του βιβλίου, κάτι που το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό. Οι συγγραφείς φαίνονται να παραδέχονται μόνο τους Γάλλους, και ειδικότερα τους σεφ της πρωτεύουσας. Όλες οι υπόλοιπες χώρες περιγράφονται ως φρικτές επαρχίες με μερικές χαριτωμένες βουκολικές αρετές. Όμως πρόκειται για μία ματιά σε μία Ευρώπη που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να φανταστείς μέσα από τα βιβλία της ιστορίας. Το φαγητό λέει περισσότερα από όλες τις στατιστικές του κόσμου. Σας παρουσιάζω τα σχόλια για την Ελλάδα:

"Κανείς δε ζει καλύτερα από έναν εκπατρισμένο Έλληνα, ο οποίος όταν βρίσκεται στην Ελλάδα συνοδεύεται από έναν μάγειρα που μπορεί να καταφέρει πολλά με λίγα υλικά. Οι Έλληνες μάγειρες μπορούν να ψήσουν ένα περιστέρι στη σούβλα υποφερτά και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να φτιάξουν τα ορτύκια, από το να το βάλουν στο φούρνο τυλιγμένα σε φύλλα δάφνης μέχρι να τα ψήσουν μυστηριωδώς, είναι αμέτρητοι. Στην ελληνική κουζίνα υπάρχουν αμέτρητα πιλάφια, κυρίως με αρνί, και είναι σίγουρο ότι η μαγειρική à la Grec σημαίνει κάτι αλμυρό, με αρκετή ποσότητα λαδιού, με υποψία κρεμμυδιού, με γεύση μαϊντανού και πολύ ρύζι.

Τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά είναι τα εξής: το κοκορέτσι- εντόσθια και συκώτι αρνιού, τυλιγμένα σε σούβλα. Πλιγούρι, σιτάρι αλεσμένο χοντρά, μαγειρεμένο σε ζωμό με συνοδεία κασεριού. Αβγοκαλάμαρα, ένα μίγμα από αλεύρι και κρόκο αβγού, τηγανιτό σε βούτυρο που περιχύνεται με μέλι.

Τα ελληνικά φαγητά, όπως και τα τούρκικα, πρέπει να μαγειρεύονται πολύ αργά σε φωτιά από κάρβουνα. Η χρήση υπερβολικά πολύ λαδιού είναι η αμαρτία του αδιάφορου έλληνα μάγειρα. Υπάρχουν πολλές συνταγές με μελιτζάνες, με πιο συνηθισμένη γεμιστές με φτηνό κρέας, ψιλοκομμένο.

Το φαγητό του χωρικού είναι τα δημητριακά, το ρύζι, το κατσικίσιο κρέας όταν μπορεί να το βρει, τα κοκκαλιάρικα πουλερικά που θεωρούνται μεγάλες λιχουδιές, το γάλα και τυρί με έντονη γεύση. Λίγα σταφύλια και μία φέτα ξινό ψωμί αποτελούν φαγοπότι.

Τα ελληνικά κρασιά δεν είναι εντελώς ανούσια αλλά είναι πολύ ελαφριά. Συνήθως εξάγονται στη Βιέννη αλλά ενισχύονται πρώτα για να αντέξουν στο ταξίδι και ενισχύονται πάλι όταν φτάσουν, οπότε τα αρχικά τους χαρακτηριστικά έχουν χαθεί ολοκληρωτικά.

ΑΘΗΝΑ

Ο καλός μου συνεργάτης Α.Β. έκανε κρουαζιέρα στα ελληνικά νερά την προηγούμενη Άνοιξη έχοντας στόχο να ερευνήσει τα ελληνικά εστιατόρια. Μου έγραψε όταν έφτασε στην Αθήνα και το ρεπορτάζ του ήταν σύντομο και εύστοχο: «Έξω από τα ξενοδοχεία υπάρχει μόνο ένα καφέ, το «Σόλων», που στην ουσία είναι σημείο ραντεβού για πολιτικές συζητήσεις. Τα θέλγητρα είναι λιγοστά.»

Ένας ιδιαίτερα σοβαρός λογοτέχνης ταξίδεψε εκτενώς στην Ελλάδα κι επειδή εγώ είχα να πάω δέκα χρόνια, του ζήτησα επιπλέον πληροφορίες. Το επίθετο «κτηνώδες» συνόδεψε όλες τις περιγραφές ελληνικών εστιατορίων και συμπλήρωσε ότι αυτό που λείπει επειγόντως από την Αθήνα είναι ένα αμερικανικό μπαρ που να πουλάει δροσερά ποτά μέσα στον Παρθενώνα."

Oι εκπληκτικές φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας εκείνης της εποχής προέρχονται από το facebook group Old photos from Athens, Attiki

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ