Σεισμός

Το νόημα της ζωής (μέρος 1ο)

Facebook Twitter
0

Ο Sweeney Todd αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές φανταστικές προσωπικότητες, τόσο συναρπαστική που έχει φτάσει τα όρια του αστικού μύθου.

Πολλοί επιμένουν ότι υπήρξε: όμως η αλήθεια είναι ότι είναι ήρωας μίας ιστορίας που δημοσιεύτηκε το τέλος του 19ου αιώνα στην Αγγλία με τίτλο “the string of pearls”, ως spin off ενός μυθιστορήματος του Charles Dickens, Martin Chuzzlewit.

Ο αντιήρωας της ιστορίας, Sweeny, είναι ένας μπαρμπέρης που σκοτώνει τους πελάτες τους και τους μετατρέπει σε κρεατόπιτες, τις οποίες πουλάει στο μαγαζί της συνέταιρού του στο έγκλημα, Mrs. Lovett. Τα μαγαζιά τους επικοινωνούν με μυστικό υπόγειο πέρασμα. Κάτω από το μπαρμπέρικο υπάρχει υπόγειο. Μόλις ο πελάτης καθίσει στην καρέκλα, ο Sweeny μέσω ενός μοχλού τον ρίχνει εκεί με αποτέλεσμα να σπάσει το λαιμό ή το κρανίο τους- σε περίπτωση όμως που είναι ακόμα ζωντανοί, κατεβαίνει στο υπόγειο και τους αποτελειώνει με ένα μαχαίρι στο λαιμό.

Η ιστορία έχει γραφτεί με διάφορες παραλλαγές, σ’όλες όμως ο πρωταγωνιστής είναι ένας serial killer.

Ως συνήθως, η εξήγηση για την αντικοινωνική συμπεριφορά υπάρχει στα παιδικά του χρόνια. Όχι δεν ήταν απών ο πατέρας και καριερίστα η μάνα, ούτε μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Οι γονείς του ήταν εργάτες στην παραγωγή μεταξιού αλλά απολύτως εθισμένοι στο τζιν.

Εκείνη την εποχή το τζιν στο Λονδίνο ήταν κάτι σαν την ηρωίνη τώρα, μόνο απείρως πιο φτηνό και νόμιμο. Εδώ που τα λέμε, καθόλου σαν την ηρωίνη. Το κοινό τους ήταν ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στην παρασκευή. Όμως και ο καθένας μπορούσε να φτιάξει τζιν στη μπανιέρα του ή στην πίσω του αυλή- και πάνω κάτω, αυτό έκανε. Οι εποχές ήταν πολύ δύσκολες, οι άνθρωποι δούλευαν σα σκλάβοι ξεριζωμένοι από τα χωριά τους, ξένοι σε μια μεγαλούπολη χωρίς υποδομές, με αποτέλεσμα οι αρρώστιες να θερίζουν. Το τζιν ήταν το πιο φτηνό μέσο για να αποφύγουν την πραγματικότητα.

Ο αλκοολισμός ήταν η πρώτη αιτία θανάτου σε συνδυασμό με το μολυσμένο νερό (που χρησιμοποιούσαν για να αραιώνουν το τζιν) οπότε αν δεν ήσουν αλκοολικός, την έβρισκες από αλλού. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει το τζιν και να το επιτρέψει σε εργαστήρια με άδεια και συγκεκριμένες συνθήκες, οι Λονδρέζοι έκαναν αιματηρή επανάσταση και φτάσαμε στο 2011.

Εντάξει, όχι τόσο γρήγορα. Το τζιν δεν ήταν αποκλειστικότητα των φτωχών. Ξεκίνησε από φάρμακο για τη χολή, το λουμπάγκο, για την ποδάγρα, κάποιος φαρμακοποιός σκέφτηκε να το νοστιμέψει με juniper berries (αγριοκυπαρρίσι) κι από φάρμακο έγινε πάλι φάρμακο, άλλου είδους. Μπορεί να σκότωσε τη φτωχολογιά αλλά οι άποικοι το πήραν μαζί τους στην Ινδία όπου για το φόβο της ελονοσίας το ανακάτευαν με κινίνη και νερό κι έτσι γεννήθηκε το νόημα της ζωής.


Το g&t.

(συνεχίζεται τη Δευτέρα με προσωπικές μαρτυρίες...)

Γεύση
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ