Απεργία της ΓΣΕΕ

Bits and pieces Αυγούστου v. 1

Facebook Twitter
0

Βιβλίο μαγειρικής True Blood

Το True Blood είναι μία πολύ επιτυχημένη σειρά στην οποία σχεδόν κανείς δεν τρώει, αφού οι πρωταγωνιστές είναι βρικόλακες. Τώρα διανύει την τέταρτη σεζόν και η αρχική ιδέα, η οποία μέσα σε πλαίσια ήταν χαριτωμένη, έχει παραξηλωθεί κι από την οθόνη μας έχουν περάσει εκτός από βρικόλακες, νεράιδες, λυκάνθρωποι, μέντιουμ, μαινάδες, πανθηράνθρωποι (;) και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους.

Φαίνεται ότι στις μέρες μας οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν σχετικά με φαγητό γιατί το 2012 πρόκειται να βγει βιβλίο με συνταγές από τη σειρά. Δεν πρόκειται για κοκτέιλ «αίμα-ουίσκι-σόδα» αλλά φαγητά του αμερικανικού Νότου με ονόματα των ηρώων. Παραδείγματα: Jason's Bourbon Smashed Potatoes”, "Tara's Bewitching Banana Soufflé" και "Sookie's Steamy Crawfish Étouffée." Δηλαδή, πουρές πατάτας με μπέρμπον, σουφλέ μπανάνα και καραβίδες με βούτυρο-στο περίπου.

Ματαιότης ματαιοτήτων

Η Kim Kardashian, η οποία είναι διάσημη λόγω της διασημότητάς της, απέρριψε τούρτα γενεθλίων ενός εκατομμυρίου δολαρίων επειδή της φάνηκε υπερβολή.

Το δώρο ήταν προσφορά του Nino Selimaj, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πέντε εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και συλλέκτης διαμαντιών. Ο Nino παρεξηγήθηκε με το tweet της Kim, με το οποίο απέρριψε την προσφορά, γράφοντας "I'd rather have a cupcake than a $1 million bday cake! Completely ridiculous!!",  δείχνοντας πόσο προσγειωμένη κοπέλα είναι: η εκπρόσωπος της αλυσίδας εστιατορίων δήλωσε  «είναι κρίμα που δεν μπόρεσε να το απλά να το απολαύσει γι’αυτό που είναι: απλώς ένα δώρο που θα έσπαγε κάθε ρεκόρ από έναν εραστή των διαμαντιών.» Απλώς! Μεγάλο κρίμα.

Όσο επεξεργαζόσαστε το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο συλλέγουν διαμάντια  όπως εμείς κάναμε με χαρτοπετσέτες, και πριν αλλάξετε γνώμη για την Kim Kardashian, έρχεται η επόμενη είδηση: η τούρτα του γάμου της (ναι, παντρεύεται, ναι, μπασκετμπολίστα του NBA) θα κοστίσει είκοσι χιλιάδες δολάρια και θα είναι απομίμηση –τι άλλο- της τούρτας Γουίλιαμ-Κέιτ.

Ανθρωπιστική θανάτωση

Πρόκειται για έναν από τους γνωστούς μαγειρικούς μύθους: οι αστακοί βράζονται ζωντανοί και η τελευταία τους αγωνιώδης κραυγή μέσα στην κατσαρόλα στοιχειώνει τους ερασιτέχνες μάγειρες για πάντα.

Το να βάλεις κάτι που κουνιέται μέσα σε βραστό νερό σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά ας δούμε τι λένε σχετικά με τις «κραυγές» τους οι  Bruce Weinstein και Mark Scarbrough, συγγραφείς του βιβλίου  Lobsters Scream When You Boil Them: And 100 Other Myths About Food and Cooking.

Οι αστακοί δεν διαθέτουν φωνητικές χορδές. Το σφύριγμα που ακούγεται μερικές φορές είναι ο ήχος που κάνει ο αέρας που δραπετεύει απότομα σε μορφή ατμού από την πανοπλία του αστακού. Όσο για τον πόνο που αισθάνονται, σύμφωνα με νευροφυσιολόγους, το νευρικό σύστημα του αστακού δεν είναι τόσο εξελιγμένο ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί τον πόνο.

Βέβαια, επειδή κανείς μας δεν ξέρει τι στ’ αλήθεια τι σκέφτεται ένας αστακός, μία μέθοδος θανάτωσης είναι το να βάζεις τον αστακό στην κατάψυξη για λίγο ώστε να πέσει σε νάρκη και από κει αμέσως στο βραστό νερό. Εναλλακτικά, μία βαθιά τομή ανάμεσα στα μάτια του κάνει την ίδια δουλειά.

Το αστείο είναι ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται συνήθως μεταξύ ανθρώπων που τρώνε κρέας. Τα μεγαλόσωμα ζώα όχι μόνο ουρλιάζουν αλλά καταλαβαίνουν ότι έρχεται το Τέλος. Αλλά οι πλούσιοι πάντα πλήρωναν άλλους για να κάνουν τις βρομοδουλειές.

Γεύση
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM