Το καλό εκμέκ!

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter
12

Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Και εκμέκ κανταϊφι το γλυκό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε γιατί συνδυάζει την Ανατολή με το σιρόπι της και μια σαντιγούλα με ευρωπαϊκή προέλευση. Βέβαια, στην κλασική του εκδοχή σερβίρεται με βουβαλίσιο, πλούσιο καϊμάκι, κάτι που δύσκολα βρίσκεις πια στην Αθήνα, μιας και τα βουβάλια της Κερκίνης δεν επαρκούν στη λαχτάρα για εκμέκ, και επιπλέον το εν λόγω καϊμάκι κοστίζει κάτι παραπάνω-σε χρήμα αλλά και σε θερμίδες.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Το εκμέκ της Ρένας

Λ. Πεντέλης 98, Βριλήσια, 21111830489

Η Ρένα είναι μια κλασική μαμά από την Αγριά του Βόλου, θεά μαγείρισσα και με σπεσιαλιτέ το εκμέκ της, το οποίο το φτιάχνει με όλο το μεράκι που του αντιστοιχεί, τρείς μέρες δουλιά, παρακαλώ! Ο γιος της, παρ’όλο που ασχολείται με την προώθηση ταινιών, φόρο τιμή στη συνταγή της μαμάς, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το εκμέκ της αλλά και να το μοιραστεί μαζί μας, σε μια κουκλίστικη εκμεκ-ερί στα Βριλήσσια. Για μένα το καλύτερο της αγοράς, χειροποίητο, από αγνό αιγοπρόβειο γάλα, ανάλαφρο σαν ζαχαρένιο σύννεφο, με μια σαντιγύ-αφρό, όση γλύκα χρειάζεται για να το πεις “άγλυκο” και να φας και δεύτερο κομμάτι, με τραγανό, καλοψημμένο κανταϊφι, κρέμα διόλου αμυλώδη και πλούσιο καβουρδισμένο, πολύ ψιλοκομμένο αμυγδαλάκι που σου δίνεται σε ξεχωριστή συσκευασία, να το προσθέσεις την τελευταία στιγμή μη και σου παπαριάσει. Κι άμα είσαι και αμετανόητος εραστής της σοκολάτας, κυκλοφορεί και σε σοκολατένια εκδοχή. Μια ανανεωτική εκδοχή σε ένα κλασικό γλυκό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γλυκοτεχνείο

Ιασωνίδου 35Α, Ελληνικό, 2109620013

Θα το αγοράσεις μέσα σε ένα βαθύ, πήλινο μπολ που δεν έχει καμμιά τύχη να μην αδειάσει μετά την πρώτη μπουκιά. Πιο παραδοσιακό από της Ρένας, σχεδόν ρευστή, ανάλαφρη κρέμα και κανταϊφι που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο και έχει όσο-τόσο σιρόπι ώστε να μην σε λιγώνει. Στη φωτογραφία η ατομική βερσιόν. 

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Χαρά

Πατησίων 339, Πατήσια, 2102287266

Όταν η γιαγιά Αριστέα ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη το ’22 έφερε μαζί της μια περιουσία χωρίς τότε να το ξέρει: στο παπούτσι της έκρυψε τη συνταγή για το εκμέκ και το παγωτό καϊμάκι. Κλασική αξία, ίδια κι απαράλλαχτη στο χρόνο, μαζί με το Σικάγο και το ice cream soda, το εκμέκ της Χαράς είναι όλη η χαρά της παράδοσης: πλούσιο σε σιρόπι-στα όρια της υπερβολής που ωστόσο καθόλου δεν σε χαλάει, αφού δένει τόσο ωραία σαν σος στο παγωτό καϊμάκι που λιώνει πάνω του, αρκετά έντονη λιπαρότητα κι ένα διακριτικό άρωμα μαστίχας που θυμίζει παλιό-καλό-καιρό.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Κωνσταντινίδης

www.konstadinidis.com

Με παράδοση από τη Μικρά Ασία από το 1920 και βάση τη Λάρισα-που ξέρει από καλά γαλακτοκομικά-, το εκμέκ του Κωνσταντινίδη κυκλοφορεί σε ατομική και οικογενειακή εκδοχή. Προσωπικά προτιμώ την οικογενειακή, γιατί για κάποιον ακαθόριστο λόγο, ίσως το ότι βγαίνει πιο λεπτό στο διαφανές ταψάκι, μου κάνει νοστιμότερο. Αν είσαι φίλος της σαντιγύ, θα το αγαπήσεις, αφού σου την προσφέρει απλόχερη και μαστιχωτή. Το παγωτό καϊμάκι σε διακριτικότερη δόση, ζύμη τσουρεκιού με μπόλικο σιρόπι.

 

Το καλό εκμέκ! Facebook Twitter

 

Γκιουλιούογλου

Νίκης 10, Σύνταγμα, 2103213959

Βαριά, λιγωτική Ανατολή, παχιά βάση με πιο-πολύ-σιρόπι δεν υπάρχει, παγωτό καϊμάκι με γαλατένια γεύση. Αν θες, παίρνεις τη βάση εκμέκ και αν είσαι τυχερός και έχει έρθει από την Πόλη, τη συνοδεύεις με βουβαλίσιο καϊμάκι, πλούσιο, λιπαρό, αυθεντικό.

Γεύση
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

10 σχόλια
Κι ακριβώς δίπλα, άρθρο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.Άντε να καταπολεμήσει ο άλλος την παχυσαρκία που διαβάζει τα μπλογκπόστ της Ελένης και του τρέχουν τα σάλια από την πρώτη παράγραφο.
Μετά από χρονοβόρες επιστημονικές έρευνες, έχω να σας πω πως ακομα καλύτερο απ' το απλό εκμέκ του Κωνσταντινίδη, είναι το παγωτό εκμέκ που φτιάχνει. Με παγωτό κρέμα, όμως, όχι με καϊμάκι. Δώστε σημασία σε αυτό το τελευταίο, το υποστηρίζει όλη η επιστημονική μας ομάδα φανατικά.