Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
11
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Aν κάτι ανθεί όσο ποτέ στα χρόνια της κρίσης, αυτό είναι τα φουρνάρικα. Που ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, τυχαίο που διαχρονικά το ψωμί-το ξεροκόμματο-η μια μπουκιά ψωμάκι ταυτίζονται με την πείνα του λαού;

Το πιο δυσοίωνο, όμως, είναι πως ο κόσμος δεν ξέρει πια να ξεχωρίσει το καλό ψωμί, καθώς σπάνια γνωρίζει πως πίσω από την φρέσκια φρατζόλα που ψωνίζει στην προθήκη, δεν κρύβεται το εργαστήρι και ο ιδρώτας του αρτοποιού αλλά μια ζύμη κατεψυγμένη προψημμένη και αφυδατωμένη που πηγαίνει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο. Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή και το χέρι της νοικοκυράς, η προσωπικότητα, αλλά κάπου δίπλα σου θα βρεις και το «καλό» που έχω αναζητήσει για σένα.

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Το ψωμί στο ράφι

 

Στα ράφια των μαγαζιών μπορείς να βρεις ψωμάκι με αγνή ψυχή, που σέβεται την παράδοση.

*Το ρώσικο ψωμί «ΜΠΟΡΟΝΤ» είναι ζυμωμένο με μαύρη σίκαλη, κόλιανδρο και λίγη παραπάνω ζάχαρη Τα αρώματά του κι αυτή η λίγη παραπανίσια γλύκα δίνουν μια άλλη, ασυνήθιστη διάσταση στα λαδερά, στις σούπες με όσπρια αλλά και στις σάλτσες της δικής μας κουζίνας και μεταμορφώνει σε πρωτότυπο έδεσμα ένα κομμάτι τυρί. Επιπλέον, ακόμη και μετά από δέκα μέρες κρατάει την υγρασία του και τη φρεσκάδα του, όπως την πρώτη μέρα.

Σε όλα τα ρώσικα μπακάλικα, όπως το Avra, Αρμοδίου 8, 210 3210774, στην Κεντρική Αγορά

*Γήινη γεύση που ταιριάζει με τις κόκκινες σάλτσες: ψωμί φτιαγμένο από το αρχαίο δημητριακό ντίνκελ, για όσους είναι αλεργικοί στη γλουτένη, ζυμωμένο με ελαιόλαδο.

«Το αληθινό ψωμί», Green Farm, Μπουμπουλίνας 30, Πειραιάς, 2104297124

*Αληθινό, καλοζυμωμένο ψωμί  από φύτρο σταριού με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο. Νόστιμο και γεμάτο βιταμίνες.

«Το αληθινό ψωμί», στα καταστήματα Green Farm

*Iδιαίτερο, διαιτητικό ψωμί χωρίς μαγιά, αβγά, γαλακτοκομικά και λιπαρές ουσίες. Ιδανικό με μέλι και μαρμελάδα αλλά και για σάντουιτς.

«Ψωμί των Εσσαίων», από φυτρωμένο στάρι, Natura Bio Market, Ελ. Βενιζέλου 33, Γλυφάδα, 2109610140

 

*Από αλεύρι ολικής άλεσης ζυμωμένο με κύμινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και με ελάχιστο αλάτι. Ιδανική παρέα για ένα πιάτο τυριών.

«Το αληθινό ψωμί», στη «Φωνή της Φύσης» Πατησίων 280, 2108316836

*Ψωμί σίκαλης από βιολογικό αλεύρι,  με έντονη γεύση προζυμιού που θυμίζει χωριό. Ταιριάζει με τα πάντα και κρατάει πάνω από μια εβδομάδα.

«Ο φούρνος του ψωμά», σε όλα τα σούπερ-μάρκετ Βασιλόπουλος και τα περισσότερα με βιολογικά είδη

*Πιτυρούχο, στιβαρό ψωμί με προζύμι, χωρίς αλάτι. Χορταστικό και ιδανικό για σάντουιτς με αλλαντικά και με τυριά.

«Άροτρον», Ναραγένα, Ιωνίας 49, Ν. Σμύρνη, 2109317206

*Στο «Ιδαίο Άντρον», Φορμίωνος 141, 2107600204, στην Καισαριανή, θα βρείτε το καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί του Παπαγεωργίου από το Βασιλικό της Χαλκίδας, που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Λευκό ή ολικής άλεσης, βαστά για μέρες και διατηρείται για πολύ καιρό στην κατάψυξη.

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

 

Τα καλά φουρνάρικα

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Η Πνύκα

Για τον συχωρεμένο τον κύριο Δημήτρη Κότσαρη, το σωστό ψωί, είναι εκείνο που γίνεται μόνο με νερό και ελάχιστο αλάτι, με τις ίδιες προαιώνιες, σοφές συμβουλές” Και η οικογένεια συνεχίζει την παράδοση με το τεράστιο καρβέλι, που είναι απλά “τροφή Θεών!”

Πρατίνου 13, Παγκράτι, 2107251941, Παγκράτι, Πετράκη 24, Σύνταγμα, Τοσίτσα 36, Εξάρχεια

Αρτόραμα

Σαράντα χρόνια φούρναρης από το Τέροβο των Ιωαννίνων, ο Δημήτρης Τζουμάκας-που κάνει καταπληκτικό προζυμένιο ψωμί σε διαφορετικές διαβαθμίσεις του ξινού- επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει την Ήπειρο να βγάζει τους καλύτερους ψωμάδες. Την ίδια επιτυχία έχει και το καλαμποκένιο, το σικάλεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιναρόσπορο και το μαύρο.

Αναστάσεως 125, Χολαργός, 2106511960

Κassiani

Για το προζυμένιο ψωμί με ηπειρώτκη τεχνογνωσία, τα κριτσίνια σε χίλιες γεύσεις αλλά και τη φοβερή γαλατόπιτα.

Ελ Βενιζέλου 129, Πετρούπολη, 2105019480

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
 

 

Μαμά Ψωμί

Εδώ, όποιος πρόλαβε το ψωμί του πήρε. Κάντε κράτηση ή σπεύστε νωρίς, για το πιο χειροποίητο ψωμί, με βιολογικό αλεύρι από το Ληγουριό. Ξεχωρίζουν, το ψωμί ολικής με ηλιόσπορο και λιναρόσπορο, το χωρίς γλουτένη, και το ψωμί με πλιγούρι και φουντούκι που συνήθως βγαίνει κάθε Σάββατο πρωί.

Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, 2109227686

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO
Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO

 

Ρίζος

Κι εδώ ηπειρώτικη παράδοση, μεσπεσιαλιτέ του μαγαζιού το ψωμί από γερμανικό αλεύρι ντίνκελ, σκέτο ή μαζί με κριθαρένιο αλεύρι- ένα ποίημα-αλλά και τα ντίνκελ κουλουράκια και τα κέικ, με αλεύρι που εισάγεται από το Κούλμπαχ της Γερμανίας..

Ματρώζου 12, Κουκάκι, 2109249527

 

Τα καλά φουρνάρικα της Αθήνας! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτό: Αλέξανδρος Ακρίβος / LiFO


Γεύση
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

7 σχόλια
Υπάρχει το καλό ψωμί, αυτό που θα πας στην άλλη άκρη να το πάρεις, αυτό που θα πληρώσεις το κατιτις σου παραπάνω, αυτό που και στην κατάψυξη να το βάλεις δεν θα πάθει τίποτα, αυτό που φρέσκο κάνει κρατς, αυτό που η ζύμη του έχει ενιαίο χρώμα - είναι μεστή και αντέχει βδομάδα σίγουρα, και υπάρχουν όλα τα άλλα. και ναι υπάρχουν πολλά ειδη ψωμιου - αλλά ρε παιδιά νισάφι με την κατεψυγμενη ζύμη και το και καλά ονομαζόμενο με προζύμι. Βέβαια το καλύτερο ψωμί το έχω φάει α) απο τη γιαγιά μου στην Ήπειρο, χρόνια πριν, στη "γάστρα" δλδ σε ένα εδικό ηπειρώτικο φουρνο, που πραγματικά περίμενα πως και πως να το βγάλει και να φάω τη γωνία (classic!) με ένα κομμάτι τυρί - αχχ..και 2) στη Γκούρα Ορεινής Κορινθίας, κάθε Κυριακή βγάζουν συγκεκριμένες ποσότητες ψωμιού - θυμάμαι είχαμε πάρει για επιστροφή Αθηνα 2 τεράστια καρβελια περιττό να σας πω ότι μυριζε ψωμί το αμάξι για μέρες! Ανάλογο ψωμί έφαγα και απο τον Αγ. Λέοντα στη Ζάκυνθο. Το αλεύρι ρε παιδιά. Προσέξτε το λίγο - μεγάλη υπόθεση!
Εδώ διαβάζω πως το ντίνκελ δεν είναι κατάληλο για αλλεργικούς στη γλουτένη. Εξάλλου το "αρχαίο δημητριακό" με το αρχαιοπρεπές όνομα ντίνκελ είναι κάπως φαιδρό, όχι; http://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/
Κανένα σιτηρό ( σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη ) δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. Κι αυτό γιατί, πολύ απλά, περιέχουν γλουτένη στο σπόρο τους και κατ' επέκταση και στο αλεύρι τους. Ο όρος " αλλεργία " , είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείται γιατί η δυσανεξία είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα, και το γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από απατεώνες, δεν την κάνει λιγότερο σοβαρή. Πάντως, σκεφτείτε πως ακούγονται σε ανθρώπους με πραγματικό πρόβλημα δυσανεξίας, όλα αυτά τα " μοδάτα " που εφευρίσκονται κατά καιρούς ...
Αχ, domenica, δεν έκανα καμιά παρατήρηση και όταν το έγραφα το σχόλιο, το δικό σου δεν το είχα δει ακόμη ! Άσε που το βρήκα και εξαιρετικό ! Τώρα για τα άλευρα με 20% γλουτένη ( ελπίζω να εννοούν το 20% της κανονικής, και όχι το 20% στο σύνολο του αλευριού :) ), θα σου πω πως δεν είμαι σίγουρος. Δε θα χρησιμοποιούσα τον όρο " απάτη ", αλλά οι οδηγίες μέχρι στιγμής για τη γλουτένη είναι πλήρης αποχή σε περίπτωση προβλήματος. Διαβαθμίσεις του προβλήματος, ανάλογα με την ποσότητα της ουσίας, υπάρχουν σε άλλη περίπτωση, αυτήν της λακτόζης. Πάντως η βιομηχανία ανθεί ...