Πήγαμε στους Neurosis

Πήγαμε στους Neurosis Facebook Twitter
1

Κείμενο: Δημήτρης Κότσης - Φωτογραφίες: hector.d photography

Πήγαμε στους Neurosis Facebook Twitter

Οι Αμερικάνοι Neurosis είναι μία από αυτές τις μπάντες/ γεννήτορες. Πρωτοστάτησαν στο post-metal ιδίωμα από τα mid-‘80s και παραμένουν ένα σχήμα αδιαμφισβήτητης αλλά και σταθερής αξίας. Συνεπείς δισκογραφικά, κάποιες φορές ακόμα και μέσω του ambient-noise alter-ego τους, με το όνομα Tribes of Neurot, αποτελούν έναν πόλο έλξης για τους οπαδούς κάθε ακραίου μουσικού ιδιώματος, όπως και έναν ευσεβή πόθο του Ελληνικού κοινού, που έμελλε να γευτεί τους μουσικούς τους καρπούς για πρώτη φορά. Όχι όμως και του υπογράφοντος, που ανυποψίαστος μπήκε μέσα στο Fuzz Live Club, για να βρεθεί, λίγη ώρα μετά, με το στήθος του να γρονθοκοπιέται από χαμηλές συχνότητες, και τα μυαλά του να κείτονται κολλημένα κάπου εκεί πίσω,  σε κάποιον τοίχο.

Πρώτοι στη σκηνή, πριν το club ακόμη γεμίσει, ανέβηκαν οι Θεσσαλονικείς Agnes Vein. Το epic-drone-doom (sic) τους, δεν μου είναι άγνωστο και το πρόσφατο “Soulship” LP δικαιώνει τόσο τους ίδιους, όσο και όσους επιλέγουν να τους παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια. Συναυλιακά, για άλλη μία φορά, δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά οι γνωστοί ογκόλιθοι που είναι σε κάθε εμφάνισή τους: Μπάσο-μενίρ, ένας από τους σημαντικότερους drummers του ιδιώματος για την εγχώρια σκηνή και ένας τρομακτικός frontman, που όταν δεν σκίζει το λαιμό του στο μικρόφωνο, μπολιάζει τους drone ρυθμούς του εγχειρήματος τους με υποχθόνιες, πολυφωνικές, κιθαριστικές μελωδίες. Οι Agnes Vein είναι τρομακτικοί. Τέλος.

Γνωστή είναι και η αξία των Universe217, που επίσης δεν είναι τίποτα «χτεσινοί». Η καλλιτεχνικότητα τους αποτελεί εδώ και χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξής τους και προσεγμένες, μετρημένες κινήσεις σηματοδοτούν την πορεία τους στον χώρο, γεμάτη από υπέροχα βινύλια, εκκεντρικά video και μυσταγωγικές εμφανίσεις. Οι Universe217 ήταν δίχως άλλο η ιδανικότερη επιλογή για opening act στην συναυλία των Neurosis. Χωρίς φλυαρίες, ανέβηκαν στη σκηνή και δεν δυσκολεύτηκαν να μας κερδίσουν, όπως δεν δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν και το χειροκρότημα του κόσμου, που όσο πέρναγε η ώρα, πλήθαινε και «ζεσταινόταν». Λίγο πιο εξωστρεφείς απ’ όσο συνήθως (μιας που η εσωστρέφεια ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της Πέμπτης βράδυ, στο Fuzz Live Club) έδειξαν το πόσο χαίρονταν που έπαιζαν στο πλάι μιας μπάντας που –δίχως άλλο- τους έχει επηρεάσει όσο λίγες. Η βραδιά προχωρούσε όπως έπρεπε.

Χάνω τα λόγια μου... Η εισαγωγή του “A Sun that Never Sets” προμήνυε κάτι ιδιαίτερα άρτιο και ατμοσφαιρικό. Ο κόσμος είχε καρφωμένο το βλέμμα του στη σκηνή και πλέον το club αριθμούσε περίπου 1000 παρευρισκομένους. Στα επόμενα λεπτά, με το πρώτο «σκληρό» μπάσιμο των εγχόρδων, η πραγματικότητα είχε μετατραπεί σε ένα φτυάρι που επίμονα μας χτυπούσε στα μούτρα. Ο ήχος των Neurosis, ακόμα και σε αυτές τις πρώτες στιγμές, φαινόταν ξεκάθαρα πως είναι ένας από τους καλύτερους που έχουμε ακούσει σε εν Ελλάδι συναυλία, ενώ η μπάντα έμοιαζε κεφάτη (όχι με τη συμβατική έννοια του όρου) και πρόθυμη να μας δώσει τα δόντια μας στο χέρι. Ίσως τα παραπάνω να ακούγονται κλισέ και κάπως οπαδικά, όμως πρέπει να ξεκαθαρίσω τη θέση μου: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ οπαδός των Neurosis. Η εμφάνισή τους ήταν τόσο άρτια και τα πολύ όμορφα φώτα του Fuzz στάθηκαν σύμμαχός τους, συνιστώντας την απόλυτη συναυλιακή εμπειρία του καλοκαιριού. Ο κόσμος χειροκροτούσε θερμά με κάθε ευκαιρία που του δινόταν, ενώ οι ίδιοι, απλόχερα μοίραζαν την τέχνη τους, όχι όμως και τις σκέψεις τους, μην αρθρώνοντας ούτε μία λέξη προς τον κόσμο, μέχρι το τέλος της βραδιάς. Τι κι αν έλειπαν τα υπέροχα visuals του Josh Graham που τους συνόδευαν σε παλιότερες εμφανίσεις τους, τι κι αν τα περίπου 90 λεπτά της εμφάνισής τους μας φάνηκαν λίγα, η ουσία είναι πως γίναμε μάρτυρες σε μία πραγματική εμπειρία, από αυτές που δε ζεις κάθε μέρα. Οι Neurosis ήταν εκεί και φρόντισαν να το κάνουν αισθητό και με το παραπάνω.

Πήγαμε στους Neurosis Facebook Twitter
Πήγαμε στους Neurosis Facebook Twitter
Πήγαμε στους Neurosis Facebook Twitter
Πήγαμε στους Neurosis Facebook Twitter
Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια