Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αθήνα, 4 έως 10 Αυγούστου

Facebook Twitter
0

 

 

Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα διεξαχθεί από τις 4 ώς τις 10 Αυγούστου στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και σε χώρους ορόσημα για την ιστορία του πολιτισμού, όπως το Λύκειο, η Ακαδημία, ο Λόφος της Πνύκας, και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ο Αντώνης Χατζημωυσής, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει στην ομάδα που το διοργανώνει και μου μίλησε γι' αυτό.

 

Τι είναι το Συνέδριο Φιλοσοφίας που θα λάβει μέρος στην Αθήνα και τι σκοπό εξυπηρετεί;

 Το Συνέδριο προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε σκεπτόμενο άτομο να παρακολουθήσει κάτι σπάνιο: την ανάπτυξη πρωτότυπων επιχειρημάτων από τους πλέον καταξιωμένους διανοητές της εποχής μας. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι Ολομέλειες όπου θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο John McDowell, η Susan Haack, ο Alexander Nehamas κι η Seyla Benhabib, για τον ρόλο της κριτικής στον δημόσιο βίο, στις επιστήμες, στην τέχνη, και στην μεθοδολογία της σκέψης, καθώς και τα Συμπόσια με συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών όπως οι Pascal Engel, Ernest Sosa, Jonathan Lear, Dorothea Fede, Jurgen Habermas, Enrico Berti, και Simon Crichley, οι οποίοι θα συζητήσουν για θέματα φιλοσοφίας του πολιτισμού, της τεχνολογίας, της δικαιοσύνης, της γνώσης, της σύγχρονης τέχνης, και της ιστορίας των ιδεών. Να τονίσω ότι ο λόγος ύπαρξης ενός συνεδρίου δεν είναι η απλή παρακολούθηση, αλλά η ενεργός συμμετοχή--η ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων και αντιρρήσεων, που θα συμβάλλουν στην απροκατάληπτη διερεύνηση και πιθανόν στην απάντηση των πλέον κρίσιμων ερωτημάτων της εποχής μας.

 

 

 

Η Ελλάδατόπος όπου αναπτύχθηκε στους αρχαίους χρόνους η  φιλοσοφίαίναι ιδανικό μέρος για να συγκεντρώσει εκπροσώπους της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης…

 Η σύγχρονη φιλοσοφία χαρακτηρίζεται από δύο εναλλασσόμενες τάσεις: την επιστροφή στο «συγκεκριμένο» --στο πεδίο των πολιτικών εντάσεων, των επιστημονικών αλλαγών, της καλλιτεχνικής δημιουργίας-- και την επιστροφή στον εαυτό της, μέσω του κριτικού αναστοχασμού για τις αρχές, τις μεθόδους, και τους τρόπους ανάπτυξης της ανθρώπινης σκέψης. Η φιλοσοφία στην Ελλάδα σήμερα, όπως και στις περισσότερες περιόδους της ιστορίας μας, είναι κάτι που απασχολεί μάλλον λίγους. Αν και η αμπελοφιλοσοφία ευδοκιμεί στα χώματά μας, συνοδευόμενη συνήθως από έναν αφοριστικό ή τυφλά καταγγελτικό λόγο, η σοβαρή ενασχόληση με το έργο κάποιου φιλοσόφου απαιτεί σημαντική επένδυση απερίσπαστης προσοχής και κριτικής σκέψης, ποιότητες που δεν αφθονούν στις μέρες μας.

 

Δεν βλέπετε καμία θετική εξέλιξη στη σύγχρονη ελληνική φιλοσοφική έρευνα και ενασχόληση;

 Θετικές εξελίξεις πράγματι σημειώνονται και σε αυτόν τον τομέα. Αφενός, σε επιμέρους τομείς της σύγχρονης φιλοσοφίας το επίπεδο πολλών Ελλήνων ερευνητών είναι εξαιρετικά υψηλό, αφετέρου έχει ανέλθει θεαματικά η ποιότητα των εκδόσεων βιβλίων και περιοδικών φιλοσοφίας στη χώρα μας, από οίκους που επενδύουν στην διαμόρφωση ενός απαιτητικού αναγνωστικού κοινού.

 

 

συνέντευξη: Χρήστος Παρίδης  εικόνες: Μάουριτς Κορνέλις Έσερ

 

 

Λεπτομέρειες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο Συνέδριο και το πλήρες πρόγραμμα, 200 πυκνογραφημέων σελίδων, είναι διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο: http://www.wcp2013.gr/

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ