Πως ηταν οι ταινίες στις φετινές Νυχτες Πρεμιέρας;

Facebook Twitter
0

The artist

Ένας σταρ του βωβού κινηματογράφου χάνει σιγά-σιγά την αίγλη του με την επέλαση του ομιλούντος κινηματογράφου ενώ παράλληλα μια μικρή άσημη ηθοποιός γίνεται μεγάλη σταρ. (κάποιος σχολίασε ότι αυτή η ταινία είναι «η Αγάπη μας» με τη Βουγιουκλάκη και τον Παπαμιχαήλ σε κουλτουρέ βερσιόν). Εννοείται ότι πλέκεται και ένα love story κάπου εκεί στο βάθος αν και φυσικά η ιδιαιτερότητα της ταινίας είναι ότι είναι βωβή και ασπρόμαυρη.

Killing Bono

Αυτή η ταινία γύρω από ένα σχολικό γκρουπ στην Ιρλανδία του ’80 που έχουν την ατυχία να είναι συμμαθητές του Bono και καταλήγουν να περάσουν τη ζωή τους στη σκιά των U2 είχε όλα τα φόντα για να γίνει μια ξεκαρδιστική κωμωδία .Δεν τα καταφέρνει δυστυχώς ενώ οι ερμηνείες  φλερτάρουν έντονα με τον παλιμπαιδισμό.


Medianeras

Ήταν η ταινία που κέρδισε το Μεγαλύτερο Βραβείο του Φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά, κάτι μάλλον αναμενόμενο. Το θέμα είναι, αν μη τι άλλο πιασάρικο: Παρακολουθούμε τις παράλληλες ζωές δυο νέων ανθρώπων στο Μπουένος Αϊρες πριν γνωριστούν κι ερωτευτούν (αυτή εξάλλου είναι και η καινοτομία της ταινίας). Νομίζω πάντως ότι επειδή το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα δεν είχε και πολλές αισιόδοξες ταινίες το Medianeras σίγουρα ξεχώρισε- χωρίς να είναι χαζή κομεντί, (ίσα-ίσα αφήνει μια μάλλον πικρόγλυκη γεύση) βγήκαμε από την αίθουσα πεπεισμένοι ότι η ζωή είναι δύσκολη αλλά κάποια στιγμή θα τα καταφέρουμε (όχι δεν κλάψαμε γοερά).Να σημειωθεί ότι ο δεύτερος λόγος που κέρδισε η ταινία είναι  κατά τη γνώμη μου οι ιδιαίτερα επίκαιρα παραλληλισμοί μεταξύ της Ελλάδας και της Αργεντινής.

The ballad of genesis and lady Jaye

Αλλόκοτη ταινία- ντοκιμαντέρ γύρω από τον έρωτα δυο ανθρώπων : του Genesis Breyer P-Orridge (γνωστό από τους Throbbing Gristle και τους  Psychic TV) και της συνεργάτιδας κι ερωμένης του Lady Jaye. Εκτός απ’ όλο το αναμενόμενο rock n’ roll lifestyle η ιδιαιτερότητα  του ζευγαριού έγκειται στις απανωτές πλαστικές εγχειρήσεις που έκαναν οι δυο τους για να μοιάσουν ο ένας στον άλλον. Η ταινία θυμίζει κολλάζ της ζωής τους ή εναλλακτικά art project φοιτητή σχολής καλών τεχνών – ότι κι αν σημαίνει αυτό.


Drive

Κάποιοι βιαστήκανε να μιλήσουνε για hype .Τα συστατικά είναι φυσικά όλα εκεί: O Ράιαν Γκόσλινγκ, η πλοκή (λιγομίλητος οδηγός που ερωτεύεται πλατωνικά γυναίκα φυλακισμένου και κάνει μια και μοναδική «δουλειά» για να τον ξελασπώσει), το υπέροχο soundtrack, οι καλτ 80’s αναφορές. Παρ’ όλα αυτά εγώ ξετρελάθηκα με αυτή την ταινία- λάτρεψα τις ερμηνείες, το story, το soundtrack. Στα δικά μου μάτια είναι μια ταινία στην παράδοση του  Pulp fiction η του Kill Bill.

Fish n chips

Κύπριος του Λονδίνου μετακομίζει στην Κύπρο και ανοίγει μαγαζί με fish n’ chips χωρίς καμία- όμως- επιτυχία.  Άλλο περίμενα να δω και άλλο είδα- η ταινία πραγματευόταν χωρίς πολλές μελούρες ευτυχώς και με μια γερή δόση χιούμορ το θέμα της «διπλής ταυτότητας». Βρεττανός ή Κύπριος; Τουρκοκύπριος η Έλληνας;. Ενώ ήμουν προετοιμασμένη για κάτι μέτριο είδα μια ταινία που μου άρεσε πολύ.

El bulli: cooking in progress

Για αυτό το ντοκιμαντέρ έγραψε πολύ αναλυτικά και με μεγάλο εθουσιασμό (τον οποίον και δε μοιράζομαι) η Λένα εδώ. Το θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η εξονυχιστική καταγραφή  της διαδικασία που ακολουθεί ο διάσημος σεφ Φεράν Αντριά  για να προετοιμάσει τα καινούργια πιάτα μοριακής γαστρονομίας πριν ανοίξει για τελευταία φορά το διάσημο εστιατόριο El Bulli . Οι περισσότεροι ξετρελλάθηκαν, εγώ βαρέθηκα.


Sensation

Ιρλανδός γιδοβοσκός ανοίγει πορνείο με- μεγαλύτερή του στην ηλικία – πόρνη. Περίμενα μια ξεκαρδιστική κωμωδία και κατέληξα να βλέπω ένα καταθλιπτικό πορτρέτο ανθρώπινων σχέσεων. Ο κόσμος μου φάνηκε πιο σκοτεινός όταν βγήκα από την αίθουσα.

Terri

Ταινία που έχει έντονη του σφραγίδα του Αμερικάνου ανεξάρτητου κινηματογράφου με τον υπέροχο John C. Reilly ως διευθυντή που προσπαθεί να βοηθήσει ένα υπέρβαρο  αι ελαφρώς προβληματικό αγόρι του σχολείου του. Συμπαθητική ταινία αν και πιο πολύ «ατμόσφαιρα»είχε παρά ουσία.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ