Προεδρικά Trivia

Facebook Twitter
0

Το 2008, ο Michael Pollan, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και καθηγητής δημοσιογραφίας στο Μπέρκλεϊ, έγραψε το βιβλίο Farmer In Chief, εξαιτίας του οποίου οι New York Times τον χαρακτήρισαν «φιλελεύθερο foodie διανοούμενο».

Το βιβλίο ήταν ένα ανοιχτό γράμμα προς όλους τους υποψήφιους προέδρους, σχετικά με τη γεωργία και το φαγητό. Περιέχει συμβουλές για το πώς να ανατρέψουν τις διατροφικές συνήθειες της Αμερικής οι οποίες οδηγούν σε προβλήματα υγείας αλλά σχετίζονται και με ζητήματα περιβάλλοντος. Μία από τις προτάσεις του ήταν να δημιουργηθεί ένας λαχανόκηπος στην αυλή του Λευκού Οίκου, ως σύμβολο στήριξης των αγροτών αλλά και να γίνει ουσιαστική στήριξη της γεωργίας. Η πολιτική του Λευκού Οίκου και η καμπάνια της κυρίας Obama φαίνεται πως ακολουθεί βήμα προς βήμα τις συμβουλές του βιβλίου.

 

Οι στόχοι και οι κανόνες της κυρίας Obama

  1. Κανένα παιδί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο πεινασμένο και καμία οικογένεια της χώρας δεν θα πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα έχει φαγητό στο σπίτι.
  2. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για την αναγκαιότητα της υγιεινής διατροφής.
  3. Οι οικογένειες πρέπει να τρώνε μαζί.
  4. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είναι εχθροί, είναι η προϋπόθεση για καλό μέλλον.
  5. Το θέμα δεν είναι τα απόλυτα όχι. Το θέμα είναι να βρεθεί η ισορροπία.
  6. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο πρέπει να έχουν φάει καλό πρωινό, όταν τρώνε μεσημεριανό πρέπει να τρώνε ένα μήλο ή μία μπανάνα και κάτι πράσινο σε όλα τα γεύματα, μεσημεριανά η βραδινά.
  7. Στο σπίτι μου, όταν λες ότι δεν πεινάς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φας όλα τα λαχανικά και μετά μπορείς να πας στο κρεβάτι.
  8. Δεν χρειάζεται να τρως επιδόρπιο κάθε φορά. Αλλιώς δεν είναι τρατάρισμα, είναι απλώς κάτι που κάνεις.

 

Και η Beyonce στην υπηρεσία της κυρίας Obama

Η στήριξη της τραγουδίστριας ήταν γνωστή πριν από την εκλογή. Ήταν και αυτή που τραγούδησε για τον πρώτο χορό του ζευγαριού στο πρώτο επίσημο δείπνο. Οπότε δεν είναι περίεργο που συμμετέχει στο Let’s move. Η Beyonce άλλαξε τα λόγια του τραγουδιού “Get Me Bodied” σε “Move your Body” και ντυμένη ευπρεπέστερα (εντάξει, για τη Beyonce μιλάμε) χορεύει μαζί με μαθητές προωθώντας τις χαρές τις σωματικής άσκησης.

 

Τελικά, τι αρέσει και τι όχι στον Barack Obama;

(βρώμικο από την πλατεία Μαβίλη;)

ΝΑΙ

  • Ξηροί καρποί και σταφίδες
  • Ψητά αμύγδαλα
  • Φυστίκια
  • Νερό
  • Dentyne Ice
  • Nicorette
  • Μπρόκολο και σπανάκι
  • Τσίλι
  • Πίτσα
  • Χάμπουργκερ

ΟΧΙ

  • Μαγιονέζα
  • Πατατάκια με ξίδι και αλάτι
  • Σπαράγγια
  • Αναψυκτικά
  • Παντζάρια

 

O πρόεδρος είναι ποιητής

Ακολουθεί ποίημα του Barack Obama το οποίο δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 1981 σε τεύχος του “Feast”, ενός φοιτητικού περιοδικού με ποίηση και διηγήματα του Occidental College. Το περιοδικό δεν υπάρχει πια.

 

UNDERGROUND

Under water grottos, caverns
Filled with apes
That eat figs.
Stepping on the figs
That the apes
Eat, they crunch.
The apes howl, bare
Their fangs, dance,
Tumble in the
Rushing water,
Musty, wet pelts
Glistening in the blue.

 

Το αφεντικό φέρνει φαγητό στο γραφείο

Στο παρακάτω βίντεο ο πρόεδρος παίρνει παραγγελίες από το προσωπικό για να φέρει φαγητό στο Οβάλ γραφείο. Στο μαγαζί δημιουργείται πανικός.

 

Πώς να φας τσίλι σαν τον πρόεδρο

Η οικογενειακή συνταγή για Chili con Carne. Κάπως light, με σκόνη τσίλι αντί για ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, χωρίς χοιρινό ή pinto beans, γίνεται εύκολα και στην Ελλάδα.

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κιλό κιμάς γαλοπούλας ή βοδινός
  • ¼ κ.γ. κύμινο
  • ¼ κ.γ. ρίγανη
  • ¼ κ.γ. κουρκουμά
  • ¼ κ.γ. βασιλικός
  • 1 κ.σ. σκόνη τσίλι
  • 3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • Ντομάτες, αριθμός ανάλογα με το μέγεθός τους, σε κομμάτια
  • 1 κονσέρβα μαύρα φασόλια

Σωτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μετά το ξίδι. Προσθέστε τις ντομάτες, χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει. Στο τέλος προσθέστε τα φασόλια.

Σερβίρετε μαζί με ρύζι, τριμμένο τσένταρ, κρεμμύδι και sour cream.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ