Αίγυπτος: μια συνομιλία για όσα θλιβερά συμβαίνουν εκεί

Facebook Twitter
7

Διαδήλωση στην Αλεξάνδρεια δύο χρόνια πριν...

 

Αναζήτησα τον φίλο Χάλεντ Ραούφ, σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή ελληνικής λογοτεχνίας στην Αλεξάνδρεια για να μου μιλήσει για όσα θλιβερά συμβαίνουν στην Αίγυπτο τις τελευταίες μέρες. Όλα όσα μου είπε συμφωνούν απόλυτα με αυτά που μαθαίνω από Έλληνες φίλους που ζουν εκεί και άλλους Αιγύπτιους και τα οποία διαφέρουν αρκετά από όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

 

Χάλεντ, μαθαίνω ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαχειρίζονται πάρα πολλά λεφτά κι ότι διαθέτουν όπλα τελευταίας τεχνολογίας....

Χ.Ρ. :Η οργάνωση έχει πολλά λεφτά στη διάθεση της. Λέγεται ότι ο Μόρσι ξόδεψε για τις εκλογές περί τα 15 με 20 εκατομμύρια δολλάρια. Έχουν σίγουρα την υποστήρξη του Κατάρ μέχρι τώρα, και κυρίως του ΑL JAZΕΕRA που λέει ένα σωρό ψέματα μέρα νύχτα και αλλοιώνει τα γεγονότα – υπάρχουν πολλά βίντεο και παραδείγματα όπως όταν έδειξαν τα περίπου 30 εκατομμύρια κόσμου που βγήκε στις 30 Ιουνίου στους δρόμους ως υποστηρικτές του Μόρσι. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα στο Κογκρέσο οι ΗΠΑ ξόδεψαν 25 δις για τους ΑΜ για να κυβερνούν την Αίγυπτο γιατί έχουν συνδέσεις με τη Χαμάς (ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Παλαιστίνη για να μην κάνουν επιθέσεις στο Ισραήλ, και όντως έχουν παύσει έκτοτε). Ένας διεθνής οργανισμός που υπάρχει σε πολλές χώρες. 

Οπότε έχουν τη δύναμη να κάνουν ό,τι θέλουν….

Χ.Ρ.: Μετά την επανάσταση της 30 Ιουνίου…

Αυτό που η Δύση αποκαλεί «πραξικόπημα»;

Χ.Ρ.: Δεν ήταν πραξικόπημα γιατί βγήκε όλος ο κόσμος έξω, κι ο στρατός έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Εγώ που έχω πάει σε όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις από το 2011, αυτό που είδα στους δρόμους, τόσο κόσμο δεν έχω ξαναδεί ποτέ! Εδώ υπολογίζεται ότι βγήκαν στους δρόμους πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή όλη η Αλεξάνδρεια. Στο Κάιρο ήταν ακόμα περισσότεροι. Όταν βγαίνουν στους δρόμους της χώρας 30 εκατομμύρια άνθρωποι και ο στρατός δεν κυβερνά δεν μπορείς να το ονομάζεις               "πραξικόπημα".

Τώρα γιατί δεν βγαίνουν να υπερασπιστούν την «επανάσταση» ;

Χ.Ρ.: Έχουν βγει επανειλημμένως τον τελευταίο μήνα, κάθε φορά που τους ζητήθηκε να διαδηλώσουν για να επιβεβαιώσουν ότι είναι ο λαός που θέλει να φύγει ο Μόρσι από την εξουσία. Τώρα έχει αναλάβει ο στρατός να εκτελέσει αυτά που θέλει ο κόσμος. Δηλαδή, να φύγουν από την εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και να ξαναγίνει νέο σύνταγμα από την αρχή και όχι αυτό που έκαναν στα μέτρα τους. Να ξανακάνουμε βουλευτικές εκλογές με ένα νέο σύνταγμα που να ταιριάζει σ’ όλο τον λαό, κι όχι σε μια μερίδα και μετά να ξαναγίνουν προεδρικές εκλογές.

Το όλο πράγμα όμως έχει εκτροχιασθεί. Μια μερίδα της κοινωνίας που υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει να επιβάλει τους  όρους της.

Χ.Ρ.: Είχαν πει πριν τις εκλογές ότι αν δεν έβγαιναν θα έκαιγαν την χώρα. Μάλιστα, μετά την επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου του 2011 δεν είχαν δεχτεί να γίνει πρώτα νέο σύνταγμα και μετά εκλογές. Απαίτησαν πρώτα τις εκλογές ώστε να κάνουν το σύνταγμα που αυτοί ήθελαν. Αυτό που θέλουν τώρα είναι να κάψουν τη χώρα ώστε να φανεί ότι η Αίγυπτος είναι μια αδύναμη χώρα, ότι δεν υπάρχει καμία τάξη.

 

Χάλεντ Ραούφ

 

Σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι στους δρόμους όμως. Πού βρέθηκαν τόσα όπλα;

 Χ.Ρ.: Όπως σου είπα, από τη Χαμάς. Άνοιξαν την πόρτα στη Χαμάς η οποία προσπαθεί να κάνει τα ίδια σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Τι περιμένει ο κόσμος να συμβεί; Τι περιμένει ο μέσος «νοικοκύρης» ;

Χ.Ρ.: Όλος ο λαός, σε διαβεβαιώνω γι’ αυτό γιατί συναντάω πάρα πολύ κόσμο, θέλει να φύγουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Δεν θέλουν Ισλαμικό Φασισμό. Δεν θέλουν την πολιτική να αναμιχτεί με τη θρησκεία. Βέβαια, ξέραμε ότι έχουν δύναμη, κι ότι με τις βουλευτικές εκλογές μετά τον Μουμπάρακ θα έμπαιναν στη Βουλή, αλλά δεν περιμέναμε να χρησιμοποιήσουν τα άλλα πολιτικά κόμματα. Έκαναν πολλά για να επηρεάσουν τους φτωχούς ανθρώπους, συσσίτια και άλλες αγαθοεργίες, αλλά τώρα πρέπει να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας πως ό,τι κάνουν είναι για το δικό τους συμφέρον. Επίσης, αποδείχτηκε ότι ήταν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν. Όποιον έβαλαν στα υπουργεία δεν είχε καμία ικανότητα να κάνει οτιδήποτε σωστό. Ακόμα όμως και με το δικό τους σύνταγμα έχουν γίνει αμέτρητες παρανομίες. Ευτυχώς υπάρχει ο στρατηγός Ελ Σίσσυ τον οποίο αγαπάει ο λαός και εμπιστεύεται ο στρατός. Αλλά κι αυτός ήρθε σε ρήξη μαζί τους. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν εξελιχθεί σε μια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή τη στιγμή, λαός, στρατός και αστυνομία βρίσκονται απέναντι από αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση. Αυτό που συμβαίνει στην Αίγυπτο τώρα είναι άγριο το παραδέχομαι- Αλλά ήταν αναμενόμενο, δηλαδή αυτή η ρήξη μεταξύ λάου και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διότι είναι δύο χρόνια τώρα που απειλούν ότι θα κουβαλούν τα όπλα για να υποστηρίξουν το δικό τους σύστημα. Αυτό που συμβαίνει είναι ΠΟΛΕΜΟΣ ενάντια του Ισλαμικού φασισμού και την τρομοκρατία που είμαστε σίγουροι ότι θα τελειώσει σύντομα. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν διαδηλώσεις με όπλα, ασκούν συστηματικές και αδιάκριτες δολοφονίες αστυνομικών και πολιτών και στη συνέχεια ισχυρίζονται ότι είναι ειρηνικοί διαδηλωτές. Έκαψαν πάνω από 20 εκκλησίες σε όλη την Αίγυπτο. Έχουν κάψει αρκετά αστυνομικά τμήματα αφού σκότωσαν όσους ήταν μέσα και έχουν κάψει κτίρια κρατικά και μη σε όλη την χώρα. Αν αυτοί δεν είναι τρομοκράτες, τότε τί είναι η τρομοκρατία;

Και τι θα γίνει με τον στρατό;

Πρέπει να ξέρει η Δύση ότι: 1ον Ο στρατός δεν κυβερνά την Αίγυπτο, απλώς έχει αναλάβει την ασφάλεια μαζί με την αστυνομία αυτό το διάστημα, και 2ον Έχουμε μια πολιτική κυβέρνηση και προσωρινό πρόεδρο μέχρι την ολοκλήρωση του συντάγματος και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών και των προεδρικών εκλογών και την εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος αντάξιο της Αιγύπτου. Αυτά ήταν και είναι τα ζητήματα του λάου μετά τις 30 Ιουνίου και αυτό συμβαίνει τώρα. 

Συνέντευξη: Χρήστος Παρίδης

Αρχείο
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

4 σχόλια
Αυτό που θέλουν τώρα είναι να κάψουν τη χώρα ώστε να φανεί ότι η Αίγυπτος είναι μια αδύναμη χώρα, ότι δεν υπάρχει καμία τάξη. Έκαναν πολλά για να επηρεάσουν τους φτωχούς ανθρώπους, συσσίτια και άλλες αγαθοεργίες, αλλά τώρα πρέπει να καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας πως ό,τι κάνουν είναι για το δικό τους συμφέρον.Διαβαζοντας αυτα, ειναι σα να βλεπω μεσα απο ενα καθρεπτη το ισλαμικο ειδωλο της Χρυσης Αυγης...
"Όλα όσα μου είπε συμφωνούν απόλυτα με αυτά που μαθαίνω από Έλληνες φίλους που ζουν εκεί και άλλους Αιγύπτιους και τα οποία διαφέρουν αρκετά από όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ."Tις εκατόμβες των νεκρών (600+ μόλις πριν τρεις μέρες) και τους ανθρώπους που πηδάνε από τις γέφυρες για να γλιτώσουν τις σφαίρες δεν βλέπω να τις σχολιάζει. Το μόνο που έχει να μας πει είναι ότι όλοι αυτοί "έχουν όπλα από τη Χαμάς", τα οποία όμως δεν φαίνεται να τους χρησιμεύουν και τόσο πολύ... Όσο για τον στρατό της Αιγύπτου που ..."δεν έχει αναλάβει την εξουσία αλλά απλώς τηρεί την τάξη", αυτός υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, μακράν το πιο σκοταδιστικό και θεοκρατικό καθεστώς της Μέσης Ανατολής. Έχει κάτι να σχολιάσει ο ευαίσθητος σκηνοθέτης σας σχετικά με αυτό; Η μήπως ο κύριος που παίρνει τη συνέντευξη (και ξεκινάει με την πολύ ουδέτερη φράση "μαθαίνω ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαχειρίζονται πάρα πολλά λεφτά κι ότι κυκλοφορούν με όπλα τελευταίας τεχνολογίας") δεν ενδιαφέρεται καν να τον ρωτήσει;Οι αδελφοί μουσουλμάνοι μπορεί να μην είναι αθώες περιστερές, αλλά σε καταστάσεις απόλυτου διχασμού όπως αυτή που βιώνει η Αίγυπτος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αντιμετωπίζει κανείς μια μόνο μαρτυρία ως την πηγή της απόλυτης αλήθειας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μαρτυρία ενός ανθρώπου που το αίμα τόσων συμπατριωτών του δεν δείχνει να τον αγγίζει καν...
Τα ίδια ακριβώς που μου είπε φίλη από τη Αλεξάνδρεια.ΔΕΝ πρόκειται για εμφύλιο.Είναι απλά ο λαός, ο στρατός και η αστυνομία εναντίον τρομοκρατών και φασιστών (εν προκειμένω η Μουσουλμανική Αδελφότητα).Η αστυνομία δεν έχει δολοφονήσει κόσμο όπως μας λένε τα ΜΜΕ, μόνο έχουν αμυνθεί στις επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών.Αυτοί είναι οι εγκληματίες εκεί κι όχι ο στρατός και η αστυνομία.
Ναι αλλά αντίθετα από αυτά που λέει η φίλη σου μου λέει ένας φίλος μου Αιγύπτιος μουσουλμάνος (Κάιρο αυτός). Ποιόν να πιστέψω, το φίλο μου ή τη φίλη σου;Δε νομίζω ότι υπάρχουν καλοί και κακοί σε αυτή τη διαμάχη. Δεν είναι κινηματογράφος ή παιδικό καρτούν, είναι ζωή.Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές κάνουν προπαγάνδα, και οι δύο πλευρές λένε ψέμματα. Είναι στην ανθρώπινη φύση.Μακάρι η βία να μπορούσε να εξαφανίσει το φασιστο-ισλάμ, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι η βία προκαλεί το αντίθετο = περισσότερο φανατισμό.
Δηλαδή ποια είναι η άλλη πλευρά; Ο φυσιολογικός λαός που θέλει να τελειώνει το θέμα με τη μουσουλμανική αδελφότητα είναι.Αυτοι ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει εκεί και τις θηριωδίες (δολοφονιες ,βιασμοί) που έχουν διαπράξει οι φανατικοι ισλαμιστές.Ποιος είναι πιο πιθανό να λέει ψέματα; Αυτός που θέλει να προστατευτει από τους φασιστες ή αυτός που θέλει να κρατηθει στην εξουσία πάσει θυσια;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αίγυπτος θα είναι σε εμφύλιο για τουλάχιστον 50 χρόνια ακόμα. Και τα δύο στρατόπεδα είναι υπερβολικά φανατισμένα για να κάνουν πίσω. Θα πρέπει να γίνει κάποιο θαύμα για να σταματήσει η βεντέτα.Από τη στιγμή που έχουν κάνει εγκλήματα και οι δύο πλευρές είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να συγχωρέσουν οι μεν τους δε. Οι μνήμες θα κρατήσουν πολύ καιρό και θα φανατίζουν όλο και περισσότερο και θα προκαλούν νέα εγκλήματα κ.ο.κ.