Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
1
Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Καλή και η Τσικνοπέμπτη αλλά προσωπικά εγώ γιορτάζω την Καθαρή Δευτέρα. Όπως μαζί μου γιορτάζουν και όσοι έχουν έναν έρωτα παραπάνω με το θαλασσινό και το νηστίσιμο. Καθώς ποτέ δεν αφήνω αυτή τη μέρα να πάει στα ψάχνοντας και στα χαμένα και μια ζωή τη γιορτάζω επιμελώς, με άφθονους φίλους στο πλάι μου, έχω να μοιραστώ μαζί σας μια εμπεριστατωμένη άποψη για το τέλειο σαρακοστιανό Κούλουμο-λουκούμι πάρτυ.

  

• Αν αποφασίσεις πικ-νικ, σκέψου το δυο φορές: για κάποιο λόγο μια ανώτερη δύναμη αποφασίζει μια θλίψη, μια μουντάδα κι ένα βρωμόκρυο για τη συγκεκριμένη μέρα. Το πάρτυ-σπίτι, με ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες, είναι μια εγγύηση, ειδικά αν το οργανώσεις ρεφενέ.

 

• Το οποίο πάρτυ μπορεί να σου κοστίσει ο κούκος-αηδόνι αν στο μενού συμπεριλάβεις γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και-ω ναι!-ταπεινό χταποδάκι που εξαφανίζεται και στο ψήσιμο. Αντίθετα, η λίστα με τις απαλές σαν χάδι τιμές περιλαμβάνει μύδια, πετροσωλήνες, στρόμπια, χάβαρα, ελληνικά ολόφρεσκα καβουράκια, φρέσκα αβγά ψαριών από τη Βαρβάκειο, κατεψυγμένο γόνο καλαμαριού αλλά και το cult καλαμαράκι κονσέρβας που μπορείς να μαγειρέψεις σε μια άκρως εντυπωσιακή-και φτουριστική-μακαρονάδα.

• Αν με το νου σου βάζεις έξοδο, σου εύχομαι ο Θεός βοηθός! Πρώτα για να βρεις τραπέζι. Δεύτερον για να σε εξυπηρετήσουν. Και τρίτον, να καταθέσω πως όσες φορές έχω πάει ακόμη και στην πιο εγγυημένη μου ψαροταβέρνα έχω συναντήσει κατεψυγμένο καλαμαράκι και γενικώς μια «ξεπέτα» της απολύτου καταστροφής.

• Το ωραιότερο όλων είναι να το ξενυχτίσεις Κυριακή βράδυ και να τελειώσεις τη μέρα στη Βαρβάκειο γύρω στις 3, τότε που όλοι οι πάγκοι είναι φορτωμένοι με τα καλύτερα, απ’όπου και θα διαλέξεις χωρίς τον συνωστισμό που θα θολώσει τον εγκέφαλό σου, συνετά και σίγουρα το μενού της επομένης.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Η καλύτερη λαγάνα

• Χειροποίητη και με βιολογικό αλεύρι, καλύτερα να την παραγγείλετε τηλεφωνικά μια μέρα πριν: Μαμά ψωμί, Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

• Από τον ξυλόφουρνο, χωρίς βελτιωτικά και χημικά, στον Έξαρχο, Πλ. Καπανδριτίου 2295053181.

• Από χωριάτικο χοντρόκοκκο αλεύρι, ψημμένη στον ξυλόφουρνο και στον «Καρρά», Λεωφ. Μαραθώνος 58, 2106217762, Άγιος Στέφανος.

• Σε μυστική συνταγή από τα Γιάννενα, στα «Γιάννενα», Μεγ. Αλεξάνδρου 35, Περιστέρι, 2105711606.

• Σε χωριάτικη συνταγή, από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών κο Χρήστου, Λεωφ. Βουλιαγμένης 70, 2109270744, Αχαρνών 254, Πατήσια, 2108662729

• Από τον εξπέρ του γιαννιώτικου προζυμιού Κατσαρό, Σ. Καράγιωργα 56, Γλυφάδα, 2109630914.

• Στην «Πνύκα», Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941. Από αγνό ελληνικό σιτάρι, ψημμένη σε φούρνο με πυρότουβλα.

Σαρρή 13 & Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή, 21032 14035. Με αλεύρι από τους μύλους Λούλη και Μάρα και παράδοση από το 1907.

“Αρτοποιητής” όνομα και πράγμα για λαγάνα σε διαφορετικές ποικιλίες. Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, 2109230052.

”Η Λυκόβρυση”, Σοφοκλή & Βενιζέλου 48, Λυκόβρυση, 2102815042. Με αλεύρι από τους φούρνους Κεπενού και Βούζα.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter

Αυτοί που ειδικεύονται στα όστρακα

Η Βαρβάκειος (3π.μ.-1μ.μ.) Οι πελάτες της νύχτας βρίσκουν το καλύτερο, μεγαλύτερη ποικιλία και αποφεύγουν το στριμωξίδι.

Ο Μπαρμπουνάκης (28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό. 2106743639)

Αγγελική Αδάμ, (Ψαραγορά Λαυρίου, 2292022209)

Ο Φάρος (Κηφισίας 234, στάση Αβάνας. 2106714483)

Όστρακο (Αγ. Δημητρίου 18, Δραπετσώνα. 2104619937)

Βατίστας Αφροδίτης 2, Βάρκιζα. 2108972164,

The Lobster Co (Χαρ. Τρικούπη, 200. Ν. Ερυθραία 2108003272)

Στρατής Μπουρνούς (Λ. Παπάγου 130 Ζωγράφου 2107706215)

Στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά σας συστήνω τον Κοκώνη, από τους λίγους ιχυοπώλες που τιμούν το ζωντανό όστρακο όλο το χρόνο και όχι μόνο τη Σαρακοστή. Μύδια από το Πόρτο Λάγος, άγρια κυδώνια και γυαλιστερές, ελληνικό φρέσκο χταπόδι και ζωντανοί αστακοί από το ενυδρείο. 2104222574 Ανοιχτά από τις 2 τη νύχτα ως τη 1 το μεσημέρι, το ίδιο και την Κυριακή.

Για τα υπόλοιπα της ημέρας

• Μια βόλτα στην Κεντρική Αγορά, θα σας προμηθεύσει τα άπαντα του νηστίσιμου τραπεζιού στις χαμηλότερες τιμές: χόρτα του βουνού από την κυρία στην είσοδο. Επί της Αρμοδίου, ο πάγκος με κάθε λογής ελιές, κρητικές, Μαλαισίνας, τουρσί, θρούμπες. Χαβιάρι σε πολύ καλές τιμές από το ρώσικο μπακάλικο στην Αρμοδίου. Στο γωνιακό κατάστημα μπαίνοντας από Σωκράτους θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τουρσιά, ελιές και ταραμά.

• Στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα θα βρείτε ελιές και τουρσιά σε πρωτότυπες συνταγές, έτοιμες ταραμοσαλάτες, θαλασσινές σαλάτες και αλειφές, ντολμαδάκια από γυναικείους συνεταιρισμούς, πατέ χταπόδι από το Ευ Ζην, χταπόδι με πιπέρια και μελιτζάνες από τη Γιαμ, πολίτικη σαλάτα της Γιαμ, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς, νηστίσιμα γλυκά, βιοτεχνικούς χαλβάδες, ρακή και επιλεγμένα ούζα.

Πανδαισία (Αγ. Ιωάννου 23Β, Εμπ. Κέντρο Παπανικόλα, Αγ. Παρασκευή. 2106017731)

Ιδαίον Άντρον (Φορμίωνος 141, Καισαριανή. 2107600204)

Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, (Σοφοκλέους 1, 210-3234612)

Benito, (Θέμιδος 22, Π. Φάληρο. 2109837677)

Το θυμάρι του Στρέφη Καλλιδρομίου 51Α Εξάρχεια 2103300384, έχει την πιο σπιτική ταραμοσαλάτα που δοκίμασες ποτέ σε έτοιμη, του Μχιταριάν.

• Επίσης απίστευτη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και φρέσκο κρεμμυδάκι φτιάχνει η Γιαμ (σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα).

• Ο «Μανδραγόρας», Γούναρη14 στον Πειταιά, 2104172961 αναλαμβάνει να σας στρώσει το τραπέζι της πιο γκουρμέ νηστείας, χωρίς να κουνήσετε το δαχτυλάκι σας: Λαχανοντολμάδες με ξινολάχανο, σταφίδες και κουκουνάρι, ανθός κολοκυθού, βλαστάρια κάπαρης, βολβοί και μελιτζανάκι σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, καρδιά αγκινάρας με σκόρδο, ροζ πιπέρι και δεντρολίβανο σε αγουρέλαιο, γίγαντες τουρσί με λιαστή ντομάτα, χταπόδι από την Κάρυστο με πιπέρια και ανθό ρίγανης, γαρίδες λεμονάτες με μουστάρδα, σαλάτα θαλασσινών με λαχανικά, ριζότο θαλασσινών, αστακός ψητός με σάλτσα μουστάρδας και χαλβάς Παπαγιαννόπουλου από το Βόλο. Ανοιχτά 5 π.μ.-1 μ.μ.

• Ο κύριος Ανδρέας Βλασόπουλος φτιάχνει βασικά το καλύτερο φύλλο, παραδοσιακό και με τα αγνότερα υλικά. Κοντά στο φύλλο, κι έναν μαγικό χειροποίητο χαλβά, με βανίλια, κακάο ή με ολόκληρα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η άλλη διάσταση στον χαλβά του μπακάλη. Σφολιατίνα, (Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429)

• Στο «Στάχυ», Κύπρου 23 στα Βριλήσσια, (2106139977) θα λύσεις δυό θέματα με τη μία: πολύ καλή λαγάνα αλλά και υπέροχη δική τους ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά από χεράκια μαμάς, που ξενυχτάει για να προλάβει τους πολλούς φανς της τέχνης της για την περίσταση.

Για να «καθαρίσεις» με γκραν σουξέ την Καθαρή Δευτέρα. Της Ελένης Ψυχούλη Facebook Twitter
Γεύση
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

1 σχόλια